Nogometna reprezentacija BiH protiv Italije: Zmajevi moraju biti koncentrisani i fokusirani svih 90 minuta

- Advertisement -

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon deset mjeseci večeras će igrati u prvom kolu Lige A  Lige nacija  na stadionu Artemio Franchi u Firenci protiv odabrane selekcije Italije. Ujedno, ovo će biti debi Duška Bajevića na klupi Zmajeva. Dvoboj sa višestrukim prvacima svijeta, a nekoliko dana kasnije i okršaj sa Poljskom, bit će odlična provjera za baraže za odlazak na Euro koji naš državni tim igra u novembru.

Piše:E.Isanović

Ono što smo vidjeli i što ohrabruje jeste činjenica da je stručni štab napravio vrlo dobre pripreme, analizirane su sve mane i vrline protivnika i na opće zadovoljstvo čeka se početak utakmice. Za ispunjenje cilja svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju. Ako neko podbaci, proći ćemo loše. Kao većinu utakmica u kojima je bh. reprezentacija slavila, temelj na kojem se treba graditi priča protiv Italije je kvalitetna pas-igra.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Bez dvojbe, Italija je snažna reprezentacija, opasni su iz svih situacija. No, oni prema BiH imaju veliki respekt. Naši igrači posjeduju kvalitet, ali za ovakve utakmice potrebne su i druge kvalitete. Moramo biti koncentrisani i fokusirani svih 90 minuta. Mnogo truda je uloženo da bi se došlo do ovog nivoa – do Lige A gdje su najbolje selekcije Starog kontinenta.

Azzurri su favoriti i sve sugerira da će domaći prilikom ataka ostaviti dosta prostora našim igračima. Naravno, strategija zavisi od samog toka utakmice, ali za pretpostaviti je da će naši suparnici igrati izuzetno ofanzivno jer su ohrabreni serijom pobjeda. Roberto Mancini, selektor Italije hvali igru Zmajeva, posebno ofanzivu koju predvodi Edin Džeko.

Uz pretpostavku da naši odigraju požrtvovano, kompaktno, hrabro i što je najvažnije koncentrisano, sigurno je da će doći u priliku da nametnu svoje vrline. Prekidi mogu biti jako oružje Zmajeva. To znači da će svaki korner ili slobodan udarac biti velika prijetnja za domaće.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Sa Italijanima se ne treba nadigravati u kombinatorici, jer je glavna odlika ove reprezentacije tehnička nadmoć. Njeguju takav stil igre. Opasni su iz svih situacija što su pokazali u kvalifikacijama za odlazak na kontinentalnu smotru gdje su upisali sve pobjede. Odbrana je najjača karika ove selekcije.

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci smatraju da Azzurri imaju pobjednički mentalitet. Ipak, ako potcijene Zmajeve, mogu se naći u problemu.

Okršaj s Italijom na stadionu Artemio Franchi u Firenci igra se večeras u 20:45 sati, a direktan prijenos susreta bit će na kanalu Nova BH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...