Nakon formiranja Superlige: Manchester United, Juventus, AC Milan i Inter istupili iz ECA-e

- Advertisement -

Engleski fudbalski klub Manchester United istupio je Asocijacije evropskih klubova, pridruživši se tako Juventusu, AC Milanu i Inter Milanu.

Kako javlja “Sky Sports”, izvršni potpredsjednik “crvenih đavola” Ed Woodward podnio je ostavku na svim funkcijama unutar Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Italijanski mediji su ranije objavili da su to učinila i tri fudbalska velikana u toj zemlji Juventus, AC Milan i Inter Milan, nakon što su objavili da se pridružuju novoformiranoj Superligi, zajedno sa još devet evropskih fudbalskih klubova.

PROČITAJTE JOŠ:  Kćerka (14) osumnjičena za pomaganje u ubistvu oca izjavama šokirala sve

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli takođe je podnio ostavku na funkciju čelnika ECA-e, kako bi preuzeo dužnost potpredsjednika Superlige.

Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez, prvi čovjek Real Madrida.

Asocijacija evropskih klubova zastupa interese više od 200 profesionalnih fudbalskih klubova u UEFA-i. Jedino je takvo tijelo koje priznaje UEFA i ima članove u svakoj od njenih članica.

Manchester United je među 12 evropskih fudbalskih klubova koji su saopštili da su, uprkos protivljenju UEFA-e, postigli dogovor o formiranju novog takmičenja, Superlige.

PROČITAJTE JOŠ:  Početak mjeseca ramazana dočekan širom BiH: Budimo strpljivi i smjerni

U zajedničkom saopštenju navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi posljedice, pravne i sve druge, te da neće moći učestvovati u evropskim, domaćim ili bilo kojim drugim fudbalskim takmičenjima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...