Sport

Ostvarenje sna: Australski surfer „skejtao“ na vodi

0
Ostvarenje sna: Australski surfer „skejtao“ na vodi, Life.ba

Julian Wilson, jedan od najpoznatijih surfera na svijetu, pored surfanja ima još jednu strast – skejtanje.

U svom najnovijem projektu ovaj Australac je odlučio da to dvoje spoji u vodi. Plan je bio surfati na improviziranoj šini kakve se često mogu naći u skejt parku, ali projekat se pokazao jako izazovnim i sa mnogo prepreka.

Na realizaciji ideje rađeno je godinu dana. Wilson i njegov tim prvo su pokušali realizirati projekat u oceanu, no nepredvidljivost mora je to učinila nemogućim, pa su se okrenuli bazenu s umjetnim valovima u Melbourneu.

„Dugo sam imao ideju da kombiniram skejt park sa oceanom. Da spojim nešto što me toliko zabavlja sa svojom profesijom surfera“, objašnjava ovaj 31-godišnjak svoju ideju.

Da bi izveo zamišljeno, sarađivao je s Jasonom Stevensonom iz JS Industriesa. On je pomogao da se napravi ploča na kojoj se zapravo teško surfa ali, što je iznimno važno, imala je potrebnu minimalnu težinu i maksimalnu čvrstoću materijala.

Jako je izazovno bilo napraviti šinu čija bi težina omogućila da se ne pomjera mnogo u vodi kako bi surfer mogao stvarno i sigurno kliziti po njoj.

LIFE:  [video] Sjećate li ih se? Imali su hit, a nakon toga nestali

U vodi je Wilson imao čitav tim sa sobom, uključujući ronioca za spašavanje i one koji su mogli vratiti šinu nazad u položaj kako bi odradio naredni set trikova.

„Bilo je maksimalno izazovno. Koliko god sam mislio da je sve pod kontrolom u bazenu, pokazalo se da je bilo još više izazova“, dodao je Wilson.

Nakon što je u jednom trenutku imao bliski kontakt glave sa šinom, priznao je sebi:

„Ovo možda neće ići. Jako je opasno. Skoro sam ostao bez glave. Pomislio sam da ću možda biti mrtav nakon sat vremena surfanja.“

Stoga mu je bilo potrebna dodatna psihološka pomoć od trenera Lukea Egana koji ga je ohrabrio za još jedan, posljednji pokušaj.

Kako je vrijeme odmicalo, Wilson je bivao sve bolji i sve uspješnije surfao na šini. „Bilo je super zabavno. To je osjećaj koji sam želio stvoriti“, rekao je Wilson nakon ovog iskustva.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *