Nogometaši su na granicama izdržljivosti zbog ‘ludog rasporeda’

- Advertisement -

Nogometaši su na granicama izdržljivosti jer organizatori natjecanja pokušavaju stisnuti uobičajeni broj utakmica u kraće vremensko razdoblje nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Premda klupski treneri, izbornici i igrači protestiraju, ni kontinentalni savezi ni domaće lige nisu voljni smanjiti broj utakmica kako bi ublažili mentalni i fizički stres glavnih aktera ovog sporta.

“Svi prepoznaju probleme, ali poduzimanje radnji je vrlo sporo”, rekao je glavni tajnik Međunarodne federacije profesionalnih nogometaša (FIFPRO) Jonas Baer-Hoffmann za Reuters.

Posljednja europska sezona završila je sredinom kolovoza, a nova je započela sredinom rujna, otprilike mjesec dana kasnije nego inače.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Grupna faza Lige prvaka, koja uključuje šest kola, igra se tijekom osam tjedana umjesto uobičajena tri mjeseca, dok su u reprezentacije u rujnu, listopadu i studenom imale po tri utakmice umjesto dvije.

“Ljudi se pitaju zašto je toliko ozljeda, no jednostavno je. Previše je utakmica i nemoguće se oporaviti. Bez odgovarajućeg slobodnog vremena, osobno sam imao samo 8 slobodnih dana, bez prave sezone i osim ludog rasporeda”, napisao je na Twitteru branič hrvatske reprezentacije Dejan Lovren.

Nogometni stručnjaci smatraju kako je teško očekivati manji broj utakmica, realnije rješenje bilo bi ograničiti broj utakmica u kojima pojedini igrači mogu sudjelovati tijekom sezone.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

“Treneri i igrači shvaćaju da ih neozbiljno shvaćanje zdravlja igrača košta iz sportske i komercijalne perspektive”, dodao je Baer-Hoffmann. “Ali ne možete očekivati da će vas tamo dovesti reforma natjecanja, teško je očekivati da će se izbaciti 20 utakmica iz kalendara.”

“Organizatori natjecanja i klubovi moraju se okupiti i razgovarati kako smanjiti opterećenje igraća,” dodao je glavni tajnik FIFPRO-a.

Idealan broj utakmica u sezoni bio bi oko 50, međutim mnogi igraći imaju i po 70 nastupa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...