Pad u etapama: Kako je Robert Prosinečki srozao reprezentaciju BiH [life analiza]

- Advertisement -

Nogometna reprezentacija BiH porazom od sjajne Italije od 3:0  u petek naveče, u okviru 9. kola kvalikfikacija za Euro, ostala je na pretposljednjem mjestu grupe J.

Osvojeno je skromnih 10 od mogućih 27 bodova, uz tri pobjede, jedan remi i pet poraza i gol razliku 17:17. Bez dvojbe, situacija ne izgleda baš obećavajuće.

Izabranici Roberta Prosinečkog iz utakmice u utakmicu koračaju ka neuspjehu.

Rekli bismo, agonija se nastavlja, a dvoboj u Lihtenštajnu, gdje Zmajevi po prvi put mogu doći do gostujućeg boda, ne može popraviti dojam koji je posljednjih nekoliko mjeseci siv i bezličan.

Prisjetite se cijelog toka kvalifikacija.

Piše: Edin Isanović

1. etapa – mučenje sa Armenijom koje nije shvaćeno ozbiljno

Kvalifikacije su otvorene 23. marta ove godine pobjedom nad Armenijom na Grbavici od 2:1. No, susret je bio tvrd, a gosti su tokom cijelog meča stvorili nekoliko vrlo ozbiljnih prilika.

Ipak, Rade Krunić je u 33.minuti pogodio za 1:0, ali su kasnije Armenci imali nekoliko šansi za poravnanje. Igrao se 80. minut kada je dobru akciju golom krunisao Deni Milošević čime je najavljena pobjeda.

U sudijskoj nadoknadi Mikrtchyan sa kaznenong udarca postavlja konačnih 2:1. Bilo je važno da se kvalifikacioni put otvori osvajanjem kompletnog plijena. Malo ko je komentarisao propuste i pukotine u odbrani koje su ”upadale u oko”.

2. etapa ili od pobjede do jednog boda protiv Grčke

Samo tri dana poslije Grci su gostovali u Zenici. Prosinečki je počeo sa eksperimentima u udarnoj postavi.

Igrači koji nisu standardni u svojim klubovima dobili su šansu u prvih jedanaest. Međutim, Zmajevi su u prvom dijelu poveli sa 2:0, a pogađali su Višća i Pjanić.

U prvih 45 minuta jednom modernom igrom nadigrali su Helene i činilo se kako su već nova tri boda u džepu.

U nastavku gosti kreću snažno i u 64. minuti preko Fortounisa samnjuju na 2:1, a posao im je olakšao i sudija koji je Pjaniću dodijelio crveni karton. Poravnanje stiže u 84. minuti kada rezervista Kolovos postiže pogodak za konačnih 2:2.

Do kraja su Grci mogli režirati preokret, ali je osvojen bod. Zmajevi su nakpon dvoboja bili razočarani, dok je Prosinečki obećavao: ” BiH će nastavljati pobjeđivati”.

3. etapa ili Pukkijeva lekcija u Finskoj

U prvoj polovini juna Zmajevi su gostovali u Finskoj. Tradicionalno loše igre u junu nastavljene su i u 2019. godini. Neočekivani poraz od 2:0 s dva pogotka Pukkija praktično su najavili početak mučenja i agonije.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Reprezentativci Finske doslovno su ”pojeli”  nesigurne igrače bh. reprezentacije.

Kapitalni manjak Zmajeva bila je – agresivnost. No, u ovom meču taj pojam im je bio nadasve nepoznat.

Robert Prosinečki je forsirao napredak pas igre i kontranapad, a zanemario je osnovnu pretpostavku defanzivnog nogometa, nogometa koji su u nekim utakmicama Zmajevi bili prisiljeni.

4. etapa ili kada povedeš protiv Italije u Torinu, a znaš da ćeš izgubiti

Tri dana nakon poraza od Finske stigao je okršaj sa Italijom u Torinu. U javnost je plasirana informacija kako klima u svlačionici nije pormećena i da će Zmajevi u okršaju sa Azzurrima igrati borbeno, za svaki centimetar terena. Najave su se obistinile.

Vrlo dobro izdanje bh. tim je krunisano pogotkom u 32. minuti Edina Džeke. Osim gola, bilo je još dobrih prilika za Zmajeve, ali se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom.

U nastavku domaći kreću snažno, a poravnali su sjajnim pogotkom Insignea u već u 49. minuti. Tada se u zraku osjećalo da će i pored dobre partije bh. tim upisati poraz.

