Osuđen na rekorde: Vedad Ibišević odigrao 100. dvoboj u dresu berlinske Herthe

- Advertisement -

Vedad Ibišević je definitivno čovjek koji je osuđen na obaranje rekorda. U subotu je odigrao 100. dvoboj  u dresu berlinske Herthe.

Piše: Edin Isanović

Njegov tim poražen je od Stuttgarta rezultatom 2:1, a Vedator je kao kapiten proveo na terenu 65. minuta kada ga je zamijenio Duda.

Početkom ovog mjeseca, tačnije 2. decembra, Ibišević je u odigrao 300. utakmicu u Bundesligi.

Njegov tim je tada u gostima pobijedio Hannover rezultatom 2:0, a upravo je bivši bh. reprezentativac postigao drugi pogodak u 73. minuti. U aktuelnoj sezoni Ibišević je postigao šest pogodaka, dok je ukupno u Bundesligi Ibišević poentirao 116. puta. Također, ima i 48 asistencija.

”Puše za vratom” Salihamidžiću i Barbarezu

Jedan od najboljih igrača u historiji bh. nogometne reprezentacije trenutno ima 302 nastupa u elitnom razredu njemačkog nogometa. Od bh. igrača u Bundesligi za sada više utakmica imaju Sergej Barbarez (330) i  Hasan Salihamidžić (321).

Ipak, kako sada stvari stoje , ako bude igrao još jednu sezonu u Bundesligi, Ibišević će oboriti i ovaj rekord.

Čovjek koji je svojim golom u oktobru 2013. godine odveo Zmajeve u Brazil u Herthu je stigao 2015 .godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

U prvoj sezoni upisao je 26 nastupa, u drugoj 32, dok je u trećoj sezoni ubilježio 27 nastupa. S obzirom da je u subutu upisao 15. nastup u aktuelnoj sezoni stigao je do jubilarnog 100. dvoboja u dresu Herthe.

”Moj san je nekada bio da zaigram bar jednu utakmicu u Bundesligi. Sada kada pogledam unatrag, iza tih 300 utakmica, je puno znoja, borbe, rada i odricanja. Ali i dokaza da je moguće ostvariti svoj san. U trenucima kada sam maštao, činilo se nemoguće, ali sam pokazao da je i realno. Posnosan sam, osjećaj ne mogu opisati riječima”, istakao je nedavno Ibišević za Life.ba.

Pogađa tako vješto, majstorski

Jedan igrač nije ekipa, ali isto tako jedan igrač može biti itekako značajan. To je pokazao Vedad Ibišević u ekipama u kojima je igrao. Pogađao je tako vješto, majstorski. Svojim sjajnim partijama prije sedam ili osam godina stigao je do tačke na kojoj je postao zanimljiv brojnim evropskim velikanima. Milioni su zaplesali oko njega. Ipak, uvijek je bio skroman i odan svom poslu. Bez dvojbe, Ibišević je prodoran, brz, odličan u situacijama „jedan na jedan“, te u zračnim dvobojima. Može matirati svaku odbranu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Vedad je sada iskusan, pokazao je punu zrelost i karakter i oko njega se vrti igra Herthe. Dakako, njegova karijera treba biti primjer profesionalne evolucije, koja je i temelj uspjeha njegovog nogometnog puta i vrlo jasna poruka svima onima koji maštaju da će preskakanjem stepenica razvoja brže doći do afirmacije – zaboravljajući da su samo talenti.

Za kraj treba reći da je Ibišević golovima u Kaunasu (kada je izborna premijerni plasman na SP) i Riju (prvi, historijski gol na velikom takmičenju) izborio za svoju sportsku besmrtnost.

Također, u prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna odigranom u Tuzli u septembru 2014. postigao je najbrži pogodak u istoriji državnog tima. Vedo doveo je bh.tim u vodstvo već u 48. sekundi, a u toj utakmici Zmajevi su slavili sa 3:0. Ibišević svojim nastupima više nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a kada se spomene njegovo ime u Njemačkoj i navijači drugih klubova ”dignu palac gore”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...