[najlošija godina u historiji] UEFA Liga nacija: BiH izgubila (i) od Italije

- Advertisement -

Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine, desetkovana bez brojnih igrača zaraženih koronavirusom, večeras je u posljednjem, šestom kolu grupe 1 UEFA Lige nacija A na stadionu Grbavica u Sarajevu poražena od Italije, rezultatom 0:2. BiH je tako imala najlošiju kalendarsku godinu u 25-godišnjoj historiji nacionalnog tima jer u 2020. nije ostvarila niti jednu pobjedu, uz dva remija i šest poraza, a Duško Bajević ostat će upisan kao selektor bez trijumfa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo, BiH – 18. novembar 2020: Utakmica UEFA Lige nacija “A” između BiH – Italija na stadionu “Grbavica” u Sarajevu. ( N/FS BiH – Anadolu Agency )

Bh. tim prvi je zaprijetio u današnjem meču kada je u četvrtom minutu Amer Gojak uposlio Radeta Krunića čiji su šut Italijani u odsutnom trenutku blokirali.

Dva minuta kasnije gosti su uzvratili kada je u prilici bio Andrea Belotti, ali je šutirao pored gola. Igrao se 15. minut kada je Alessandro Florenzi centrirao, Belotti šutirao glavom. No, lopta je završila pored desne stative gola Kenana Pirića.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Gosti su poveli u 22. minutu. Lorenzo Insigne je u kontranapadu centrirao sa lijevog boka, a Belotti ovaj put nije propustio priliku da savlada nemoćnog Pirića za 0:1.

Pirić je u 25. minutu spasio BiH. Domenico Berardi ulazi u šesnaesterac, snažno šutira, ali golman BiH sjajno se bacio i “paradom” loptu skrenuo u korner. Italijani su i u 31. minutu mogli povećati vodstvo. U petercu BiH zamalo su na centaršut zakasnili Emerson pa i Belotti.

BiH se “budi” u 37. minutu. Gojko Cimirot asistirao je za Smaila Prevljaka. On je pokušao udarcem iz okreta. Golman Italije dobro interveniše.

Minut poslije Insigne je napravio majstoriju. Međutim, nije bio precizan i na semaforu je ostalo 0:1.

Domaći su mogli izjednačiti u 44. minutu. Gojak je bio u sjajnoj prilici. Na pas Josipa Ćorluke šutirao je pored gola.

U petom minutu drugog poluvremena Belotti je ponovo u prilici kada pogađa vanjski dio mreže. Francesco Acerbi je u 59. minutu iskosa sa lijeve strane pucao malo pored kontra stative gola BiH te i tada nije bilo nove promjene rezultata.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Ipak, u 67. minutu 2:0 za Italiju. Manuel Locatelli odlično iza leđa zadnje linije proigrava Domenica Berardija koji hvata poluvolej i efektno loptu šalje u gol.

“Azuri” su mogli još uvjerljivije slaviti da lopta poslije udarca Federica Bernardeschija u 87. minutu nije završila na prečki Pirićevog gola.

BiH je takmičenje u grupi 1 još u prošlom kolu završila na posljednjem mjestu na tabeli i ispala iz elitne Lige A te će od naredne, treće sezone igrati u UEFA Ligi nacija B, drugom rangu ovog takmičenja. Italija je trijumfom na Grbavci izborila plasman na Final Four i takmičit će za trofej pobjednika UEFA Lige nacija s Francuskom, Španijom i Belgijom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...