Ovo je definitivno najbrutalnija utrka na 400 metara koju ste ikada vidjeli

- Advertisement -

Proteklog vikenda, takmičenjima u tri različite zemlje otvorena je nova sezona Red Bull 400, najteže i najsurovije svjetske utrke na 400 metara, u kojoj takmičari trče uz skijašku skakaonicu.

Staza duga 400 metara, uspon pod nagibom od 37 stepeni, 140 metara razlike u nadmorskoj visini između starta i cilja, na kojem takmičarima srce kuca prosječnom brzinom od 200 otkucaja u minuti – sve ovo čini Red Bull 400, utrku koja nosi epitet „najtežih 400 metara vašeg života“. Ova disciplina je nastala 2011. godine, a na svakom takmičenju se održavaju utrke žena, muškaraca te štafetne utrke.

U subotu 12. maja, utrkama u tri države (Finska, Japan i SAD) otvorena je nova sezona Red Bull 400, koja će od maja do oktobra imati 17 stanica. Red Bull 400 Svjetsko prvenstvo 2018 biće održano na osmoj stanici sezone, na čuvenoj skakaonici Paul Ausserleitner u Bischofshofenu (Austrija).

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

Branilac titule u konkurenciji muškaraca je Ahmet Arslan (Turska), koji je pobijedio na 14 od 16 utrka u kojima je učestvovao. Ovaj 31-godišnjak je bio prvi Red Bull 400 svjetski prvak i pobjednik prvog takmičenja u ovoj disciplini. Njegov san je da trčanje uzbrdo postane olimpijski sport.

„Dobro zagrijavanje je važno. Morate koristiti cijelo tijelo. Kad stignem do cilja, ne osjećam mišiće. Trčati možete samo 100 ili 150 metara, nakon toga je previše naporno. Svi mišići su zgrčeni, vaš dah je kratak, previše je mliječne kiseline“, kaže Arslan o Red Bull 400.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kada nagib dostigne 30 stepeni, većina takmičara je primorana da se spusti „na sve četiri“. To se dešava kada bedreni mišići ne mogu dobiti dovoljno kisika i počinju gubiti svoju funkciju kontrakcije. U tim trenucima, mliječna kiselina u mišićima se stvara oko 20 puta brže nego što je normalno.

Proteklog vikenda na utrci Red Bull 400 u Sapporu (Japan) najbrži su bili Ryota Takasaka (muškarci) i Takako Takamura (žene). U Lahtiju (Finska) su trijumfovali Mikko Patana (M) i Laura Manninen (Ž), dok su u Copper Peaku (SAD) slavili Ian Torchia (M) i Anna Mooi (Ž).

Naredna Red Bull 400 utrka je 20. maja u Kazahstanu, na skijaškoj skaakonici u Almatiju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...