Pilav: Navijači na tribinama stadiona u BiH možda već od narednog kola

- Advertisement -

Navijači fudbalskih klubova postepeno i u ograničenom broju vraćaju se na tribine stadiona u Evropi. Prisutni su na stadionima u Njemačkoj, Rusiji, Francuskoj… Publike će biti i na utakmici Super kupa Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) između Bayerna i Seville u Budimpešti 24. septembra.

I povratak navijača na susrete Premijer lige Bosne i Hercegovine tokom pandemije koronavirusa mogao bi se desiti uskoro.

“Prije nekoliko dana o povratku navijača na stadione u BiH razgovarali smo s predstavnicima Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Instituta za javno zdravlje Republike Srpske. Nadležni u oba bh. entiteta pokazali su dobru volju da se publika vrati u određenom broju i pod posebnim uslovima na stadione u BiH. Na našim sastancima zaključeno je kako će uputiti preporuke kriznim štabovima da odobre povratak navijača na stadione u BiH pod posebnim uslovima”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Elmir Pilav, izvršni direktor za sport Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH), te naglasio:

“Očekujemo pozitivne odluke entitetskih kriznih štabova danas, eventualno sutra. Ukoliko se to desi, publiku ćemo vratiti na stadione u BiH već od narednog kola, tj. vikenda”.

Na stadionu u BiH maksimalno će se moći naći 2.000 navijača.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

“Navijači na stadionima u BiH moći će najviše popuniti 10 posto kapaciteta tribine, ali na kojoj neće moći biti više od 500 osoba. To znači da ako stadion ima četiri tribine, bez obzira na kapacitet, utakmicu će moći maksimalno gledati 2.000 navijača. Primjenjivat će se posebne mjere. Npr. uz obaveznu distancu, da na svakoj trećoj stolici na tribini sjedi jedna osoba, i to u svaka tri reda. Organizatori utakmica će biti obavezni da otvore maksimalan broj ulaza kako se ne bi stvarale gužve prilikom ulaska na stadione”, istakao je Pilav.

Kazao je i da su svi spremni za povratak navijača.

“Obavijestili smo klubove o planu organizacije utakmice s navijačima u COVID-19 okolnostima. Morat će i obilježiti stolice na tribinama, itd… Svi smo spremni i mogu reći da su klubovi veoma ozbiljno pristupili organizaciji utakmica s navijačima te, kako sam rekao, ako dobijemo zeleno svjetlo već od narednog kola tribine neće više biti prazne”, pričao je Pilav, pohvalivši klubove Premijer lige BiH zbog “poštivanja organičenja, preporuka, te dobre organizacije utakmica u dosadašnjih sedam kola”.

“Klubovi su zaista dobro radili u do sada otežanim okolnostima i za to zaslužuju sve pohvale. Ispoštovali su sve preporuke N/FS BiH i UEFA protokola organizacije utakmica tokom pandemije. Iskreno se nadamo da će cijeli svijet pobijediti u borbi s koronavirusom i da ćemo se što prije vratiti funkcionisanju pa i igranju utakmica u normalnim okolnostima. Do tada N/FS BiH slijedit će sve upute nadležnih institucija”.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Pilav je najavio da će se s povratkom navijača na tribine povećati i broj svih grupacije koji rade u organizaciji i praćenju utakmica, kao i predstavnika medija – novinara i fotografa.

Špekuliše se posljednjih dana da bi fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u narednim utakmicama u oktobru mogla imati podršku s tribina u baražu za EURO i UEFA Ligi nacija. Međutim, iz N/FS BiH jutros to nisu mogli potvrditi.

“Iz UEFA-e, pod čijim okriljem se održavaju spomenuta takmičenja, još ništa zvanično nije došlo u N/FS BiH po pitanju povratka navijača na utakmicama reprezentacije. Iskreno se nadamo da bi se to moglo dogoditi i da će naši reprezentativci imati podršku s tribina u predstojećim važnim mečevima”, rekao je Pilav.

Navijači na sportskim terenima u BiH radi pandemije koronavirusa nisu prisutni od marta ove godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...