Petica: Legendarna emisija koja budi nogometnu nostalgiju [video]

- Advertisement -

Dok još uvijek vlada neizvjesnost oko toga hoće li se i kada nastaviti nogometna takmičenja u Europi, zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu svoju žeđ za dobrim utakmicama pokušavaju utažiti gledanjem arhivskih snimaka.

Youtube je gotovo nepresušan izvor snimaka legendarnih mečeva, poteza, igrača, a njihovo pregledavanje svakako budi nostalgiju kod nogometnih fanatika.

Ipak, u nogometnoj memoriji onih koji pamte drugu polovinu devedesetih i prvih nekoliko godina 21. stoljeća posebno mjesto zauzimaju emisije „Top gol“ i „Petica“.

Za one mlađe pojašnjenje da se radi o emisijama koje su se emitovale u programima BHT i HRT ponedjeljkom naveče i donosile su pregled golova sa utakmica koje su se igrale tokom vikenda u najboljim europskim ligama.

Danas zvuči nevjerovatno, ali nekada se moralo čekati i puna dva dana da biste vidjeli ko je i kakav gol zabio u subotnjim duelima Premiershipa, Bundeslige ili Serie A.

Nažalost, na servisu Youtube nema arhivskih snimaka emisije „Top gol“, koja je godinama bila najgledanija sportska emisija u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Autor emisije je bio Sabahudin Topalbećirević, a pored njega urednici i voditelji bili su novinari javnog servisa Kristić, Spaho, Majer, Šuko i drugi.

Emisija „Petica“, pak, emitirala se na HTV-u od 1995. do 2006. godine. Donosila je cjelovit pregled pet najjačih europskih nogometnih liga (Engleska, Italija, Španjolska, Njemačka, Francuska) i bila je vrlo popularna i gledana, ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini. Autor koncepta i prvi urednik bio je Božo Sušec.

Na svu sreću, desetak emisija „Petice“ može se pogledati na Youtubeu i ovi snimci predstavljaju pravo zlato za nogometne nostalgičare. Najviše ih je na kanalu varosanin88, gdje je dostupno 7 emisija iz 2005. i dvije iz 2000.

U potonjima će ljubiteljima italijanskog nogometa biti najzanimljivije prisjetiti se dramatične završnice Serie A kada je Juventus u zadnjem kolu ispustio titulu, a prigrabio je Lazio. Pored legendarnog Bože Sušeca, oni stariji će prepoznati i glasove ostalih spikera iz zagrebačke škole sportskog novinarstva: Ivicu Blažička, Dragu Ćosića, Željka Velu i druge.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Emisije iz 2005. nas vraćaju u vrijeme snažnog i brzog uspona Premiershipa nakon dolaska Mourinha u Chelsea, koji počinje mrsiti račune do tada nedodirljivom Fergusonovom Manchester Unitedu i Wengerovom Arsenalu. Te sezone Frank Rijkard stvara veliki tim Barcelone na čelu sa Ronaldinhom, Eto’om, Decom, Xavijem i Inestom, koji će godinu kasnije osvojiti Ligu prvaka. Serie A je još uvijek u pre-calciopoli eri, što znači da su Juventus i Milan među najboljim timovima u Europi.

U Francuskoj je Lyon nepobjediv, dok je u Bundesligi glavni Bayernov konkurent Werder predvođen napadačkim tandemom Ailton-Klasnić.

Još jednu epizodu „Petice“ i to onu iz novembra 1997. godine možete pogledati zahvaljujući korisniku Mali Zeus.

Sezona u ligama petice se tek počinja zahuktavati, a sve oči su uprte u Italiju gdje Brazilac Ronaldo igra svoju prvu sezonu u milanskom Interu.

Uživajte.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...