Narasli prihodi europskog nogometnog tržišta, engleska Premijer liga i dalje predvodi, Španjolska i Njemačka natječu se za drugo mjesto

- Advertisement -

Prema 28. godišnjem pregledu financija u nogometu, prihodi europskog nogometnog tržišta narasli su za 11 posto na iznos od 28 milijardi eura.

Do porasta je došlo zbog „pet velikih” europskih liga, čiji su zajednički prihodi narasli za šest posto u sezoni 2017./2018., ali i zbog FIFA-inog Svjetskog prvenstva u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Deloitteov segment sportskih djelatnosti, segment međunarodne tvrtke koja se bavi financijskim savjetovanjem, priopćio je kako su unatoč porastu prihoda, sveukupni poslovni rezultati „pet velikih” europskih liga pali u sezoni 2017./2018. jer su izdvajanja za plaće sustigla znatan porast prihoda od televizijskih prava u Engleskoj i Španjolskoj za sezonu 2016./2017.

Dobit iz redovnog poslovanja Bundeslige i Serije A narasla je za devet, odnosno osam posto.

Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu segmentu sportskih djelatnosti izjavio je da „ako zanemarimo ciklički učinak finala UEFA-inih i FIFA-inih prvenstava u kojima sudjeluju nacionalne reprezentacije, svjedočili smo porastu prihoda u svih 18 godina za koje smo izračunavali veličinu europskog nogometnog tržišta.

S obzirom na to da su nogometne utakmice uživo jedna od najtraženijih vrsta zabave za gledatelje i televizijske kuće, kao i jedna od najzastupljenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo nastavak rasta prihoda”.

U priopćenju Deloittea navodi se kako engleska Premijer liga i dalje predvodi, a Španjolska i Njemačka natječu se za drugo mjesto. Njemačka je pretekla Španjolsku nakon početka novog četverogodišnjeg ciklusa ugovora o televizijskim pravima.

“Očekujemo da će Njemačka zadržati svoju poziciju druge najveće lige s obzirom na prihode i u sljedećem izdanju pregleda, dok će joj La Liga možda ponovno preoteti mjesto u sezoni 2019./2020.”, priopćeno je.

Premijer liga održala je svoju znatnu prednost pred svojom najoštrijom konkurencijom u sezoni 2017./2018., ostvarivši sveukupno 5,4 milijardi eura prihoda, što je porast u odnosu na sezonu 2016./2017., kada je ostvarila 5,3 milijardi eura prihoda.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Kada je riječ o prihodima, engleska je najbogatija liga, 72 posto veća od njemačke Bundeslige.

Međutim, njezin se omjer plaća/prihoda pogoršao u sezoni 2017./2018 na 59 posto, nastavno na povećanje izdvajanja za plaće za 15 posto.

Početak novog ciklusa ugovora o tv pravima njemačke Bundeslige doveo je do povećanja prihoda od 290 milijuna eura te je time ona smijenila španjolsku La Ligu kao drugu najbogatiju ligu na svijetu, navodi se u priopćenju Deloittea.

Prihodi klubova u La Ligi prvi su put probili granicu od tri milijarde eura nakon novog rasta od sedam posto. Porast je dijelom rezultat trećeg uzastopnog trijumfa Real Madrida u UEFA-inoj Ligi prvaka u sezoni 2017./2018. U kombinaciji s Barceloninim komercijalnim rastom, koji obuhvaća novi četverogodišnji sponzorski ugovor s markom Rakuten, dva najveća kluba španjolskog nogometa zauzele su prva dva mjesta u Deloitteovoj Financijskoj nogometnoj ligi u 2019.

Talijanska Serija A i dalje je teško pratila rast prihoda u Engleskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

Premda je prihod narastao za osam posto (na iznos od 2,2 milijarde eura), to nije bilo dovoljno za smanjenje inače sve većeg jaza.

Povećanje troškova plaća odvijalo se sporije nego u ostalih „pet velikih” liga, što je dovelo do najnižeg omjera plaća/prihoda (66 posto) od sezone 2005./2006.

Unatoč tomu, Juventusova kupovina Christiana Ronalda i drugi transferi u ljeto 2018. vrlo će vjerojatno dovesti do povećanja plaća u sezoni 2018./2019.

Najbolja francuska liga, Ligue 1, i dalje ima najmanje prihode u usporedbi s „pet velikih” europskih liga (1,7 milijardi eura). Pad prihoda od tv prava i sponzorstva neutralizira porast prihoda od utakmica i drugih komercijalnih prihoda. Ligue 1 mora pričekati sezonu 2020./2021. kako bi ostvarila znatna povećanja prihoda od televizijskih prava, kada će se vrijednost tv prava povećati za više od 55 posto na otprilike 1,2 milijarde eura po sezoni, što je više od trenutačne vrijednosti tv prava Serije A (1 milijarda eura) i slično naknadama za tv prava na domaće prijenose koja s trenutačno plaćaju „La Liga-i“.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

– Lige izvan „pet velikih” –

“Među ligama koje ne pripadaju ‘pet velikih” europskih nogometnih liga, ruska Premijer liga (prihod od 813 milijuna eura) pretekla je tursku Super Ligu (prihod od 731 milijuna) i tako zauzela šesto mjesto na ljestvici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Europi zbog novog ugovora o tv pravima te povećanih prihoda od utakmica zbog poboljšanja infastrukture vazano za Svjetsko prvenstvo 2018.”, navodi se u saopćenju.

Sam Boor, viši menadžer u Deloitteovu segmentu sportskih djelatnosti dodao je da je „Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji donijelo izravna i neizravna povećanja prihoda na europskom nogometnom tržištu.

To je rezultiralo porastom zbog učinka koji FIFA, UEFA i nacionalni savezi imaju na veličinu europskog tržišta i to za 75 posto, sa 2,4 milijardi eura u sezoni 2016./2017. na 4,2 milijardi eura u sezoni 2017./2018.”

Očekuje se da će učinak novog ugovora o televizijskim pravima turskoj ligi Super Lig omogućiti ponovno zauzimanje šestog mjesta na ljestvici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Europi u godišnjem pregledu financija u nogometu za 2020.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...