Naj momenti Lige prvaka: Seedorfovi trofeji, očevi i sinovi na tronu, slavni Casillas…

- Advertisement -

Ljubitelji fudbala širom svijeta večeras će imati priliku uživati u fudbalskom spektaklu, finalnoj utakmici Lige šampiona između Juventusa i Real Madrida. Susret fudbalskih divova biće odigran na stadionu Millennium u Cardiffu, a pravdu će dijeliti Nijemac Felix Brych.

Arhivska fotografija – Ljubitelji fudbala širom svijeta večeras će imati priliku uživati u fudbalskom spektaklu, finalnoj utakmici Lige šampiona između Juventusa i Real Madrida. Susret fudbalskih divova biće odigran na stadionu Millennium u Cardiffu, a pravdu će dijeliti Nijemac Felix Brych. ( Yunus Kaymaz – Anadolu Agency )

Liga prvaka predstavlja jedno od najprestižnijih i najvećih takmičenja takvog tipa u svijetu, a procjenjuje se da svake godine Ligu prvaka prati oko milijarda gledalaca. Liga prvaka do 1992. nosila je ime Kup evropskih šampiona, nakon čega je njeno ime promijenjeno.

Vezani sadržaj: 

Finale Lige prvaka tv prenos: Juventus vs Real Madrid

Foto: Fudbaleri Real Madrida obavili posljednji trening uoči finala Lige prvaka

Foto: Fudbaleri Juventusa obavili posljednji trening uoči finala Lige prvaka

Finale Lige prvaka od 1,2 milijarde eura

Večerašnji finalisti Juventus i Real Madrid po drugi put će odmjeriti snage u finalu Lige prvaka, a njihov prvi okršaj desio se 1998. godine u Amsterdamu. Tada je slavio Real Madrid, rezultatom 1:0. Strijelac je bio Predrag Mijatović.

Inače, Juventus i Real Madrid odigrali su ukupno 18. međusobnih utakmica u okviru evropskih takmičenja, zabilježili su po osam pobjeda, a dvije utakmice su završile neriješeno. U 18 susreta, mreža Real Madrida zatresla se 21, a Juventusa 18 puta.

– Cristiano Ronaldo najbolji strijelac –

Najjača karika Real Madrida Portugalac Cristiano Ronaldo u večerašnju utakmicu ulazi sa titulom najboljeg strijelca Lige prvaka, iz 139 utakmica sa 103 pogotka. Na listi najboljih strijelaca, prati ga Argentinac Lionel Messi sa 115 utakmica i 94 gola. Iza njih je penzionisani Raul Gonzales, koji je igrao za Real Madrid i Schalke 04, koji je u 142 utakmice postigao 71 gol.

Osim što je najbolji strijelac u historiji Lige prvaka, Ronalda krasi i titula fudbalera sa najviše postignutih golova u jednoj sezoni. Portugalac je u sezoni 2013/2014. postigao 17 golova za Real Madrid, što je aktuelni rekord takmičenja. Dvije godine kasnije približio se ovoj cifri, no ostao je na 16 postignutih golova. Ronalda na ovoj listi prati Lionel Messi sa 14 postignutih golova u jednoj sezoni.

– Najviše mečeva odigrao Iker Casillas –

Kada su pitanju rekorderi pa broju odigranih utakmica Lige prvaka, prednjači Španac Iker Casillas. Aktuelni golman portugalskog Porta i bivši golman Real Madrida u eminentnom takmičenju nastupio je u 164 mečeva.
Golmana Casillasa prati bivši veznjak Barcelone Xavi, koji trenutno nastupa za katarski Al-Sadd, sa 151 utakmicom, slijede Raul Gonzales 142, Ryan Giggs 141…

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

– Najveće poraze pretrpjeli Bešiktaš i Malmo –

Ovogodišnji šampion turske Super lige Bešiktaš ušao je u historiju Lige prvaka kao klub koji je doživio jedan od najvećih poraza u Ligi prvaka, a bila je to utakmica protiv Liverpoola, 6. novembra 2007. godine, u kojoj su “orlovi” izgubili 0:8. Istu sudbinu sa Bešiktašom dijeli i švedski Malmo, koji je također sa rekordnih 0:8 poražen od večerašnjeg finaliste Real Madrida.

Kada je u pitanju rezultat 7:0, ovim ishodom Arsenal je slavio protiv Slavije Prag, Juventus protiv Olympiakosa, Marseille protiv Ziline, Bayern protiv Basela i Shakhtar Donjecka, Valencia protiv Genka, te Shakhtar Donjeck protiv BATE Borisova.

– Messi i Adriano postigli po pet golova na utakmici –

Argentinac Lionel Messi u dresu Barcelone i Brazilac Luiz Adriano u dresu Shakhtar Donjecka upisali su se u historiju Lige prvaka kao fudbaleri sa najviše postignutih golova u jednoj utakmici. Obojica su postigla po pet golova na utakmici. Messiju je to pošlo za rukom u duelu protiv Bayer Leverkusena, dok je Luiz Adriano zabilježio “petardu” u okršaju Shakhtara protiv BATE Borisova.

