Od 31 utakmice play-offa Evropa lige najbolja i najkorektnija odigrana u Sarajevu

- Advertisement -

Od 31 utakmice play-offa Evropa lige najbolja i najkorektnija odigrana u Sarajevu

Na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo odigrana je utakmica sa svega osam prekršaja, po četiri fudbalera Sarajeva i Borussije Monchengladbach

Od 31 utakmice play-offa fudbalske Evropa lige najljepša po prikazanoj igri, ali i statističkim parametrima odigrana je sinoć na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo u Sarajevu, utvrđeno je analizom Anadolu Agency (AA).

U samo tri meča postignuto je pet golova. Bio je to slučaj u susretu Sarajevo-Borussija Monchengladbach (3:2), Partizan -Nefci (3:2) i Panathinaikos-Midtylland (4:1), s tim da su u bh. i srbijanskoj prijestolnici odigrani rezultatski neizvjesni mečevi. Za razliku od duela na Partizanovom stadionu na Koševu je susret obilovao sa više tempa i daleko manje prekida o čemu svjedoči i samo osam prekršaja tokom 90 minuta igre, po četiri igrača Sarajeva i Borussije. Viđen je samo jedan žuti karton, dodijeljen Ivanu Tatomiroviću, stoperu kluba iz BiH. U Beogradu, fudbalskim žargonom rečeno, igra se puno sjeckala sa 31 prekršajem (Partizan 14, Nefci 17).

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Sarajevo nije zaslužilo poraz u duelu sa renomiranim i favorizovanim protivnikom što se može vidjeti i iz rubrike udarci ka golu. “Bordo” tim imao je devet pokušaja, a bundesligaš jedan manje, od čega po tri u okvir gola. Da bosanski tim na golu nije imao neraspoloženog Dejana Bandovića, direktnog krivca za drugi gol, ali i “čuvara mreže” koji sinoć doslovce ništa nije odbranio, izbjegao bi poraz. Izabranici trenera Dženana Uščuplića imali su inicijativu tokom većeg dijela susreta, a u prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da su izveli sedam kornera, dok su Nijemci to učinili svega dva puta, analizira Anadolu Agency.

Taktička disciplina, očekivano, bila je na blagoj strani pedantnih Nijemaca. Napadači Borussije sinoć su bili dva puta u ofsajdu, dok su se domaći našli u četiri nedozvoljene situacije.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

Na koncu regija zapadnog Balkana nikada nije imala više predstavnika u doigravanju za Evropa lige (četiri hrvatska kluba i po jedan srbijanski i bosanskohercegovački). Dobar posao ka plasmanu u grupnu fazu takmičenja ostvario je zagrebački Dinamo koji je pobijedio na gostovanju kod Petrolula (3:1). Trijumf je ostvarila i Rijeka, koja je na svojoj Kantridi bila bolja od moldavskog Sheriffa (1:0).

“Pozitivan” poraz uoči revanša na Poljudu naredne sedmice ima Hajduk, koji je izgubio u Kijevu od Dnipra (1:2), dok je Split remizirao kući sa italijanskim Torinom (0:0).

Ukoliko Maribor u play-offu Lige prvaka ne uspije eliminisati škotski Celtic (1:1 prva utakmica u Ljudskom vrtu) bit će jedan od timova učesnika grupne faze Evrope lige ove sezone iz država nastalih raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...