Novi trener Zrinjskog – Ko je Hari Vukas?

- Advertisement -

Ime dobio po slavnom Harryju Belafonteu, zabio golova koliko i Mandžukić, karijeru završio zbog srčane anomalije, asistirao u Galatasarayu i Udineseu…

Hari Vukas novi je šef struke mostarskog Zrinjskog. S obzirom na to da se njegovo ime posljednjih dana nije moglo čuti u klupskim kuloarima, može se reći da je Uprava iznenadila javnost odabirom ovog 46-godišnjeg splitskog stručnjaka.

– Čast mi je što sam naslijedio legendarnog Baku Sliškovića, kazao je Vukas na današnjem predstavljanju u Mostaru.

– Baka je napravio sjajne rezultate pa je ispred mene sigurno velika odgovornost. Teško je govoriti o sebi, ali sigurno je da će vrijeme pokazati kakav sam i što sam, rekao je Vukas.

– Dogovor je postignut u vrlo kratkom roku, nije bilo nedoumica. Dolazim u veliki klub, rezultati prije mene pokazuju kakva se nogometna filozofija traži. Sigurno da mi ovo puno znači, ovo je možda čak i moj najveći izazov do sada, dodao je novi strateg Mostaraca.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Karijera…

Ime i priča novog trenera Zrinjskog uvelike su vezani uz splitski Hajduk, kojeg je 2015. i vodio kao privremeni trener.

Prije trenerskog angažmana sredinom devedesetih je sa Segestom iz Siska izborio finale Intertoto kupa, a bio je i član najbolje poslijeratne generacije Hajduka koja je pod palicom trenera Ivana Katalinića u sezoni 1994./95. dogurala do četvrtfinala Lige prvaka.

Poslije toga je imao manje zapažene uloge u Zadru, zagrebu, Cibaliji…

U HNL-u je zabio isti broj golova kao i Mario Mandžukić (56), a igračku karijeru morao je prekinuti u 31. godini života kada mu je otkrivena srčana anomalija.

Ipak, Vukas je uz nogometnu loptu ostao vezan kao trener i već ja nanizao nekoliko lijepih trenerskih ostvarenja.

S hrvatskim trećeligašem Zagorom dogurao je do četvrtfinala Kupa Hrvatske, a poslije je asistirao Igoru Tudoru u Karabüksporu, Galatasarayu i Udineseu. Mostarski Zrinjski je novi izazov.

– Razgovarao sam s Antom Mišom koji je jedno vrijeme vodio Zrinjski, bivšim suigračem i kolegom, dao mi je par korisnih savjeta. Rekao mi je ‘nemoj mislit ovo ili ono, Zrinjski je bosanskohercegovački top nivo – ne možeš bolje. Budi svoj napravi rezultat i to je to’, kazao je Vukas.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe
Hari Vukas

Hari i Harry…

Kada se ‘zagugla’ Vukasovo ime može se naći svakakvih zanimljivosti, a jedna je posebno simpatična.

Vukas je dobio ime Harryju Belafonteu, tamnoputom pjevaču i glumcu, podrijetlom s Jamajke, a rođenom u njujorškom Harlemu.

“Baka se čudila kakvo je to ime, zapisala ga je na papirić koji je držala u pregači i čitala ga susjedima u Vedrinama”, izjavio je Vukas u razgovoru za tjednik Max iz 2015. godine.

Na sutrašnjoj prozivci naći će se nedavno potvrđena nova imena: Irfan Hadžić (25) iza kojeg je sezona u Radniku sa 11 golova, Antonio Vidović (29) koji je minule sezone za Slobodu potpisao sedam komada te krilni napadač Miljan Govedarica (25), doveden nakon angažmana u Zvijezdi 09, u čime je dresu u svježe završenoj kampanji 2018/19. zabio šest golova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...