Nevjerovatan je osjećaj juriti niz zvijer

- Advertisement -

Američki kajakaš Dane Jackson otkriva kako se pripremao za nevjerovatan spust niz 40,8 metara visok vodopad Salto del Maule u Chileu, gdje je postao drugi u historiji koji je uspio najdalje zamahnuti veslom “preko ivice”.

Svjetski prvak u slobodnom stilu kanua ICF-a (Svjetska kajakaška federacija) odrastao je putujući sa porodicom SAD-om, završavajući školu od kuće gdje mu je majka davala časove, a sa ocem, Ericom Jacksonom, inače olimpijskim veslačem i osnivačem kompanije Jackson Kayaks, je išao na takmičenja u kajakaštvu.

Dane Jackson

Ovaj 26-ogodišnjak iz Tenesija, koji sada iza sebe ima šest savladanih vodopada koji su najmanje 30 metara visine, posljednju deceniju proveo je putujući svijetom, u potrazi za novim atraktivnim lokacijama za kajakštvo slobodnog stila, dok je u isto vrijeme dominirao scenom još otkako je 2011. godine osvojio Grand Prix. Iako ima problema sa sluhom, savršeno čita sa usana, a to mu je dovoljno da bi se uspješno bavio ovim sportom.

Evo šta je imao reći o svojoj posljednoj avanturi koja je šokirala svijet:

Koliko si vremena proveo u istraživanju dok nisi otkrio ovaj vodopad i šta je to što ga čini posebnim?

Svaki put kada ti neko pokaže vodopad niz koji se niko nije spuštao, ili negdje nabasaš na sliku, uvijek se pojavi iskra koja te tjera da razmisliš da li je uopće moguće spuštati se niz njega?

Kada su mi prije četiri godine pokazali Salto del Maule, odmah sam postao opsjednut njime – stalno sam gledao fotografije i videozapise pokušavajući odlučiti da li ću voziti kajak tamo. Izgledao je savršeno a sama lokacija oduzima dah. Ipak, bilo je puno nejasnoća što me je uglavnom odvraćalo od ideje da odem na lokaciju. Međutim, kada sam u januaru dobio dobar klip tog vodopada, znao sam da je došlo vrijeme da ga i uživo osmotrim i procijenim da li idem u tu avanturu.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Kako si se mentalno pripremao za nešto tako strašno kao što je spust niz vodopad?

Najbitnije je proći stazu od samog početka, razmatrajući šta bi moglo poći po zlu, gdje su sigurne zone i onda kada sam sa sobom raspravim sve, onda sam 100% siguran da idem u tu priču i da to radim iz pravih razloga. Za Maule staza je izgledala predivno, sigurnost je bila solidna i bio je to spust o kojem sam sanjao. Znao sam da ne postoji ništa drugo na svijetu što bih radije radio.

Možeš li nam opisati kakav je osjećaj na samom rubu, neposredno pred sami pad niz vodopad?

Teško ga je opisati jer se dešava prebrzo, ali prije svega, za mene to je trenutak kada se sve posloži na svoje mjesto. Tada je vrijeme da vidim da li se sve dešava kako si planirao i da reaguješ ukoliko ne. To je ujedno i jedan nevjerovatan osjećaj kada se približavaš kraju horizonta i potom gledaš dole u “zvijer”, jer većina vodopada ti baca vodu u lice. To je trenutak koji najviše pamtite a Maule mi je ponudio najbolje iskustvo do sada.

Da li je sve prošlo prema planu ili je bilo nepredviđenih situacija?

Sve je od početka do kraja prošlo perfektno kako sam i zamislio. Nažalost, kada sam udario dole od vodu moja zaštitna suknja je spala i kajak se napunio vodom, tako da sam mora izaći i nisam mogao veslati dalje. Ali iskreno, s obzirom na tu silnu snagu vode i visinu, mislim da je ovo ipak moja pobjeda. Sa vodopadom tolike visine moglo je biti i gore, tako da sam zadovoljan kako je sve na kraju završilo.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Da li je to vožnja koja ti je donijela naviše adrenalina do sada?

Definitivno je jedno od mojih najznačajnijih iskustava. Nisam znao visinu prije vožnje, a gledajući ga izgledao mi je iste visine i kao vodopadi koje sam prethodno savladao. Da sam to ranije izmjerio i shvatio da će to ipak biti moj najviši pad, možda bih bio više nervozan ili neodlučan. Mislim da ne bih imao isto samopouzdanje tokom vožnje.

Da li bi se usudio probati da pobiješ svjetski rekord koji drži Tyler Bradt koji se spustio niz 57,6 metara visok Palouse vodopad?

Ne mogu reći da sam u potrazi trenutno, ali mora negdje biti i viši vodopad. Mada, mislim da će bit teško naći nešto savršenije od Palousa. Ukoliko pronađem, a pojavi se i prilika, probat ću. Ali sada trenutno ne tražim novo ništa, jer imam drugih stvari koje želim raditi.

Koja nova mjesta planiraš posjetiti ove godine i istražiti kada je u pitanju otkrivanje nove lokacije za vožnju kajakom?

Planiram dvomjesečni put u Indoneziju gdje ću sa nekoliko prijatelja isprobati mnoštvo novih vodopada i sekcija. Osim toga, nemam ništa drugo unaprijed isplanirano.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...