Motivacija je prvi korak ka uspjehu

- Advertisement -

Užurbani tempo modernog života sa sobom donosi višak stresa i zamora, te manjak vremena i energije.

Ne posvećujemo dovoljno pažnje svom tijelu i fizičkoj aktivnosti, što dovodi do brojnih posljedica – od viška kilograma do deformiteta kičmenog stuba ili, naprosto, slabe kondicije.

Često je teško natjerati se na vježbanje, ali zdravlje i opći kvalitet života trebali bi biti dovoljan motiv.

Cilj fitness i kondicijskih trenera okupljenih u sarajevskom fitness & health studiju Transform je da široj populaciji približe važnost vježbanja i unapređenja zdravlja. Ideja o pokretanju studija nastala je 2009. godine među ekipom prijatelja, tada studenata Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a u djelo je provedena 2011. godine, kada je Transform otvorio svoja vrata.

U svom radu prate nove trendove i koriste pristup zasnovan na naučnim saznanjima. Svaki polaznik na početku prolazi kroz niz dijagnostičkih testova kako bi se utvrdilo njegovo inicijalno stanje, a potom se kreira personalni program vježbanja, prilagođen njegovom stanju i cilju koji želi postići.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

„Specijalizirali smo se za personalne treninge i treninge sa vježbačima u malim grupama,“ kaže Adnan Baždarević, jedan od trenera u studiju Transform.

„Kvalitetan trening može se pružiti isključivo kroz rad s malim grupama, gdje se trener može adekvatno posvetiti svakom vježbaču,“ objašnjava njegov brat Dženan.

Specijalnost Transforma je trening s TRX suspenzionim trakama, rekvizitom koji je napravio pravu malu revoluciju u fitnessu proteklih godina, a posebno se ponose činjenicom da su ekskluzivni zastupnici za BiH kada je riječ o licenciranju TRX trenera. Pored toga, nude edukaciju i licenciranje za personalne trenere. Obje licence su priznate u više od 90 zemalja svijeta.

Njihov body&mind program sastoji se od treninga pilatesa i joge, a rade i postnatalne i prenatalne treninge, to jest psihofizičku pripremu trudnica.

Također rade programe tzv. „korporativnog fitnessa“, jer poslodavci postaju sve svjesniji da kvalitetna fizička aktivnost zaposlenika doprinosi produktivnosti i boljoj atmosferi unutar kolektiva.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Pored samog rada u studiju, ekipa Transforma realizuje i brojne eksterne projekte. Jedan od njih je Sarajevo Training Convention, koji se ove godine održava drugi put, uz učešće velikog broja ljudi iz svijeta fitnessa i treninga, te vrhunskih predavača iz te oblasti. Tu je i Fitness Challenge, zabavno takmičenje koje okuplja sve ljubitelje rekreacije. Prošlog ljeta su organizirali časove pilatesa i joge na otvorenom, s ciljem da građanima približe kulturu vježbanja, što je naišlo na odličan odziv.

„Morate napraviti jednu dobru fuziju kvalitetnog treninga, odmora i prehrane,“ kaže Dženan, te naglašava važnost motivacije: „Motiv prvenstveno treba da bude kako da nadmašimo sami sebe. Najteže je napraviti taj prvi korak. Onaj ko to uspije, već je napravio veliki korak ka uspjehu.“

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...