Muamaba se uspješno oporavlja

- Advertisement -

Nogometaš  engleskog Boltona Fabrice Muamba uspješno se oporavlja nakon srčanog udara, počeo je da jede samostalno, gleda televiziju, a nakratko je i ustao iz kreveta, prenosi Tanjug.

U zajedničkom saopštenju Boltona i londonske bolnice “Chest” u kojoj se Muamba oporavlja dodaje se da je on i dalje na intenzivnoj njezi, da je njegovo stanje ozbiljno, ali i stabilno.
Menadžer Boltona Owen Coyle otkrio je novinarima i da je Muamba gledao prenos utakmice protiv Blakcburna, koju je njegov tim dobio sa 2:1.

“Fabrice nas je gledao do 2:0 i poslije je zaspao. Ne znam da li on sada misli da je to konačan rezultat, ali najvažnije je da se on oporavlja”, rekao je Coyle. On je najavio da će delegacija Boltona, u kojoj će biti i nekoliko saigrača posjetiti Muambu sutra tokom dana, uoči ponovoljenog meča sa Tottenhamom u FA kupu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Prva četvrtfinalna utakmica  FA kupa između Tottenhama i Boltona prekinuta je prije deset dana u finišu prvog poluvremena, pri rezultatu 1:1, nakon što je Muamba doživio srčani udar.

Istovremeno, Svjetska nogometna federacija (FIFA) objavila je da će proširiti istraživanje slučajeva srčanih udara kod igrača, da bi saznala kakvi su to uslovi doveli da se igrač Boltona Fabrice Muamba sruši u sred utakmice. Glavni ljekar Fife Jiri Dvorak rekao je da će projekat biti usvojen na medicinskoj konferenciji svjetske kuće nogometa 23. i 24. maja u Budimpešti.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

“Pozvali smo ljekare svih reprezentacija da bismo napravili svjetsku bazu podataka za slučajeve iznenadnih srčanih udara. Istraživanje će dovesti do analize faktora rizika”, rekao je Dvorak. FIFA je nedavno pomogla i da se izradi studija elektrokardiogramskog testiranja afričkih nogometaša u Gabonu. Muamba je rođen u Zairu. Njegovo stanje je ozbiljno, ali stabilno i on se i dalje nalazi u bolnici u Londonu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...