Nokaut faza Lige prvaka – umjesto analize

- Advertisement -

Nakon što smo se ovog utorka u poslijepodnevnim satima uvijerili da je svijet u kojem živimo postao malo sigurniji nego je to bio zadnjih desetak dana, čovjek je imao nekoliko sati da se pripremi za početak ovosezonske nokaut faze Lige Prvaka.

Na startu su bila dva meča, jedan onaj u Manchesteru, nama manje bitan, i drugi u Rimu, nama, Bosancima i Hercegovcima, puno bitniji, dijamanta radi.

Kada je sredinom decembra, prošle godine, žrijeb spojio Manchester United i PSG, u Parizu, Francuskoj i Kataru su zadovoljno trljali rukama.

U tom trenutku omjer za prolaz u iduću fazu takmičenja je bio 80:20 u korist PSG. Od žrijeba pa sve do početka meča (preciznije sve do 53. minute meča) Mancester United je spakovao kofere dotadašnjem treneru, doveo svoju staru zvjezdu na klupu i doživio i rezultatsku i igračku renesansu u narednih 55 dana (sve to dobrim dijelom zahvaljujući i Pogbinim buđenjem iz “jesenskog sna“).

PROČITAJTE JOŠ:  Sve nas ista ljubav spaja: Na Crvenoj noći stotine ljudi zaljubljenih u Velež

Uzimajući u obzir da PSG dolazi bez dvije od tri najveće zvijezde (Neymar i Cavani su povrijeđeni), šanse za prolaz u iduću fazu prije početka meča (da budemo precizni sve do 53. minute meča) su skočile na 50:50.

U 53. minuti nakon kornera, koji je rezultat odlične šanse koju je imao Kylian Mbappe, mrežu domaćina trese Kimpembe. Sedam minuta poslije (u 60. minuti) Mbappe na asistenciju, “ljubimca“ domaće publike (koji je dobio i pivsku flašu prilikom izvođenja jednog kornera), Di Marie, trese mrežu za konačnih 0:2. Potvrdu Marfijevog zakona daje nam Pogba u 89. minuti zaradivši crveni karton, tako da je šanse svog kluba za prolaz, nakon 90 minuta od 180 koliko je predviđeno da se odigra, sveo na statističku grešku. (Manchester United – PSG 0:2)

U Rimu je mlađahni Zaniolo dva puta tresao mrežu za svoj klub (70. i 76. minut), ali oba puta sve mu je na tacni servirao/asistirao Edin Džeko.

PROČITAJTE JOŠ:  Almir Kapić u Abu Dhabiju želi novi trofej u brazilskoj jiu-jitsi

Džeko je odigrao fantastičnu utakmicu, šteta je samo sto u 37. minuti nije ciljao 5 cm desno pa da lopta od stative se odbije u gol, a ne u teren, ali bez obzira, sjajno se kretao, skakao, gradio, čuvao i razigravao svoje saigrače.

I sve bi bilo idilično da u 79. minuti na scenu ne stupiše Manolas i Fazio (koji zajedno čine 80% svih ovosezonskih problema Rome) te poput  publike u pozorištu odgledaše, onako sa distance, kako im Adrian daje gol kojim vraća nadu Portu, a Romi revanš na Dragau (koji je na rasporedu 6. marta) čini mnogo neizvjesnijim (Roma – Porto 2:1).

U srijedu su na rasporedu utakmice još dva para. Amsterdam će ugostiti meč između Ajaxa i Real Madrida, dok će London biti domaćin duelu između Tottenhama i “milionera“ iz Dortmunda!

Piše: CAntona

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

I to je BiH: Himna Bosne i Hercegovine izviždana uoči finalne utakmice Zrinjskog i Borca

Himna Bosne i Hercegovine je izviždana uoči početka prve...

Almir Kapić u Abu Dhabiju želi novi trofej u brazilskoj jiu-jitsi

Naš najbolji profesionalni borac u brazilskoj jiu-jitsi (BJJ) Almir...

Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Vijest dana u susjednoj Srbiji, tačnije u Zaječaru je...

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...