Izdržali su do 86. minute kada je Verratti matirao Šehića za konačnih 2:1. I pored poraza vratila se tinjajuća nada kako Džeko i saigrači mogu biti na vrhunskom nivou.

5. etapa – pojava Gojaka u udarnoj postavi i pobjeda nad Lihtenštajnom

U devetom mjesecu nastavljene su kvalifikacije. U Zenicu je stigla reprezentacija Lihtenštajna, a upisana je sigurna pobjeda od 5:0. Amer Gojak je sjajnim igrama u Dinamau izborio mjesto u prvih jedanaest.

I opravdao je to sa dva pogotka, a još su mu se pridružili Džeko i Višća, dok je Malin postigao autogol. Atmosfera se vratila u svlačionicu Zmajeva, tvrdilo se ponovo kako BiH ima tim za odlazak na veliko takmičenje.

6. etapa – kada izgubiš u Armeniji znaš da je blizu kraj

Početak kraja ere Roberta Prosinečkog počeo je 8. septembra u Yerevanu. Kada se motivisanom domaćinu suprostaviš sa igračima iz drugih liga i van forme, poraz je neminovan. Bilo je 4:2 za domaće.

U uvodu je odmah Džeko imao dobru priliku, ali nije realizovana. Kazna je stigla preko Mikrtchyana u 3. minuti.

Samo deset minuta poslije poravnao je Džeko. Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor.

U nastavku domaći ponovo dolaze u vodstvo preko Mikrtchyana u 66. minuti, ali Gojak vraća neizvjesnost u 70. minuti kada pogađa za 2:2. Ipak, posljednjih 20 minuta domaći golovima Hambartsumyana u 77. i Lončara (autogol) u 90. minuti stižu do trijumfa od 4:2. Interesantno, Prosinečki je podnio ostavku koja je odbijena.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

7. etapa – trijumf nad Finskom i povratak nade u bolje dane koji nisu došli

Dvanaestog oktobarskog dana na Bilino polje stigla je Finska. Pobjeda je bila imperativ, a na kraju je na semaforu pisalo 4:1.

Najbolji meč kvalifikacija. Izet Hajrović je načeo mrežu gostiju i pokazao kako se strpljenje isplati.

Raspoloženi Pjanić sa dva gola učvrstio je vodstvo, a Hodžić je na kraju postigao i četvrti pogodak. Za goste je poentirao Pohjanpalo.

Vratila se tinjajuća nada kako se možda i može dokučiti drugo mjesto koje direktno vodi na kontinentalnu smotru. Dobio se privid nekakve nove energije i sve je bilo spremno za gostovanje u glavnom grčkom gradu..

 8. etapa – povratak u realnost i novi gostujući poraz od Grčke

Unatoč kritikama, neuvjerljivoj igrii mnogim drugim stvarima, činilo se kako Prosinečki kontrolira situaciju pred dvoboj u Grčkoj.

Šef državnog tima je iskoristio pobjedu nad Finskom i digaoje atmosferu oko reprezentacije, te najavio otvorenu igru koja može donijeti pobjedu. No, to je bio pucanj u prazno.

Umjesto potpunog napada, ponudio je potpuno ziherašku postavu, koja je na kraju zasluženo izgubila 2:1. Pavlidis je doveo domaće u vodstvo u 30., a Gojak je poravano u 35. minuti.

Kao i sve prethodne mečeve, pad je bio u drugom dijelu. Autogolom Kovačevića u 88. minuti, Zmajevi su upisali poraz 2:1 i izgubili šanse za plasman na Euro.

9. etapa – konačni pad Prosinečkog u Zenici protiv Italije

U samo nekoliko mjeseci Zmajevi su od favorita za drugo mjesto u grupi, došli do pretposljednje pozicije.

Jasno je bilo kako su Italijani favoriti u Zenici, ali je nastavljeno sa rasprodajom ugleda.

Svi su vjerovali kako ponovo mogu zablistati Zmajevi, ali su se trebali bojati manjak samopouzdanja. Azzurri su zasluženo slavili 3:0. Teško se sjetiti kada je nezadovoljna publika sa tribina dobacivala selektoru, a i to se desilo u petak  naveče.

Možemo se samo nadati da će čelnici NSBiH povući konkretne poteze nakon okršaja u Lihtenštajnu kako bi BiH ponovo dobila reprezentaciju…

[add_single_eventon id=”217830″ ]

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...