Nenad Purke Stojanović: Vatreni sam navijač Srbije, ali i BiH

- Advertisement -

Prošlo je 17 godina od istorijske titule fudbalera Leotara u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Jedan od ključnih igrača te šampionske generacije Nenad Purke Stojanović kaže da mu je period proveden u Trebinju ostao u srcu za sva vremena.

Nenad Purke Stojanović: Vatreni sam navijač Srbije, ali i BiH, AA

„Bukvalno, kao da je bilo juče. Prosto ne verujem da je prošlo 17 godina. Pamtim svaki detalj iz te sezone. Imali smo sjajnu generaciju, mnogo mladih momaka, neki od njih su još uvek aktivni kao fudbaleri. Napravio se fenomenalan sklop, što se odrazilo i na atmosferu u svlačionici. Trebinje je predivan grad i smatram ga za svoju drugu kuću. To je bila prva zajednička liga posle rata i nije nam bilo lako da igramo na terenima gde je vladala neprijateljska klima. Uostalom, kao ni njima kod nas na našem stadionu. Konkurencija je bila žestoka jer je svaki klub imao igrače koji su kasnije napravili vrhunske karijere, što je našoj tituli dalo još veći značaj“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Stojanović.

Šampionsku sezonu Leotara prelomila je veličanstvena pobeda protiv Sarajeva od 3:2, uz het-trik Stojanovića.

„Titulu smo osvojili na malim utakmicama. Recimo, protiv Želje te sezone u četiri duela nismo ostvarili nijednu pobedu (dva remija, dva poraza, op.aut). Ali smo zato dobijali u Posušju, Orašju… tamo gde su Sarajevo, Željezničar i Široki gubili ključne bodove u borbi za prvo mesto. Proslava je trajala dva, tri dana, zatvorili su škole, nije se išlo na posao… Odigrali smo poslednje kolo u Ugljeviku i putovali smo skoro devet sati do Trebinja. Kada smo stigli, oko 5 sati ujutro, ceo grad je bio na nogama. Realno, mi smo u tu sezonu ušli sa ciljem da ne ispadnemo iz lige. Sticajem okolnosti, sklopio se kompaktan tim, koji je trener Mile Jovin znalački doveo do šampionskog postolja. On je za sve nas više bio drug, nego šef stručnog štaba“, istakao je Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Milenković, Krunić, Đorđević, Kerkez, Mulina, Vukićević, Delibašić… nabrajanje imena članove šampionske generacije Leotara izaziva specijalne emocije kod Nenada Stojanovića.

„Ostao sam sa svima u kontaktu. Imamo zajedničku grupu na viberu i često se kuckamo i dopisujemo. Mnogi su sada u trenerskim vodama. Paja Delibašić je u Čukaričkom, Kerkez na Kipru, Milenković u Grčkoj… Najveće zasluge za preporod Borca pripadaju mom drugu Branislavu Kruniću. Vratili su se Banjalučani tamo gde im je i mesto, u vrh bosanskohercegovačkog fudbala. Siguran sam da će sledeće sezone biti dostojan takmac Sarajevu i Želji u borbi za naslov šampiona. Inače, Krunić je jedan od retkih fudbalera koji je osvajao Premijer ligu sa dva različita kluba, najpre sa Leotarom, a 2011. godine i sa banjalučkim Borcem“, kazao je Stojanović.

Godine prolaze, ali bivšem napadaču Leotara i dalje odzvanja u ušima čuvena pesmica koju su smislili navijači iz Trebinja – ”Batistuta Gabrijele, za tebe je Purke Pele”.

„To me je pratilo na svim stadionima širom Bosne i Hercegovine, ali prati me i dan danas ovde u Srbiji. Još uvek igram aktivno fudbal u dresu Hajduka sa Liona i često čujem tu pesmu kada zatresem mrežu. U isto vreme, radim i kao trener u jednoj školici fudbala i bio sam oduševljen kada su mi moja deca koju treniram zapevala posle jedne naše pobede na turniru. Zahvaljujući ovim društvenim mrežama, oni imaju gde da pogledaju neke moje utakmice iz trebinjskih dana i verovatno su tako i saznali za čuveno skandiranje navijača Leotara“, govorio je Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Tokom igračke karijere nisu mu se poklopile kockice da zaigra za reprezentaciju svoje zemlje. Međutim, sa ponosom ističe da se pretvorio u vatrenog navijača dva državna tima koja su mu pri srcu, svoje Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

„Mi smo isti narod i naravno da bi mi bilo drago da se Srbija i BiH, zajedno sa Makedonijom, pridruže Hrvatskoj naredne godine na završnom turniru Evropskog prvenstva. Sve tri selekcije imaju realne šanse jer su mnogo kvalitetnije od svojih protivnika u plej-ofu Lige nacija. Iskreno, iznenadio sam se kad sam čuo da je Duško Bajević preuzeo Zmajeve. Bosna je i u moje vreme imala veliki broj vrhunskih fudbalera koji su bili nosioci igre u svojim klubovima. Danas, pogotovo. Ali treba sve to uklopiti u kompaktnu celinu. Igrači dolaze u reprezentaciju umorni i nervozni posle teških prvenstvenih utakmica. Mi smo takvi, uvek tražimo neku priliku za predah. Zato je vrlo važno da se na klupi nacionalnog tima nalazi neka autoritativna ličnost koja će od prvog do poslednjeg dana okupljanja insistirati na visokom stepenu koncentracije. I zato je Bajević pravi izbor“, smatra Nenad Stojanović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...