Navijači imaju moć da mijenjaju stvari: Borba protiv svjetskih moćnika i bitka za stadion Koševo…

- Advertisement -

U periodu iza nas fudbal je bio u središtu pažnje domaće i svjetske javnosti, a navijači su i ovog puta imali važnu ulogu u svim procesima koji su se izdešavali.

Piše: Enver Bogućanin

Najava formiranja Super lige-novog fudbalskog takmičenja, kojim bi, kako su evropski mediji prenijeli, rukovodilo nekoliko najbogatijih klubova u Evropi, privremeno je zaustavljena.

Ovakav način takmičenja, kojim vlasnici najbogatih klubova žele stvoriti elitnu fudbalsku ligu koja se temelji na bogatstvu i prepoznatiljivosti brenda, mogao bi biti historijska prekretnica, kako u fudbalu, tako i u sportu općenito.

Zatvoreni sistem takmičenja

Naime, zamisao umišljenih gospodara fudbala da, prvenstveno mlađim “Internet” generacijama, ponude spektakl, u vidu zatvorenog sistema takmičenja od nekoliko klubova, koji bi konstatno igrali jedni protiv drugih i imali svoje rezervisano mjesto u takvom formatu, praktično bi otkazala kvalifikacije na terenu, a samim tim obesmislila i osnovni koncept zasluga, kao jedan od temeljnih principa u sportskom nadmetanju.

Brza i snažna reakcija navijača, kako klubova koji su prihvatili biti dio novog projekta, tako i onih koji još nisu pozvani, pokazala je da oni neće stajati po strani i mirno gledati kako svjetski moćnici lišavaju fudbal onih stvari zbog kojih ga milioni ljudi širom svijeta gleda.

Udruženi sa medijski poznatim ličnostima, bivšim i aktuelnim igračima i trenerima, navijači su, sa klupskim transparentima i obilježjima, izašli na ulice, te jasno i oštro osudili prijedloge moćnika koji bi, radi veće finansijske dobiti, žrtvovali fudbal kakav poznajemo.

Nakon toga, klubovi su, jedan za drugim, najavili odustajanje od novog takmičenja, a pozivajući se u svojim saopštenjima na jak otpor i negatvan prijem kod svojih navijača koji je izazvala mogućnost njihovog nastupa u novoj Superligi.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjetili ga se prijatelji: Danas bi ubijeni Faris Pendek napunio 19 godina

Bojkot društvenih mreža u Engleskoj

 U događaje koji su proteklom periodu zaokupirali sportsku javnost, svakako spadaju i  dešavanja u vezi sa učestalom rasnom diskriminacijom i ksenofobnim napadima na društvenim mrežama, kojima su, ne samo u posljednje vrijeme, izloženi fudbaleri na Starom kontinentu. Nakon što je bivša zvijezda svjetskog nogometa, umirovljeni igrač Arsenala i nekadašnji francuski reprezentativac Thierry Henry bio meta rasističkih napada na društvenim mrežama, a nedugo za njim i aktivni igrači koji nastupaju u Engleskoj , poput Marcusa Rashforda, Raheema Sterlinga, Axela Tuanzebea, Anthonya Marcijala, Laurena Jamesa i Sadio Manea, svi engleski profesionalni klubovi su ovog vikenda, uključujući timove od prve do četvrte lige, odlučili da bojkotuju društvene mreže.

Ovim gestom, u vidu trodnevnog zatamljenja profila na društvenim mrežama, klubovi u Engleskoj simbolično pokazuju da su protiv rasizma i bilo koje vrste diskriminacije, te traže veću odgovornost kompanija u čijem su vlasništu najpopularnije društvene platforme

Da ne bi sve ostalo na nivou performansa, koji će se brzo zaboraviti, klubovi i razne udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava, pozvale su i navijače klubova na akciju, kojom će se, kako je naglašeno, jasno usprotiviti svim oblicima diskiriminacije i prijaviti rastističko ponašanje gdje god da ga vide, uključujući i socijalne mreže.

Za sada je reakcija navijača ispod očekivanog nivoa, daleko od onih glasnih protesta u borbi protiv planova oko osnivanja Super lige. Ako ljubitelji fudbala i na ovom, znatno važnijem primjeru borbe, pokažu jedinstvo, ustrajnost i solidarnost, sport će opet pobijediti.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Koševo – Sarajevu

U fokusu ljubitelja sporta na domaćoj sceni je, pored neizvjesne borbe za prvaka Premijer lige, i vijest da je na održanoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo izglasana odluka o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zakupu Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”, kojom je Fudbalskom klubu Sarajevo omogućeno upravljanje stadionom na Koševu u narednih 30 godina.Ovakva odluka nije samo odraz razumijevanja lokalnih vlasti za navedeni problem, već, prije svega, rezultat zajedničke borbe i lobiranja rukovodstva kluba i navijača trofejnog tima sa Koševa. Proces je trajao nekoliko godina, a navijači Sarajeva su, uz veliki trud, medijske istupe, pregovaranje sa klupskim zvaničnicima i stalni angažman na društvenim mrežama, vršili konstantan pritisak na relevantne aktere ove priče, te na taj način izvojevali i ovu pobjedu, kojom su pokazali da je legalna borba za svoj tim predviđena i van fudbalskog terena. Borba protiv svjetskih moćnika koji namjeravaju da otrgnu fudbal od njegovih istinskih ljubitelja, borba za fudbalske stadione, kao mjesta na kojima navijači provode svoje dragocjene životne trenutke, te borba za rasnu jednakost i druge vrijednosti u društvu je ono što očekuje navijače i u budućnosti. A jedno je sigurno-navijači imaju moć da mijenjaju stvari, samo je pitanje-da li će odustati?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...