Najuspješnija sezona AK Sarajevo u zadnjoj deceniji

- Advertisement -

Atletski klub Sarajevo okončao je još jednu uspješnu takmičarsku sezonu. Članovi jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Kantonu Sarajevo i u ovoj godini nastupili su na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. U svim reprezentativnim selekcijama AK Sarajevo je dao takmičare koji su bili učesnici svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava i mitinga.

Na domaćoj sceni atletičari i atletičarke AK Sarajevo zabilježili su sjajne nastupe, osvojivši brojne titule u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u svim uzrasnim kategorijama, uz nekoliko oborenih državnih rekorda.

Nekadašnja uspješna atletičarka i reprezentativka BiH Vahida Kozić, danas na dužnosti direktorice AK Sarajevo, u razgovoru za Fenu, kazala je da je sezona 2018. bila jedna od najuspješnijih u zadnjoj deceniji.

– Postali smo ekipni prvaci Bosne i Hercegovine u ženskoj konkurenciji i time prekinuli dugi niz pobjeda AK Borac iz Banja Luke. To je jedan od najznačajnijih uspjeha u ovoj godini na domaćoj sceni. Na međunarodnoj sceni imali smo dva nastupa naših atletičara – Nermina Štitkovca na Svjetskom prvenstvu za juniore i Ajle Bašić na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore. Na Balkanskom prvenstvu naši članovi Štitkovac i Faris Ibrahimpašić osvojili su bronzane medalje – kazala je Kozić.

Ona je dodala da je AK Sarajevo u protekloj godini imao sedam pojedinačnih prvaka BiH u seniorskoj konkurenciji, te da klub u ovom trenutku daje 15 reprezentativaca BiH u svim kategorijama, od mlađih juniora do seniora.

– Naš najperspektivniji atletičar je Nermin Štikovac, koji je prošle godine osvojio je peto mjesto na EP za mlađe juniore, a ove godine je nastupio na SP za juniore, ali je obzirom da mu je to prva sezona u juniorskoj kategoriji nismo očekivali neki veliki plasman, ali jesmo normu. Sljedeće godine očekuje ga Evropsko prvenstvo za juniore gdje očekujemo plasman u finale, pa čak i borbu za medalju, ako nastavi ovom progresijom. Također imamo jaku žensku ekipu u kojoj su najkvalitetnije seniorke Alisa Bečić i Selma Zrnić. Imamo dosta mladih atletičarki od kojih naredne godine očekujemo da ispune norme za evropsko timsko prvenstvo – kazala je Kozić.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Direktorica navodi da se AK Sarajevo može pohvaliti veoma kvalitetnim trenerskim kadrom sačinjenim od profesionalnih i trenera volontera.

– Tu su dugogodišnji treneri u klubu, da spomenem Mensura Vrcića, profesora sa Fakulteta sporta, zatim Mehmeda Lokmića, koji je sa svojim atletičarima u proteklom periodu ostvario brojne seniorske rekorde BiH u sprinterskim disciplinama. U klubu još rade treneri Kasim Pecikoza, Halim Jašarević, Damir Muharemović, kao i mladi treneri koji vode Atletsku školu, koja broji 300 članova – izjavila je Kozić.

AK Sarajevo se u proteklim godinama borio s infrastrukturnim problemima, prije svega nedostatkom kvalitetne atletske staze.

– Prije dvije godine uspjeli smo da uz pomoć naših prijatelja iz svijeta renoviramo atletsku stazu i time riješimo uslove za trening atletičara. U ovoj godini trudimo se da još više unaprijedimo uslove za trening. Što se tiče ostalih uslova veoma je teško, kao i ostalim klubovima u BiH. Podrška lokalne zajednice skoro da ne postoji. Sve se zasniva na pomoći naših prijatelja, sponzora koji su malobrojni, ali smo im ipak zahvalni. AK Sarajevo se finansira iz svog članstva i projekata koje apliciramo prema različitim ustanovama – navodi Kozić.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

U narednoj godini u AK Sarajevo planiraju da povećaju broj seniorskih prvaka BiH, da odbrane titulu ekipnog prvaka u ženskoj konkurenciji, te da rade na pojačanju muške ekipe, kako bi ostvarila što bolji plasman na državnom prvenstvu.

– U pojedinačnoj konkurenciji planiramo da osvojimo deset titula seniorskih prvaka, ispunjenje norme Štitkovca za nastup na juniorskom SP i njegov dobar plaman na tom takmičenju – kazala je Kozić.

Najveća nada bosanskohercegovačke atletike, bacač kugle Nermin Štitkovac ove je godine na juniorskom SP zauzeo sa 21. poziciju.

– Ovo mi je bila uvodna sezona za drugu godinu takmičenja u juniorskom konkurenciji. Prije nastupa na SP bacio sam lični rekord – 19.60 m (kugla 6 kg), dok sam na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu osvojio bronzanu medalju u bacanju diska. U narednoj sezoni početkom jula očekuje me nastup na Evropskom prvenstvu za juniore, na kojem se nadam dobrom plasmanu i rezultati – kazao je Štitkovac na kraju razgovora.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...