Petev: Svim mojim protivnicima odgovoriću tako što ću napraviti dobar rezultat

- Advertisement -

Bugarin Ivaylo Petev danas je u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i zvanično predstavljen kao novi selektor “A“ reprezentacije.

On je u prvom obraćanju bh. javnosti, koja je uglavnom negativno reagovala na njegovo imenovanje jer mu je konkurent bio bivši reprezentativac Sergej Barbarez, istakao je da će svim protivnicima odgovoriti tako što će napraviti dobar rezultat.

“Za mene je velika čast i odgovornost što sam izabran za selektora BiH. Ovima koji su protiv mene mogu samo reći da vjerujem u sebe i da mislim da ću napraviti dobar rezultat“, naglasio je Petev.

Bugarski trener kratko se osvrnuo i na današnje okupljanje pedesetak bh. navijača ispred zgrade N/FSBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo njegovim imenovanjem za selektora.

“Da je bilo 10.000 ljudi možda bih se zamislio. Prvo nisam vidio i ne znam koliko ih je bilo. Ponoviću opet, ja znam šta radim. Pustite me da radim i onda me možete ocijeniti kroz rezultate. Naravno da ću nositi odgovornost za sve. Ako nedostaju rezultati preuzeću odgovornost. BiH ima jako kvalitetnih igrača, pokušaćemo u kratkom vremenu koje imamo da igramo svi kao jedan i siguran sam da ćemo imati rezultat“, kazao je Petev, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektor je naglasio važnost stvaranja dobre atmosfere unutar reprezentacije uoči početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Najavio je i da će uglavnom težiti tome da BiH bude dominantna na terenu.

“Atmosfera u reprezentaciji je najbitnija. Grupa je nezgodna, a mi ćemo napraviti sve da izvučemo kvalitet naših igrača i da idemo na pobjedu bez obzira na ime protivnika. Pokušaćemo uraditi sve što ovisi o nama“, rekao je Petev i dodao:

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

“Imam velika očekivanja zato sam ovo i prihvatio. Uvijek sam radio pod velikim pritiskom, tako da mi to nije veliki problem. Ponavljam se, ali mi trebamo raditi, ja sam zbog toga došao da odradim svoj posao i siguran sam da ćemo imati rezultat. Moramo raditi svi kao jedan, imati isti cilj i ići korak po korak. Nikada ne odustajem, radim svoj posao srcem. Znam šta mogu, nisam najidealniji ili najljepši na svijetu, ali s obzirom na igrače koje imamo mislim da možemo napraviti dobar posao. To je glavna stvar zbog koje sam istrpio sve ovo.“

Bugarin je kazao da još uvijek nije kontaktirao sa reprezentativcima, ali da će to uraditi u narednim danima. Istakao je da će gledati sve ekipe iz Premijer lige BiH uživo i tako će upoznati sve igrače za jako kratko vrijeme.

Izrazio je nadu da će situacija sa koronavirusom što prije proći te da BiH u prvoj domaćoj utakmici igrati pred punim tribinama.

“Volio bih da naši navijači navijaju za reprezentaciju BiH, da odigramo dobro i pobijedimo i onda će se sve preokrenuti“, naglasio je Petev.

Novi selektor nije želio iznositi mišljenje o razlozima zbog koji bh. reprezentacija u 2020. godini nije ostvarili niti jednu pobjedu. Kratko je o toj temi rekao da je fudbal nelogična igra i da se često događa da igraš bolje od rivala, ali da izgubiš.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

“Kult reprezentacije mi je jako bitno da vratim. Gledao sam ranije kada igra BiH kući, to je bila vatra i nenormalno navijanje, ali to će biti kada pokažemo dobre rezultate i dobre igre. Uvjeren sam da će se vratiti kult reprezentacije koji se izgubio u posljednje vrijeme“, mišljenja je novi selektor bh. reprezentacije.

Milorad Sofrenić, potpredsjednik N/FSBiH kazao je da je cilj plasman na Svjetsko prvenstvo, a da će rukovodstvo bh. kuće u slučaju dobrih igara i plasmana u baraž analizirati situaciju i odlučiti kako dalje.

“U svakim kvalifikacijama BiH mora imati cilj da se plasira na takmičenje bez obzira je li to Svjetsko prvenstvo ili Evropsko prvenstvo“, jasan je bio Sofrenić.

Uoči predstavljanja Peteva prema Sofrenićevim riječima održana je sjednica Izvršnog odbora N/FSBiH na kojoj je donesena odluka da će saradnici u stručnom štabu reprezentacije biti imenovani do 15. februara. Petevu su predstavljeni kandidati sa kojima će on obaviti razgovore u narednih petnaestak dana, a potom Izvršnom odboru predložiti imena najbližih saradnika.

Petev je sa N/FSBiH potpisao ugovor na dvije godine uz mogućnost produženja na još dvije.

Bugarski trener će debi na klupi BiH u zvaničnoj utakmici imati 24. marta ove godine kada će se u Helsinkiju sastati sa Finskom u prvom kolu grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Samo sedam dana kasnije pred “zmajevima“ će biti još veći izazov u drugom kolu, jer u Zenicu dolazi aktuelni svjetski šampion Francuska.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...