Navijači Celtica dolaze u Sarajevo: Vole pivo, vole pjesmu i vole klub više od sebe

- Advertisement -

Atmosfera u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sve je vrelija, pred gostovanje škotskog velikana Celtica koji će u utorak igrati protiv Sarajeva u pretkolu Lige prvaka.

Očekuje se da će iz Glasgowa doći veliki broj navijača Celtica, koji su poznati kao izuzetno vjerni svom klubu i bukvalno ne postoji gostovanje na kojem nisu bili uz svoj klub.

Za bliže upoznavanje sa navijačima Celtica zamolili smo Mirzu Muminovića, koji je dugogodišnji član Tartan Army, navijača Škotske i s njima je proputovao gotovo čitavu planetu.

–   Škoti su navijači koji spadaju među najbolje na svijetu, gdje god dođu zagarantiran je pravi dernek, a njihova pjesma učinila ih je omiljenim i od protivničkih navijača. Što se tiče Celtica, moj prijatelj Peter Kelly, član je njihovog kluba navijača dugo godina i ispričao mi je neke zanimljive stvari – govori Muminović.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Opšte je poznato da Škoti vole pivo, pa čak imaju i registar barova širom svijeta gdje se okupljaju navijači Celtica, www.celticbars.com.

Netipično za Otočane, imaju i ultras grupu koja se zove Green Brigade i ima svoje stalno mjesto na stadionu Celtic Park, u sektorima 110, 111 i 112.

Interesantno je da je Celtic probao da ih rasformira tako sto im je ukidao sezonske karte ili prebacivao na druge dijelove stadiona.

Od svih klubova u Škotskoj, Celtik vjerovatno ima najviše navijača, a veliki broj ih je u Irskoj, SAD, Australiji.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Što se tiče incidenata, bilo ih je, ali zaista u zanemarljivom broju. Kada je prije par godina holandska policija uhapsila njih 50 zbog nereda na trgu, pred utakmicu Ajax Celtic, ispostavilo se da navodi policije nisu tačnu i da su nered isprovocirali policajci u civilu koji su izgledali kao huligani Ajaxa.

Imaju i svoje humanitarno udruženje kojim pomažu prvenstveno siromašne krajeve Glasgowa i Škotske a u zadnje vrijeme u Africi i Aziji. http://charity.celticfc.net/pages/whatwedo

Inače, navijači Škotske bili su nekoliko puta u Sarajevu, gdje su izuzetno dobro dočekani, i svi su s tih putovanja ponijeli odlične utiske.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...