Sport

Novi spektakl: Red Bull Cliff Diving u augustu po peti put na Starom mostu

0

Objavljen je kompletan kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, a među lokacijama se po peti put našao Stari most u Mostaru. I ovog ljeta, tačnije 24. augusta, publika u našoj zemlji će imati priliku da uživa u spektakularnim nastupima najboljih svjetskih skakača i skakačica.

U ovoj, 11. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skakači i skakačice iz 18 zemalja će se za prestižni trofej Kralja Kahekilija boriti na sedam stanica diljem planete. Na svakom takmičenju nastupiće po 14 skakača i 10 skakačica, koji će s visina od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene) izvoditi skokove od kojih zastaje dah, postižući pritom brzine preko 85 km/h, bez ikakve zaštite osim sopstvene koncentracije, vještine i kontrole tijela.

Kao i prethodne četiri, i ova sezona dovodi svjetsku elitu visinskih skokova u našu zemlju, na Stari most u Mostaru, koji je već stekao status klasika Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Nema sumnje da nas u augustu očekuje još jedan vrhunski sportski spektakl u gradu na Neretvi.

Ova godina donosi čak tri potpuno nove adrese u kalendaru prvenstva – na Filipinima, u Irskoj i Libanonu – dok su preostale četiri lokacije dobro poznate: Polignano a Mare (Italija), Azori (Portugal), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Bilbao (Španija).

Otvaranje sezone zakazano je za 13. april u El Nidu (Filipini). Drugo takmičenje cliff diving elitu također vodi do novih teritorija – do Dublina, glavnog grada Irske. Potom slijede Polignano a Mare (Italija) i São Miguel (Portugal), a u julu prvenstvo prvi put gostuje u Bejrutu (Libanon).

LIFE:  Mostar blues & rock festival okuplja majstore vrhunskog bluesa i rocka

Pretposljednja stanica 24. augusta po peti put dovodi najbolje svjetske skakače i skakačice u našu zemlju, na Stari most u Mostaru. Završno takmičenje je na rasporedu 14. septembra u Bilbau (Španija), gdje će biti okrunjeni novi prvak i prvakinja.

Glavni favoriti za osvajanje, odnosno, odbranu titula su Gary Hunt i Rhiannan Iffland, dvoje najuspješnijih skakača u historiji prvenstva: Englez u svom vlasništvu ima čak sedam naslova prvaka, a Australka tri (iz isto toliko sezona).

No, sportski direktor prvenstva, proslavljeni višestruki olimpijski pobjednik Greg Louganis, smatra da je ove sezone sve potpuno otvoreno, jer se stalno pojavljuju i stasavaju novi skakački talenti.

Iznenađenje je izostanak legendarnog Orlanda Duquea iz stalne skakačke postave ove sezone. Naime, 44-godišnji Kolumbijac, kome je par prethodnih sezona proteklo u znaku čestih povreda, nije uspio ući među deset stalnih skakača, te će nastupiti s pozivnicom na nekoliko stanica.

Sve informacije i vijesti o takmičenju mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019

  1. april  – El Nido, Palawaan, Filipini
  2. maj – Dublin, Irska
  3. jun – Polignano a Mare, Italija
  4. jun – São Miguel, Azori, Portugal
  5. jul – Bejrut, Libanon
  6. august – Mostar, Bosna i Hercegovina
  7. septembar – Bilbao, Španija

Facebook komentari


Sa uvođenjem automatskog kočionog sistema na vozilima složilo se 40 zemalja

Prethodni članak

EYOF – Drugo zlato za Anju Weber, Kirkeberg slavio u muškoj konkurenciji

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sport