Mladi bh. teniseri na evropskim prvenstvima u Švicarskoj, Rusiji i Češkoj (VIDEO)

- Advertisement -

Na teniskim terenima Centra za sport i rekreaciju na Koševu u subotu se završava sedmodnevni kamp za najbolje juniore i juniorke BiH, koji je organizirao Teniski savez Bosne i Hercegovine.

Kamp je istovremeno poslužio i kao mini pripreme mladih bh. selekcija, juniora i juniori u kategorijama do 14, 16 i 18 godine, koji će naredne sedmice učestvovati na evropskim pojedinačnim prvenstvima u Švicarskoj, Rusiji i Češkoj.

S teniskim nadama radili su treneri Emir Jesenković, Dragan Dragičević, Ismar Salčinović, Harisa Delić i Jasmin Džambić, te kondicioni trener Adnan Hodžić, koje je angažovao TSBiH. Već sutra bh. juniori putuju na destinacije na kojima se igraju pojedinačna evropska juniorska prvenstva.

Na EP do 18 godina u švicarskom Clostersu boje naše zemlje će braniti juniorke Maja Dodik i Amila Jusufbegović, te juniori Nemanja Malešević i Luka Puljić.

EP do 16 godina igrat će se u Moskvi, a BiH će predstavljati juniorke Ena Baltić i Sara Mikača, te juniori Vanja Hodžić i Jovan Sinadinović.

Na EP do 14 godina u češkom Mostu nastupit će juniorke Anastasija Ignatić i Riana Musić, te juniori Edin Mulalić i Amar Kolić.

Direktor TSBiH Senad Hadžimešić izrazio je zadovoljstvo što je savez prvi put uspio da okupi bh. juniorske reprezentacije na jednom mjestu.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

– Vjerujem da će učešće na pripremama našim reprezentativcima biti motivacija za dobre nastupe u svim kategorijama na evropskim prvenstvima. Ovu praksu ćemo probati nastaviti u budućnosti uz učešće još većeg broja takmičara iz Bosne i Hercegovine. Također, imali smo veoma važnu dvodnevnu posjetu direktora za razvoj Međunarodne teniske federacije ITF Vitora Cabrala, koji je najavio podršku aktivnostima TSBiH u narednom periodu – kazao je Hadžimešić. On je svim bh. timovima, mladim teniserima i teniserkama i njihovim trenerima poželio sreću u dobre rezultate na prvenstvima.

Član Stručnog odbora TSBiH i koordinator kampa Emir Jasenković kazao je da je savez organizirao “krasan kamp teniske mladosti BiH”.

– Prvi put pred evropska pojedinačna prvenstva uspjeli smo da na jednom mjestu okupimo juniorske kategorije do 14, 16 i 18 godina. Djeca zajedno treniraju, druže se, jedan smo tim. Kolege treneri došli su iz svih krajeva BiH. Pripremamo djecu za evropska pojedinačna i ekipna prvenstva. Veoma smo sretni jer je u svim kategorijama ovdje prisutan pun kvalitet. To smo prvi put uspjeli unatoč općepozantoj situaciji sa sportom i odnosu prema sportu u našoj zemlji. Ovdje su prisutni veliki talenti, mi vjerujemo da će se jednog dana neko od ove djece naći na WTA ili ATP listama – kazao je Jesenković za Fenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Trenerica Harisa Delić, nekadašnje članice Fed cup reprezentacije BiH, također je pozitivno ocijenila održavanje kampa i pripreme bh. mladih tenisera i teniserki.

– Teniski savez BiH je uradio dobru stvar i pobrinuo se za svoje igrače,  da im priušti pripremne treninge da bi se što bolje prikazali na takmičenju. Korisno je da se igrači uigraju i da reprezentacija ima zajediničke pripreme – kazala je Delić.

U dosadašnjim nastupima bh. juniorskih selekcija na evropskim prvenstvima u dva navrata osvojena su peta mjesta u ekipnoj konkurenciji, dok je najveći uspjeh zabilježio Damir Džumhur, koji je bio pojedinačni juniorski prvak Evrope do 18 godina,  što je naš najbolji rezultat do sada.

Na rang listama za juniorske kategorije trenutno nabolje rangirani bh. teniser je Nemanja Malešević koji se nalazi među prvih 200 juniora na svjetskoj ITF listi do 18 godina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...