Sport

Mladi karatisti BiH osvojili 36 medalja na Balkanijadi u Sloveniji

0
Mladi karatisti BiH osvojili 36 medalja na Balkanijadi u Sloveniji, Life.ba

Mladi bosanskohercegovački karataši i karatašice ostvarili su sjajne rezultate na 20. balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore – U21, održanom u Brežicama (Slovenija).

U konkureciji sedam balkanskih zemalja i 652 takmičara i takmičarke, bosanskohercegovačke selekcije ukupno su osvojile 36 medalja, od kojih 12 zlatnih, devet srebrenih i 15 bronzanih.

Generalni sekretar Karate saveza Bosne i Hercegovine Ramiz Potur na pres-konferenciji je kazao da je boje Bosne i Hercegovine ukupno branilo 158 takmičara i takmičarki.

– Ostvareni su izuzetni rezultati u veoma jakoj konkurenciji. Zabilježili smo historijski uspjeh plasmanom na prvo mjesto u ukupnom poretku – kazao je Potur.

Potpredsjednik Skupštine KSBiH Mirsad Sipović mladim karatašima i karatašicama, njihovim trenerima i klubovima, čestitao je na ovam brilijantnom uspjehu.

– Posebno čestitam takmičarima, koji su uložili veliki trud i znanje da bi ostvarili ovakve rezultate, zatim njihovim trenerima, klubovima, roditeljima, kao i predstavnicima KSBiH, rukovodstvu i organima – kazao je Sipović.

Titulu prvakinje Balkana u konkurenciji kadetkinja osvojila je Emina Sipović, članica Karate kluba Ippon iz Sarajeva, u kategoriji do 47 kg.

LIFE:  [life intervju] Damir Stroil, najjači bh. čovjek: Moja prva ljubav bio je fudbal, ali je Adin Arnaut prepoznao potencijal

– U finalu sam pobijedila predstavnicu Kipra. Ovo takmičenje bilo je od velike važnosti za mene, jer sam ovim uspjehom izborila i nastup na Evropskom prvenstvu, koje će početkom februara naredne godine biti održano u Budimpešti – izjavila je mlada bh. karatašica.

Jedan od najprespektivnijih bh. karataša Hamza Turulja, član KK Okinawa iz Sarajeva, aktualni svjetski U-21 viceprvak, na Balkanijadi je osvojio dva odličja u U-21 konkurenciji, zlato u ekipnim i srebro u pojedinačnim borbama.

– U pojedinčnoj konkurencji ubjedljivo sam savladao tri protivnika, a u  finalu sam poražen iako je meč završen neriješenim rezultatom 0:0. U ekipnim borbama pobijedili smo selekcije Crne Gore i Srbije – kazao je Turulja.

U konačnom poretku Bosna i Hercegovina zauzela je ubjedljivo prvo mjesto, ispred Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Rumunije i Kipra.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *