Najveći stadioni na svijetu: Među prvih pet nema evropskih, “Prvi maj” u Pjongjangu najveći

- Advertisement -

Iako se Evropa danas na jedan način smatra fudbalskim centrom svijeta, a Lige petice ligama u kojima se igra najkvalitetniji fudbal, među pet kapacitetom najvećih fudbalskih stadiona u svijetu nema čak niti jedan sa evropskog kontineta, piše Anadolu Agency (AA).

Stadion “Prvi maj” je sjevernokorejski nacionalni stadion i najveći je na svijetu. Nalazi se u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Stadion ima 150.000 mjesta za sjedenje. Površine je od 202.000 kvadratnih metara i ima osam spratova, a do njegovog vrha ima 60 metara. Na njemu se održavaju velika sportska nadmetanja kao i nadaleko čuveni i veličanstveni sletovi u čast velikih državnih praznika Sjeverne Koreje.

Drugi po veličini stadion nalazi se također na azijskom kontinentu, tačnije u Indiji. Stadion “Salt Lake” nalazi se u gradu Kalkuta, u Zapadnom Bengalu, i ima kapacitet od 120 hiljada mjesta. Dom je čak tri kluba, a specifičan je zbog svog protivpožarnog sistema. Oko travnjaka su spremnici zapremine 10.000 galona vode koji se mogu aktivirati u svakom trenutku.

– “Estadio Azteca” jedini dva puta bio domaćin finala SP-a –

“Estadio Azteca” u Mexiko Cityju, sa kapacitetom od 105 hiljada, treći je po veličini stadion svijeta i jedini koji je bio domaćin dva finala svjetskog prvenstva. Otvoren je 1968. godine i sve do danas je ostao dom meksičke nogometne reprezentacije. Na prilazu se nalazi brončana statua ‘gol stoljeća’, koji je rukom Englezima postigao Maradona, a na njemu je odigrana i popularna ‘utakmica stoljeća’ u polufinalu SP-a 1970. kad je Italija svladala Njemačku 4:3.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Nacionalni stadion “Bukit Džalil”, četvrti je po kapacitetu fudbalski stadion svijeta, a prima 100.200 gledalaca. Nalazi se oko 20 kilometara od Kuala Lumpura u Maleziji, a sagrađen je 1998. godine za Igre Commonwealtha. Danas na njemu igra malezijska nogometna reprezentacija, a koristi se i za razne druge aktivnosti.

Stadion “Azadi” ili Stadion slobode je višenamjenski stadion u glavnom gradu Irana Teheranu, sa kapacitetom od 100.000 gledatelja, što ga čini petim najvećim nogometnim stadionom svijeta. Izgrađen je 1971. godine, a projektirao ga je iranski arhitekt Abdolaziz Farmanfarmaijan. Najviše se koristi za nogometne utakmice, a njime se služe iranska nogometna reprezentacija i klubovi Persepolis i Esteglal.

Iako se Evropa danas na jedan način smatra fudbalskim centrom svijeta, a Lige petice ligama u kojima se igra najkvalitetniji fudbal, među pet kapacitetom najvećih fudbalskih stadiona u svijetu nema čak niti jedan sa evropskog kontineta. Na fotografiji: Camp Nou ( Şenhan Bolelli - Anadolu Agency )
Iako se Evropa danas na jedan način smatra fudbalskim centrom svijeta, a Lige petice ligama u kojima se igra najkvalitetniji fudbal, među pet kapacitetom najvećih fudbalskih stadiona u svijetu nema čak niti jedan sa evropskog kontineta.
Na fotografiji: Camp Nou ( Şenhan Bolelli – Anadolu Agency )

– “Camp Nou” najveći evropski stadion –

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

“Camp Nou” je nogometni stadion koji se nalazi u Barceloni, Španija. Na njemu domaće utakmice igra nogometni klub Barcelona. Kapacitet stadiona je 99.354 sjedećih mjesta, što ga čini šestim po veličini u svijetu i najvećim stadionom u Evropi. No, stadion “Camp Nou” bi mogao promijeniti mjesto na ovoj listi, jer je u toku rekonstrukcija prema kojoj je planirano da novi kapacitet bude 105.000 gledalaca.

Na listi od 10 stadiona sa najvećim kapacitetom nalaze se također i “Soccer City” u Johannesburgu, najveći stadion u Africi, kapaciteta 94.700 gledalaca.

Stadion “Wembley”, poznat i kao “Novi Wembley” je fudbalski stadion u Londonu. Prema kriterijima UEFA-e ubraja se u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa pet zvjezdica. Sa kapacitetom od 90.000 sjedećih mjesta drugi je po veličini stadion u Evropi, odmah iza “Nou Campa” u Barceloni.

Stadion “Bung Karno” je fudbalski stadion u Džakarti, a na njemu nastupaju klub Persia Jakarta i nogometna reprezentacija Indonezije. Kapaciteta je 88.306 gledalaca.

Na desetoj poziciji je stadion “Borg El Arab” u Aleksandriji. Kapaciteta je 86 hiljada gledalaca, a na njemu nastupa egipatska nogometna reprezentacija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...