Plavi se vraćaju u borbu za naslov: Nema Lendrića, ali igra Krpić

- Advertisement -

Željezničar je u u subotu pobijedio u Mostaru Zrinjski rezultatom 1:0 i bodovno se poravnao sa Plemićima. Gol odluke postigao je Sulejman Krpić sredinom drugog poluvremena.

Osvajanjem kompletnog plijena u gradu na Neretvi izabranici Milomira Odovića preuzeli su drugo mjestu prvenstvene tabele. No, osim osvajanja tri boda ovaj trijumf ima višestruko značenje. Nakon serije neočekivanih rezultata Plavi su se vratili u borbu  za naslov, a istovremeno stekli su dodatno samopouzdanje pred nastavak prvenstva i ključne bitke ove jeseni.

Piše: Edin Isanović

Junak priče bio je kapiten Sulejman Krpić koji je prvi strijelac lige i čovjek koji svojiom pogocima nosi tim sa Grbavice. Također, jedan od najboljih pojedinaca bio je i Ivan Čurjurić koji je fenomenalnim pasom proigrao kapitena svog tima.

Odović: Ne treba praviti euforiju

”Borbena utakmica, puna trke, važan dvoboj i za jedne i za druge. Najvažnije što smo pobijedili, svaka pobjeda protiv Zrinjskog je velika, a posebno u Mostaru na njihovom terenu. Ne treba sad praviti euforiju, treba spustiti igrača. Sada imamo priliku da uđemo u jednu novu, pozitivnu seriju”, smirivao je euforiju nakon velikog trijumfa u Mostaru Milomir Odović, strateg Plavih.

Dakako, jasno je kako je trener Željezničara fokusirao igru prema krilima. Također, veći dio utakmice dobro je duplirao prilaze s bokova, a Zrinjski je na taj način izgubio čovjeka u sredini terena potrebnog za efikasan i agresivan presing karakterističan za njihovu igru. Premda su u prvom poluvremenu izabranici Blaža Sliškovića imali više prilika, nisu to uspjeli konkretizirati. U nastavku su gosti taktičkom igrom i sjajnom tranzicijom potpuno iznenadili domaće koji su nenaviknuti da gube na svom terenu gubili lopte, a igrači Željezničara u nekoliko navrata su se dijagonalno sjurili s loptom prema golu Plemića. Ipak, stiče se dojam kako su obje ekipe izbjegavale igru na sredini terena, želeći izbjeći dio igrališta na kojem su i jedni i drugi imali dosta igrača. Stoga smo gledali neuobičajno sporiju utakmicu za ova dva suparnika.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Slišković je poražen, ali nije luzer

Blaž Slišković je poražen o ovom okršaju, ali nije luzer. Dva puta je poharao Premijer ligu BiH. Na početku ove sezone vratio se kao spasitelj nakon neuspješne avanture Ante Miše u gradu na Naretv. No, ovaj put je Odović je nadmudrio Sliškovića. Sa tri uzastopne titule Plemiću su stekli veliku reputaciju u bh. prvenstvu i s dosta opreza gostujuće ekipe igraju u Mostaru.

”Mislim da će sada borba za prvaka biti još zanimljivija, Željezničar se vraća. Nama ostaje da analiziramo ono što je bilo loše, a dosta je toga takvog bilo u ovom meču. Vjerujem da ćemo izvući pouke iz ovog poraza”, istakao je nakon 0:1 Blaž Slišković.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Prvi šef struke Željezničara je reprezentativnu pauzu dobro iskoristio. Težio je da promijeni paradigme razmišljanja svojih igrača, a potom i same igre. Očigledno je kako je tražio saradnju više igrača, široko i visoko je postavio igrače bez lopte koji su širili linije suparnika i narušavali su stabilnost protivnika. Dakako, defanzivno ekipa zbog toga nije patila jer je racionalnija igra sa loptom u nogama dovela do ne čestog gubitka iste, pa i posljedično i manje mogućnosti protivnika da to kazni u kontranapadu. Instalacija mladog Šabanadžovića (učestvovao u akciji kod gola) u srce veznog reda vjerovatno je najslikovitiji dokaz promjene struje svijesti koja je zavladala u bh. viceprvaku. Također, brzo je Krpić nadomjestio odlazak Lendrića ili Ubiparipa. Stoga je to jedan navijač najslikovitije objasnio.

”Nema Lendrića, ali igra Krpić”.

Za kraj treba spomenuti i utakmicu koja je odigrana u martu ove godine. U borbi za titulu snage su u Mostaru odmjerili isti rivali i bilo je 0:3 u 88.minuti. Ipak, do kraja je Zrinjski postigao tri gola i osvojio bod, a kasnije i naslov prvaka. Možda bi sve bilo drugačije da je tada na klupi Želje umjesto Adžema sjedio Odović. Možda…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...