Sport

Nataša Kaurin: Jedina bh. takmičarka na “Ultra Trail de Mont Blanc”

0

Nataša Kaurin (31) iz Banjaluke jedina je bh. takmičarka na ovogodišnjoj “Ultra Trail de Mont Blanc” najprestižnijoj svjetskoj trci u planinskom trčanju.

“To je velika priča u mom životu. Pripremala sam se osam mjeseci za tu trku, a sve je počelo tako što sam se prošle godine u decembru s nekoliko kolega trail trkača odlučila da se prijavim na taj događaj”, ispričala je ova diplomirana pravnica.

– Bh. tim među 10.000 takmičara –

“Ultra Trail de Mont Blanc” glasi za najprestižniju trku u svijetu planinskg trčanja i predstavlja neslužbeno svjetsko prvenstvo, a održava se od 2003. godine. U njoj učestvuju takmičari iz cijelog svijeta, a u nekoliko trka različitih dužina početkom septembra ove godine učestvovalo je oko 10.000 takmičara, među kojima i trkačka elita iz planinskog trčanja.

Nataša Kaurin, jedina bh. takmičarka na Ultra Trail de Mont Blanc

Trka na Mont Blancu glasi za najprestižniju u svijetu, te neformalno svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju, za koje Nataša kaže da pruža nevjerovatnu satisfakciju

Gepostet von Life.ba am Samstag, 13. Oktober 2018

Ekipi Anadolu Agency (AA) Nataša Kaurin je na jednom od treninga na banjalučkom Banj brdu objasila da je osnovni uslov za prijavu za ovo takmičenje dovoljan broj kvalifikacionih bodova ostvaren na prethodnim takmičenjima. Nakon prijava u decembru, bh. tim u kojem su osim Nataše Kaurin bili i Mate Ćurić iz Tomislavgrada, Benjamin Krnić iz Sarajeva i Branislav Pavić iz Novog Grada imali su sreće u januaru da lutrijom budu izabrani za učesnike ovogodišnje trke.

“Nakon toga su uslijedile pripreme koje su podrazumijevale pet do šest treninga sedmično, trčanje, radnim danima koliko stignem do recimo 20 kilometara, vikendom odlasci na planine na visinske pripreme, poneka trka da se okušam”, ispričala je Nataša Kaurin.

Zbog nadmorske visine na kojoj se održava “Ultra Trail de Mont Blanc” poželjno da takmičari što više borave na takvim visinama, u sličnim uslovima.

“Moja staza nije išla preko 2.200 metara nadmorske visine tako da sam imala sreće da nađem planine u Bosni i Hercegovini koje odgovaraju tom profilu. S obzirom gdje živim morala sam svaki vikend da idem na neku planinu, visinu koja mi dogovara za trčanje što je malo teže u finansijskom pogledu i generalno za organizovati se”, rekla je ona.

Nataša Kaurin: Jedina bh. takmičarka na “Ultra Trail de Mont Blanc”, Life.ba

U okviru samog takmičenja održava se nekoliko trka, Nataša je učestvovala u trci dugoj 55 kilometara što je jedna od kraćih distanci, dok je centralna trka duga 170 kilometara.

Od početka održavanja takmičenja, mali je broj građana BiH koji su imali sreće da učestvuju u ovoj trci, a prema riječima Nataše Kaurin do ove godine BiH je imala desetak takmičara.

“Ove godine sam bila jedina žena u timu, a od početka održavanja takmičenja do danas, koliko je meni poznato, bile su samo još dvije žene iz BiH”, rekla je ona.

– Za ultra distance neophodne fizičke i mentalne pripreme –

Za planinsko trčanje kaže da je noviji sport u našoj zemlji kojim se aktivno bavi već dvije godine, nakon što je “spojila svoje dvije ljubavi – planinarenje i trčanje”.

“Počela sam s cestovnim trkama, trčala sam polumaratone, pa mi je taj izazov dosadio i prešla sam na nešto drugačije i probala ovo”, kaže ona.

Iako je u svijetu sve više planinskih trkača u našoj zemlji i dalje se mali broj ljudi bavi ovim sportom, a od ukupnog broja trkača tek 20 odsto su žene, ali ih je, prema riječima Nataše Kaurin, iz godine u godinu sve više.

LIFE:  Pjanić spreman ispuniti ključni uslov kako bi naredne sezone nosio dres Katalonaca

“U pitanju je trčanje po manje više neuređenim stazama, po brdskim i planinskim predjelima, to su staze koje koriste planinari, utabane staze ili kozije staze i slično, bitno je da je van ceste. Uglavnom je po brdima, šumama, planinama gdje god je prohodno i kud je moguće proći”, rekla je Nataša Kaurin

Osnov za bavljenje ovim sportom je fizička sprema, a za ultra distance, preko 42 kilometra, bitna je i mentalna strana zbog čega se trenira i jedno i drugo.

Nataša Kaurin: Jedina bh. takmičarka na “Ultra Trail de Mont Blanc”, Life.ba

“Rizici su veći u odnosu na cestovno trčanje. Staze mogu biti svakakve zavisi od terena ima i pitomih, a isto tako ima i kamenja i krša i jakih nizbrdica i jako strmih uzbrdica. Koncentracija tokom trčanja treba da bude veća. Svaki korak treba da pazimo, kako doskočimo i kako napredujemo na stazi, da čuvamo energiju, da je štedimo, da preračunavamo stalno koliko nam je kilometara ostalo, koliko nam je snage ostalo… Stvarno traži jednu veću dozu izdržljivosti”, kaže ona.

– Sve više trka i u BiH –

Njen plan je da se u budućnosti isproba u nekim drugačijim formatima trka, a pošto je do sada obično trčala dužine između 50 i 70 kilometara, za narednu godinu planira da se isproba u trci od 110 kilometara čime će kasnije skupiti bodove za neku dužu distancu oko Mont Blanca.

“Planinsko trčanje stvarno pruža nevjerovatnu satisfakciju. Teško je to riječima objasniti. Potrebno je doživjeti, biti na takvom terenu, boraviti više sati i trčati i umoran i bolestan”, rekla je ona i dodala da je teško opisati sve prizore i utiske koje trkači skupe prilikom trčanja na ovakvim stazama.

Preporučuje svima koji još nisu probali da ispitaju svoje mogućnosti u ovom sportu.

“Jednostavno drugačije je trčanje u odnosu na cestu, manje monotono, samim tim što je čovjek u prirodi mislim da doprinosi njegovom zdravlju, a naročito ako je još i fizički aktivan. Mislim da je sve veći broj trka u BiH i da svako može da ode na neku kraću distancu i da isproba drugačije okruženje i da vidi da li je dobar u tome”, dodala je Nataša Kaurin.


Comments

Comments are closed.

You may also like