Najtrofejniji trener Bordo tima: Tri krucijalne stvari koje je Husref Musemić uradio sa FK Sarajevo

- Advertisement -

Husref Musemić je u ponedjeljak dobio otkaz na klupi FK Sarajevo. Odluku su saopštili čelni ljudi kluba, a ona je uzburkala javnost.

Dakako, u prošloj sezoni pomenuti stručnjak imao je sjajne rezultate, ali u aktuelnoj je igra ispod očekivanog nivoa.

Čini se kako je poraz u gradskom derbiju od 3:1 na najvećem bh. stadionu bio presudan.

Vezani sadržaj: Umjesto analize: Šta se krije iza naprasnog otkaza Musemiću, FK Sarajevo na putu prema Dalekom istoku?

Piše: Edin Isanović

Musemić je u prethodnih pet mandata vodio Bordo tim s nemjerljivom strašću.

Uostalom, on je najtrofejniji trener koševskog tima. Kada je u augustu 2017. godine stigao na Koševo imao je cilj da nametne svoj autoritet i pokuša vratiti uzdrmano povjerenje pristalica Sarajeva.

Kada se gleda sa ove distance – uspio je. U nastavku ćemo kroz prizmu činjenica predstaviti najvažnije stvari koje je Husref Musemić uradio sa FK Sarajevo.

1.Sezona 2018/19: Prva dupla kruna u historiji kluba

Jedini je, u bogatoj historiji kluba iz Titove 38/b, uspio osvojiti duplu krunu.

Bilo je to u sezoni 2018/19. Musemićeve trupe u prvenstvu su marširale na prvom mjestu i na kraju su dotakle vrh. Sarajevo je na kraju imalo pet bodova više od Zrinjskog.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

U

Kupu BiH Bordo tim je igrao dobro, a u finalnom dvomeču bili su bolji od Širokog Brijega. To se pamti, to se ne zaboravlja. Ovo će ostati zapisano zlatnim slovima.

2.Treće pretkolo Lige prvaka

U sezoni 2006/07 Sarajevo je osvojilo šampionsku titulu. U posljednjem kolu na najvećem bh. stadionu izabranicima Husrefa Musemića trebala je pobjeda protiv Radnika iz Bijeljine kako bi ovjerili naslov. Pred 25 hiljada gledatelja slavili su 5:0 i osvojili titulu.

Tim sa Koševa se kasnije takmičio se u elitnom evropskom klupskom takmičenju 2007. godine. Prvo su eliminisali Marsaxlokk sa Malte, a naredni suparnik bio je belgijski Genk.

Sarajevo je u prvom meču u istoimenom gradu stiglo do veličanstvene pobjede od 2:1. Pogađali su Raščić i Muharemović. U uzvratu na najvećem bh. stadionu Genk je pobijedio rezultatom 1:0, ali je Sarajevo zbog dva postignuta gola u gostima prošlo dalje. Plasirali su se u 3. pretkolo Lige prvaka gdje su zaustavljeni od Dynama iz Kijeva.

3.Kao trener – dvije titule i dva kupa, kao igrač – prvak Jugoslavije

Uspjeh je u mnogome stvar slučaja, sreće ili nesreće. Sarajevo je briljiralo u nekim sezonama kada je na klupi sjedio Musemić. Nekadašnnji centarfor koševskog premijerligaša prvo je kao igrač osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije u sezoni 1984/85.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Tadašnja generacija tima sa Koševa uspjela je ispred ”Velike četvorke”, prva proći kroz cilj. Dvadeset godina poslije kao trener Bordo tima osvojio je Kup BiH (2005.godine), a dvije sezone kasnije dotakao je vrh u prvenstvu (2007.godine). Potom je u svoju riznicu trofeja dodao još jednu titulu i Kup BiH u već pomenutoj sezoni 2018/19.

Husref je uveselio lica ispod Paržikovg balkona

Musemić je poznat po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu. U maju ove godine Sarajevo je slavilo duplu krunu kod Vječne vatre, tačnije na Paržikovom balkonu (isto slavlje bilo 2007.godine).

To je, po mišljenju mnogih, najvažnija tačka modernog sarajevskog sporta i prirodna pozornica na kojoj se proslavljaju uspjesi sarajevskih klubova i bh. reprezentacije. Upravo ispod tog balkona bila su vesela lica okićena bordo bijelim bojama, a skandiralo se ime – Husrefa Musemića. U ponedjeljak 2. decembra 2019. godine završio je svoj peti mandat na klupi najdražeg kluba…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...