Neymarov turnir u BiH – prijavite se!

- Advertisement -

Svjetska serija Neymar Jr’s Five turnira ni ove godine nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu. Ekipe iz 35 zemalja širom svijeta, a među njima i naša zemlja, tako ponovo traže svoje mjesto među najboljima, pa se s velikim nestrpljenjem očekuju novi sjajni potezi najvećih majstora malih terena.

Prošle godine se, podsjećamo, na bh. kvalifikacije prijavilo oko 500 igrača iz cijele BiH. Mali nogomet 5-na-5 će i u narednom periodu biti hit zabava u našoj zemlji, a pravo učešća imaju sve ekipe sa igračima (i igračicama!) između 16 i 25 godina starosti. Međutim, najveća novost ove godine je to što se na ovogodišnjem turniru mogu prijaviti dvije osobe starije od 25 godina po ekipi. Utakmice, za vas koji ne znate, traju 10 minuta, a „kvaka“ je u tome da kada jedna ekipa postigne pogodak time istovremeno izbacuje jednog protivničkog igrača iz nastavka meča. 

Luis Vidales/Red Bull Content Pool
Luis Vidales/Red Bull Content Pool

Kvalifikacijski turniri u BiH

U četiri bh. grada – Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, u narednom periodu bit će održani kvalifikacijski turniri, a 21.05.2017. u Sarajevu i državno finale malonogometnog turnira Neymar Jr’s Five. Pobjednici bh. finala putuju u Brazil, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u velikom svjetskom finalu.

Dino Džakmić dio je ekipe Hjumanga Danga iz Tuzle koja je prošle godine predstavljala BiH na turniru u Brazilu igranom na Instituto Projeto Neymar Jr, koji je osnovao Neymar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica.

Priča je, prisjeća se on, kao i sve sjajne priče, počela slučajno.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Saobraćajna nesreća kod zgrade Elektroprivrede

“Igrali smo zajedno studentsku ligu u Tuzli i tu osvojili drugo mjesto izgubivši na penale. Tada smo čuli za Neymarov turnir. Privukao nas je format takmičenja (5 na 5, 10 minuta igre, sa svakim primljenim golom gubite jednog igrača…). Djelovalo nam je zanimljivo, pa smo se prijavili i eto, uz malo sreće prošli kvalifikacioni turnir u Tuzli, a potom i državne kvalifikacije u sarajevskom Metalcu, prisjeća se Džakmić.

Iskren je, nisu kaže očekivali da će ostvariti sve to što su ostvarili. Tome u prilog govori i činjenica da su u Sarajevo došli bez dva igrača, bilo je ukupno pet, pa su tako sami sebe ostavili bez mogućnosti izmjene u slučaju da se neko povrijedi. Ipak, osvojili su državni turnir.  Uslijedile su psihičke i fizičke pripreme za Brazil.

Put je, kaže, bio prilično naporan, ali vrhunska organizacija pomogla je da se vrlo brzo prilagode novim uslovima života.

Upoznali grad, kulturu i historiju

“Bosanaca je malo, ali su dobro raspoređeni. Tako smo u dalekom Brazilu upoznali momke iz Bosne, ali i Srbije koji studiraju u Austriji. S njima smo se najviše družili. Prva dva dana u Santosu iskoristili smo da upoznamo grad, historiju i kulturu, a obišli smo i muzej ovog kluba za koji su nastupali veliki Pele, Robinho i Neymar. U međuvremenu su izvučene i grupe turnira. Tu je napravljen i veliki show na stadionu Santosa sa svim učesnicima, priča Džakmić.

Naši predstavnici bili su u grupi sa Argentinom, Srbijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanom, a mi smo prošli kao treći, uz dva poraza i dvije pobjede.

“Bilo je stvarno dosta dobrih ekipa i igrača, a mi smo u nastavku takmičenja izvukli Čile, te njih pobjeđujemo 3:2 i prolazimo dalje. Moram napomenuti da smo u pauzama između utakmica mogli koristiti bazene, internet, imali besplatnu hranu i piće te neograničene količine Red Bulla. Sljedeći protivnik bila je ekipa iz Njemačke, protiv koje smo možda odigrali i najbolju utakmicu, ali smo nazalost poraženi sa 2:1. Turnir na kraju osvajaju Brazilci iz Rio de Janeira u zanimljivom finalu protiv Holandije, prisjeća se Džakmić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Utisci su, ističe, bili super. Brazil je prelijep i, kako kaže, “nije to baš tako kako prikazuju i na tv, da su to samo favele i većinom siromašno stanovništvo”.

“Baš naprotiv, mislim da je dosta dobar standard, barem u ovom dijelu gdje se održava turnir. Nismo imali nikakvu neugodnost ili loše iskustvo. Izlazili smo u kafiće i diskoteke, upoznavali se s Brazilkama, hodali po tržnim centrima i slicno, i sve je bilo ok, priča Džakmić.

Za kraj, preporučuje svima  da se prijave i probaju doživjeti isto iskustvo.

“Nikad se ne zna, potrebno je malo sreće i znanja, kaže Džakmić.

Joel Capillaire / Red Bull Content Pool
Joel Capillaire / Red Bull Content Pool

A kako se prijaviti?

Prijavite se na: www.neymarjrsfive.com
ili na email:
prijave@redbull.com.ba
ili na broj telefona: + 387 61 247 486 / + 387 62 344 782

Za prijave je neophodno sljedeće:
– Naziv tima
– Imena i prezimena igrača
– Datumi rođenja igrača
– Grad za koji se prijavljujete
– Kontakt broj i e-mail kapitena tima

Datumi kvalifikacija i bh. finala:
29.04. Sarajevo
30.04. Mostar
06.05. Banja Luka
07.05. Tuzla
21.05. Sarajevo – Državno finale.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...