Mladi fudbaleri sarajevske škole Derby sjajni na turnirima: Respektabilna priča u gradu na Miljacki

- Advertisement -

Udruženje ”Škola fudbala Derby” iz Sarajeva formirano je 2015. godine. Svojim radom i programom skrenuli su pažnju na sebe. Edin Dudo, bivši nogometaš Sarajeva i Željezničara, te predsjednik i trener u ovom kolektivu, govorio je za Life.ba o ideji, počecima, metodama rada, edukacijom. Također, istakao je kako vjeruju u rad, a ako igrač još ima i talenat – tada su okolnosti za uspjeh veće. Bez dvojbe, u ovim trenucima jedna su od najozbiljnijih škola u Kantonu Sarajevo, a žele i u budućnosti nastaviti koračati stazama uspjeha.

Piše:Edin Isanović

Edin Dudo: Gdje god smo igrali u BiH bili smo prvi ili nastupali u finalu

Dudo naglašava kako je na početku radio sa bivšim saigračem iz Sarajeva Alenom Bašiće, ali sada mu pomaže Jasmin Bajić. O počecima i ideji o nastanku škole – rekao je.

”Ideja je došla u trenucima kada sam igrao u Slaviji. Pratio sam rad djece i sviđalo mi se to – ta neiskvarena želja da igraju fudbal. Želio sam prenijeti znanje najmlađima. O tome sam razgovarao sa aktuelnim trenerom Veleža – Feđom Dudićem kada smo igrali zajedno. Udruženje Škola fudbala Derby  formirano je u februaru 2015. godine. A ideja je nastala četiri ili pet mjeseci ranije. Nije bilo jednostavno krenuti, jer u tim momentima imaš više troška nego dobiti. No, s vjerom u bolje sutra i pomoći određenih ljudi, nakon šest godina mogu reći da smo napravili respektabilnu priču u gradu na Miljacki”, kaže Dudo.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Dodaje kako ukupno ima oko 70 članova, a govorio je o najboljim rezultatima.

”Ne bih da zvučim prepotentno, ali ima puno sjajnih rezultata. Ne mogu baš sve nabrojati jer bi trebalo puno vremena. Kod mene mladi igrači ostaju do 12 godine. Ponosan sam na sve uspjehe mojih članova, imali smo dosta međunarodnih turnira. Bili smo nedavno na izuzetno jakom takmičenju u Međugorju i na kraju smo dotakli vrh. Igralo je 2010. godište.  Iskreno, gdje god smo igrali u BiH bili smo prvi ili smo igrali finale. Posebno su dominanti dječaci rođeni 2010., 2011., i 2012. godine. Desi se i da se izgubi, ali drže kontinuitet i vidljiv je napredak. Da ne vidim pomak, ne bih ovo ni radio”, istakao je naš sagovornik.

Vizija škole je – konstantan napredak

Edin Dudo podvlači kako se pojedini klubovi već zanimaju za njihove igrače.

”Prije proglašenja pandemije COVID 19 imali smo situaciju da su nam tri igrača, među kojima je bio i moj sin, boravili u splitskom Hajduku. Sagledavajući kompletan utisak, zadovoljan sam. Ništa nema garanciju za budućnost, ali mogu reći da će imati sjajnu podlogu. Ostalo je do njih, kako će se razvijati. Čitav život sam uz fudbal i mogu reći da talenat ne mora ništa značiti. Ja vjerujem u mukotrpan rad, jer talenat bez rad teško da može donijeti rezultat. Mislim da problemi mogu nastati između 12 i 14 godine. Recimo, ja mogu zadržati neke igrače do 15 ili 16 godine. Ako steknem uslove, organizovat ću treninge na velikom terenu. Naravno, ako roditelji budu zainteresovani”.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Nekadašnji fudbaler dva najpopularnija bh. kluba podvlači kako u Kantonu Sarajevo ima dosta škola fudbala koje rade sjajan posao.

”Smatram da se dobro radi u glavnom gradu BiH. Neki kažu da ima previše škola i da svaka mahala ima bar jednu. Ipak, sve je to jedna lijepa priča. Dok smo mi bili mlađi, nismo imali ovakve uslove. Prije je sve bilo vezano za Sarajevo i Želju, a kasnije još za Bubamabaru i Novi Grad. Vizija škole je konstantan napredak, premda imamo problema – pogotovo zimi. Volio bih da se medijski više prati rad škola fudbala u Sarajevu. Želim svim mladim igračima da nađu svoj put. Ako neko želi kod nas da trenira, može nas kontaktirati putem facebooka”, zaključio je Dudo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...