Nastavlja se neizvjesnost oko izbora selektora bh. tima: Ako ne može Barbarez, može Baždarević

- Advertisement -

Bh. nogometna reprezentacija trebala bi dobiti novog selektora na sjednici Izvršnog odbora NSBiH koja će se održati u ponedjeljak 28. decembra. U ovom trenutku najbliži selektorskoj klupi je bugarski stručnjak Ivaylo Petev koji ima odličan CV i prema svim kriterijima ispunjava uslove za imenovanje na pomenutu poziciju (bio selektor reprezentacije Bugarske i vodio klub u Ligi prvaka). Njegov najveći protukandidat Sergej Barbarez, prema pisanju medija, ne ispunjava uslove za izbor za šefa državnog tima.

Piše:Edin Isanović

Baždarević i Petev imaju najbolji CV

Nekadašnji kapiten bh. tima nema trenersko iskustvo, jer do sada nije vodio niti jedan klub. A jedna od stavki za izbor na selektorsku poziciju  je vođenje bilo koje A reprezentacije ili vođenje ekipe najvišeg ranga takmičenja bilo koje fudbalske asocijacije, najmanje tri godine, sa minimalno jednim osvojenim trofejom (prvenstvo ili kup).

Stoga se logično postavlja pitanje – Ko još od kandidata ispunjava navedene uslove? U konkurenciji imena koji su aplicirali za šefa državnog tima, uz Peteva, jedini navedene uslove ispunjava Mehmed Baždarević. Bio je na čelu reprezentacije BiH u periodu od 2014. do 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Također, kao trener igrao je finale Lige prvaka Afrike (gdje je poražen) i proglašen je za najboljeg trenera u Tunisu 2005. godine. Osim toga, uvodio je francuske klubove u elitni razred, a sa bh. reprezentacijom je osvojio Kirin kup u Japanu, što je jedan od značajnijih uspjeha bh. selekcije. Meša je za reprezentaciju BiH igrao u ratu u humanitarnim utakmicama i direktno je učestvovao u stvaranju državnog tima. Također, često je napominjao da bi u novoj eri na klupi reprezentacije radio sa bivšim bh. reprezentativcima među kojima bi, bez dvojbe, bio i Sergej Barbarez.

Baždarević je bio kapiten svih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, a može se pohvaliti da je bio kapiten u prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici bh. reprezentacije protiv Grčke. Kada se zbroje nastupi u svim selekcijama Jugoslavije, prvi je na listi. Iza njega su Dragan Džajić i Zlatko Vujović…

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Alispahić bio selektor, a aplicirao za asistenta

Zanimljivu biografiju ima i Kemal Alispahić koji je aplicirao na mjesto asistenta u stručnom štabu bh. tima. Popularni Valter je u tandemu sa Amarom Osimom sa Željezničarom osvojio nekoliko trofeja prije 20-tak godina. Nogometnu karijeru počeo je graditi na najvećem bh. stadionu gdje je bio i kapiten u mlađim kategorijama. Kasnije je igrao i za tim sa Grbavice. Sudbina je htjela da i u trenerskoj karijeri bude na klupi dva najuspješnija bh. tima – Željezničara i Sarajeva.

Također, Alispahić je s dosta uspjeha radio u Iranu, Azerbejdžanu, Siriji, Tadžikistanu (gdje je bio selektor), a posljednji trenerski angažman imao je u Saudijskoj Arabiji. Premda ima sjajan CV predao je aplikaciju na mjesto asistenta  i ako stručna komisija krovne kuće bh. nogometa bude gledala kriterije i kvalitet (ne budu određivali po drugim stavkama) Alispahić će se naći u stručnom štabu, bez obzira ko će biti novi selektor Zmajeva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...