[video - foto] Otvoren EYOF na Koševu, najveći sportski događaj u BiH od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

- Advertisement -

Na olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” svečano je otvoren Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

https://www.facebook.com/lifebih/videos/2002644850039434/

Naziv ceremonije je “We create together” (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa. EYOF su zvanično otvorili Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

 

Vezani sadržaj:

Paljenjem Olimpijskog plamena na Koševu započeo EYOF 2019

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. februara domaćini su EYOF-a 2019. Očekuje se da će na EYOF-u, za koji se mnogi u BiH nadaju da će vratiti olimpijski duh, nastupiti oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosiće preko 2.000 ljudi.

Prvog dana EYOF-a na rasporedu su treninzi u brzom klizanju, hokeju na ledu, snowboardu, ski trčanju, biatlonu i alspkom skijanju. Mladi sportisti iz gotovo cijele Evrope kreću u borbu za odličja.

U protokolarnom dijelu ceremonije, koja je održana večeras na Koševu, predstavljeno je 46 zemalja učesnica. Kao i uvijek Grčka je počela svečani defile reprezentacija, a zaključila ga je domaćin BiH, čiju je zastavu nosila skijašica Esma Alić. Tokom ceremonije otvaranja simbolično su se rukovali Vučko i Groodvy, maskote ZOI 1984. i EYOF-a 2019.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

https://www.facebook.com/lifebih/videos/1980884702024199/

Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

Na EYOF-u 2019 mladi sportisti od 14 do 18 godina iz 46 zemalja nadmetaće se u osam sportova: alpskom skijanju, snowboardu, ski trčanju, biatlonu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, brzom klizanju i curlingu. Borilišta će biti na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu, te u dvoranama Zetra i Skenderija u Sarajevu i Peki na Palama.

Bosnu i Hercegovinu na EYOF-u će predstavljati 21 sportista, koji će nastupiti u pet sportova.

To su: alpsko skijanje: Harun Kunovac, Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut; ski trčanje: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Nikola Gavrilović; biatlon: Aleksa Vuković, Jokić, Samrdžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo, Davor Škipina; snowboard: Asija Klačar, Selina Memić; brzo klizanje na kratke staze: Sumeja Zaimović. Treneri su: Almir Bužo, Mirza Nezirović (alpsko skijanje), Goran Santrač, Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović, Bojan Minić (biatlon), Nihad Bašić (brzo klizanje na kratke staze) i Haris Burić (snowboard). Šef misije je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, a zamjenik Samra Jurišić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Očekivanja bh. sportista nisu velika, a većina njih se nada da će, ako ništa drugo, na dostojanstven način predstaviti svoju zemlju. O medaljama je teško govoriti, jer, ipak, na EYOF stižu sportisti iz zemalja kao što su Austrija, Švajcarska, Njemačka, Norveška, Finska, Švedska, koje su velesile u zimskim sportovima. No, iskustvo koje će steći na EYOF-u mladim bh. sportistima moglo bi biti od velike pomoći u budućnosti.

Prvo izdanje EYOF-a i to ljetno održano je daleke 1991. godine u Briselu, a zimsko dvije godine kasnije u italijanskoj Aosti.

Nakon Sarajeva i Istočnog Sarajeva domaćin narednog zimskog EYOF-a biće finski Vuokatti, dok će se ljetni održati od 20. do 28. jula ove godine u azerbejdžanskoj prijestonici Baku.

https://www.facebook.com/lifebih/videos/571455819990505/

Od gradova iz regiona zadovoljstvo da organizuju EYOF imali su Beograd, koji je bio domaćin ljetnog izdanja 2007. godine i zimskog slovenački Bled 2003. godine.

https://www.facebook.com/lifebih/videos/847650012247351/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...