Cristiano Ronaldo, Marco Van Basten, Simone Inzaghi, Dado Prso, Ruud van Nisterlrooy, Andrej Shevchenko, Bafetimbi Gomis, Marigo Gomez, Robert Lewandowski i Zlatan Ibrahimović su fudbaleri koji su postigli po četiri gola u jednom susretu. Messi je također postigao četiri gola engleskom Arsenalu.

– Makaay dao najbrži gol, hat-trick Gomisa za osam minuta –

Ono u čemu je Holanđanin Roy Makaay upisao ime u historiju Lige prvaka je najbrže postignuti gol. Makaay je, u pobjedi Bayerna nad Real Madridom – 2:1, postigao pogodak u 10,12 sekundi meča.

Vlasnik najbržeg “hat-tricka” u Ligi prvaka je Bafetimbi Gomis, u dresu francuskog Lyona. Gomisu je trebalo svega osam minuta da tri puta zatrese mrežu Dinamo Zagreba, u utakmici 27. decembra 2011.
Minuta više trebala je Mikeu Newellu, koji je u dresu Blackburn Roversa postigao tri gola protiv Rosenborga, 6. decembra 1995. godine.

Iako to nisu uspjeli uraditi velikom brzinom, dvojica najboljih fudbalera današnjice Cristiano Ronaldo i Lionel Messi drže rekord od po sedam postignutih “hat-trickova” u Ligi prvaka.

Arhivska fotografija – Ljubitelji fudbala širom svijeta večeras će imati priliku uživati u fudbalskom spektaklu, finalnoj utakmici Lige šampiona između Juventusa i Real Madrida. Susret fudbalskih divova biće odigran na stadionu Millennium u Cardiffu, a pravdu će dijeliti Nijemac Felix Brych. ( Yunus Kaymaz – Anadolu Agency )

– Quaye sa 17 godina najmlađi, Totti sa 38 najstariji strijelac –

Kada je riječ o mladim talentima koji su ostavili pečat na Ligu prvaka, tu je svakako reprezentativac Gane Peter Ofori Quaye, koji je za ekipu Rosenborga protiv Olympiakosa postigao svoj prvi pogodak u Ligi prvaka. Desilo se to 1. oktobra 1997. godine, a Quaye je tada imao svega 17 godina i 195 dana.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Reprezentativac Hrvatske Mateo Kovačić bio je svega 20 dana stariji od Quayea, kada je postigao prvi pogodak u Ligi prvaka. Kovačić je prvi gol postigao sa 17 godina i 216 dana, u dresu Dinamo Zagreba, u porazu od Lyona, rezultatom 1:7.

Italijanu Francescu Tottija pripada titula najstarijeg fudbalera koji je zatresao mrežu u Ligi prvaka. Totti, koji je prije pet dana okončao karijeru, prije dvije godine je postigao svoj posljednji gol u Ligi prvaka. Gol je postigao u utakmici Rome protiv CSKA Moskve, a tada je ima 38 godina 59 dana.

– Seedorf s tri kluba četiri puta osvojio Ligu prvaka –

Jedna od najuspješnijih i specifičnijih titula Lige prvaka zasigurno pripada Holanđaninu Clarencu Seedorfu, koji je tokom karijere sa tri različita kluba uspio osvojiti četiri pehara Lige prvaka. Bilo je to sa Ajaxom 1995. godine, Real Madridom 1998. godine, te sa italijanskim Milanom 2003. i 2007.

– Osvajači Lige prvaka kao fudbaleri i treneri –

Bivši reprezentativac Francuske i aktuelni trener Real Madrida Zinedine Zidane osvojio je Ligu prvaka i kao fudbaler i trener. Osim Zidanea, kao trener i fudbaler u Ligi prvaka slavili su i Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard i Josep Guardiola.

Daniel Amokachi je prvi fudbaler koji je postigao pogodak u Ligi prvaka, tačnije u okviru ovog takmičenja nakon 1992. godine kada je ime Kup evropskih šampiona, promijenjeno u Liga prvaka.
A da fudbal nikada nije bio samo fudbal pokazuje i činjenica da su Ligu prvaka osvajali očevi i sinovi, a to se desilo tri puta.

Italijanski fudbaler Cesare Maldini je sa Milanom slavio u Ligi prvaka davne 1963. godine, a njegov sin Paolo Maldini je sa istim klubom slavio čak pet puta, 1989., 1990., 1994., 2003., i 2007. godine.

Također, Manuel Sanchis Martinez je davne 1966. godine sa Real Madridom osvojio pehar Lige prvaka, a njegov sin Manuel Sanchis Hontiyuelo 1998. i 2000. godine.

Carles Busquets je sa Barcelonom 1992. bio prvak Evrope. Njegovom sinu Sergiu Busquetsu je to pošlo za rukom, također s Barcelonom, 2009., 2011. i 2015. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...