Napustio nas je čovjek za primjer i nekada uzoran sportista Almir Bjelan: Često je govorio kako mu je košarka u ratu spasila život

- Advertisement -

Ovih dana mnoge je potresla tužna vijest, a posebno ljubitelje čarobne igre pod obručima u gradu na Miljackoj. Napustio nas je Almir Bjelan (54), nekadašnji igrač više košarkaških klubova iz Sarajeva. Posebno ga pamtimo iz vremena kada je nosio dres KK Ćeskopromexa. S tim klubom borio se Bjelan i za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a ostala je nezaboravna njegova trica  u tuzlanskom Mejdanu sa 25 metara kada je pogodio za pobjedu svog tima nad Sloboda Ditom. Bio je uzoran sportista i čovjek za primjer.

Piše:Edin Isanović

Od malih nogu zavolio čarobnu igru pod obručima

Almir Bjelan bio je poznato košarkaško ime u gradu na Miljacki. Svoju karijeru počeo je graditi u sarajevskoj Bosni. Kasnije je igrao za Igman s Ilidže, Ćeskopromex, Cenex, ekipu Sana Prodist iz Sanskog Mosta svojim partijama uveo je u elitni rang bh. košarke, a karijeru je okončao u Jablanici krajem devedesetih.

Također, upisao je i jedan nastup za reprezentaciju BiH u vrijeme kada je selektor bio Sabit Hadžić. To su bile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Španiji na koje se nismo plasirali. Ostat će Almir upamćen kao igrač sa sjajnim šutem za tri poena, a mnogi pamte njegove vrhunske fizičke predispozicije i nezaustavljive prodore. Bio je noćna mora svim suparnicima, ali i trenerima koji su smišljali način kako da zaustave Bjelana.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Sve je krenulo 1979. godine kada je Bosna bila prvak Starog kontinenta. Počeo je trenirati u redovima sarajevskih Studenata. Tu je proveo četiri godine i prošao sve selekcije. Onda je 1984. otišao na posudbu u Igman s Ilidže gdje je ostao osam godina. Nije se više nikada vratio u Bosnu. Do 1992. godine igrao je za Igman Prvu B ligu Jugoslavije.

Mnogim mladim košarkašima bio je uzor

U ratnom periodu u Sarajevu bila je organizovana košarkaška liga i bilo dosta dobrih utakmica, a Almir Bjelan bio je jedan od najboljih igrača tog vremena. Bez dvojbe, mnogi mladim košarkašima bio je uzor. Nosio je dres Ćeskopromexa. U to vrijeme Esad Ćesko kao poznati biznismen imao je ideju da napravi košarkaški klub. Počeli su se skupljati igrače po gradu i krenuli su trenirati u Drugoj gimnaziji. Jedna od ključnih karika u lancu novonastalog kluba bio je – Almir Bjelan. Organizovano je i prvo državno prvenstvo gdje su još učestvovali Sloboda i Čelik. U nadmetanju tri ekipe, uključujući i Ćeskopromex, tuzlanska Sloboda je postala prvak.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

” Mogu slobodno reći da je meni košarka možda i život spasila u ratu. Kada se baviš sportom, svi te drugačije gledaju’’, rekao je u jednom od intervjua Bjelan.

Na jednom dvoboju u Brezu ,u okviru Opštinske lige, postigao je Bjelan preko 60 poena. No, uvijek je govorio kako je za kolektivnu igru, nije se se opterećavao postignutim koševima. Također, igrajući za Cenex u polufinalu play-offa Slobodi je postigao 37 poena u Skenderiji. Uzor mu je bio Dražen Dalipagić, kao dječak je uživao u njegovim potezima. Posljednjih godina radio je poslove koji nisu bili vezani za košarku.

Almir Bjelan iznad svega bio ljudina, čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja.

Dženaza Bjelanu obavit će se u petak 11. septembra u 14:30 sati na mezarju Grličića Brdo u Sarajevu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...