Mostarski 8. august 2020. godine: Divljanje huligana, pobjeda Veleža, slavlje Red Armyja i bijes na zapadu

- Advertisement -

U subotu je odigran još jedan mostarski derbi. Na kraju je slavio Velež pobjedu nad Zrinjskim rezutatom 2:0 golovima Cvijanovića i Mulića u okviru 2. kola Premijer lige BiH. Na taj način izabranici Feđe Dudića istakli su kandidaturu za vrh tabele i popravili su dojam nakon poraza na Grbavici od 3:0 na otvaranju sezone. S druge strane, predstava Plemića bila je siva i bezlična. Jasno je kako će Mladen Žižović težiti da u nastavku sezone podigne igru na veći nivo, ukoliko se žele boriti za naslov prvaka.

 

Piše: Edin Isanović

Incident u Fejićevoj ulici

Mostarski 8. august počeo je prelaskom huligana na lijevu obalu Neretve. Kasnije je utvrđeno kako su navijači Zrinjskog prešli Šemovac i Stari most te su pravili nerede, a nakon toga su krenuli na udruženje navijača Veleža. Incident se desio u Fejićevoj ulici, a suprotstavili su im se pristalice Rođenih. Kasnije su nadležni javili kako je dvoje građana povrijeđeno i da je pričinjena znatna materijalna šteta u neredima koje je grupa huligana izazvala u gradu na Neretvi. Odmah nakon incidenta oglasili su se iz Veleža – naglašivši.

”Vijest da je veća grupa huligana napravila nered i oštetila privatnu imovinu, iskreno nas je rastužila. Sa ovim huliganskim činom narušena je i atmosfera pred gradski derbi, sportski događaj koji bi trebao biti ponos grada, događaj u kojem smo trebali uživati u fudbalu. Iskreno, nadamo se da će stati na ovome te da se ovakvi i slični događaji neće ponoviti. Ovim putem apelujemo na organe sigurnosti da pojačaju kontrole i mjere kako bi se svi građani Mostara osjećali sigurnije”, podvukli su iz tabora Rođenih.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

U svlačionici Rođenih odjekivalo – ”Možemo”

No, ovaj incident je motivisao igrače Veleža. Euforija je tresla svlačionicu ”Crvenih” pred dvoboj sa ljutim rivalom. Vjerovali su u trijumf. S nestrpljenjem se čekao početak susreta. Prve minute koje će dati ideju o tome kako bi se stvari mogle razvijati. Prvi gol domaći su postigli na kraju prvog dijela kada je Cvijanović postigao sjajan pogodak. U drugom poluvremenu po prvi put su na stadionu Rođeni zasjali i reflektori. Domaći su čuvali prednost, a pred kraj je osvajanje kompletnog plijena ,iz slobodnog udarca, ovjerio Fejsal Mulić.

”Pobjedu posvećujem prije svega ekipi jer znam kroz šta smo prošli kroz ovih sedam dana, onda navijačima koji su nam davali podršku čitavu sedmicu, koji su nas bodrili i dva dana za redom dolazili na treninge – navijačima koji sjede na običnim tribinama. Također,  predsjedniku Hasiću, jer poslije utakmice na Grbavici prvu poruku koju sam dobio bila je od njega i glasila je ‘idemo dalje’. Mislim da tako jedan predsjednik treba da funkcioniše”, istakao je nakon trijumfa strateg Veleža Feđa Dudić na pres konferenciji.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru
Feđa Dudić

Slavlje na “istoku”

Nakon mostarskog okršaja i trijumfa Veleža od 2:0 na istočnoj obali Neretve se slavilo. Navijači Rođenih su do kasno u noć kružili automobilima i euforično se hvalili pobjedom nad ljutim rivalom. Dakako, igrači Veleža pokazali su u sudaru sa Zrinjskim punu zrelost i karakter, što u nastavku prvenstav može biti izuzetno važno. Jer osvajanje tri boda u sudaru sa gradskim rivalom daje dodatno samopouzdanje i poticaj. S obzirom da su Plemići u prethodnim godinama imali mnogo više uspjeha u mostarskom derbiju, može se reći, da nakon dava trujumfa u Vrapčićima, gubitnički mentalitet pada u zaborav. A u zapadnom dijelu Mostara sinoć su igrači Zrinjskog osjetili – bijes. Ultrasi su dočekali svoje igrače ispred stadiona Pod Bijelim brijegom i očitali su im lekciju nezadovoljni rezultatom i viđenim u susretu s Veležom. I tako je prošao još jedan mostarski derbi…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...