Početak revolucije: “Džeko dijamantu”, “Ćiro, Ćiro travnički viteže”

- Advertisement -

Na današnji dan prije tačno deset godina, reprezentacija BiH pobijedila je Belgiju na gostovanju u pokrajini Limburg u Genku u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

Izabranici tadašnjeg selektora BiH Miroslava Ćire Blaževića savladali su ”Crvene vragove” rezultatom 4:2, a pogotke su redom postizali Edin Džeko, Sanel Jahić, Zlatan Bajramović i Zvjezdan Misimović.

Piše: Edin Isanović

Gledajući iz ove perspektive, bio je to početak revolucije jedne generacije koja je pet godina poslije učestvovala na Mundijalu u Brazilu.

Dakako, na ovoj utakmici Džeko je dobio nadimak Dijamant od komentatora koji je prenosio taj dvoboj – Marjana Mijajlovića.

 ”Misimović, u njegovom stilu dobra lopta… Muratović, Muratović, Džeko, Džeko je u šesnaestrecu. Šansa! Jao, ništa! Kakva prilika! Nastavlja se napad naše reprezentacije. Džeko. Jao…Gol, gol, gol. Džeko, Džeko, Džeko. Dijamantu, Dijamantu, Dijamantu. Bosna vodi “, ovo svi vjerni navijači Zmajeva znaju, a ovako se rodio Dijamant.

Također, isti komentator šefa državnog tima u jednom trenutku nazvao je – ”Ćiro, Ćiro, Ćiro, travnički viteže”, a tim u trenucima selektor je smirivao BH. Fanaticose.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Meč u Genku bh. tim je igrao bez Ibiševića, Salihovića, Hasagića i Rahimića. No, trijumf je bio spektakularan. Limburg, “dijamant”, “travnički vitez”, Marjan Mijajlović, četiri gola i povratak osmijeha na lice bh. navijača su ono po čemu pamtimo utakmicu odigranu prije jednog desetljeća.

U ovim kvlifikacijama bh. tim se plasirao u baraž gdje je eliminisan u dvomeču sa Portugalom.

No, jasno je kako je baš u Genku, gdje je i 1993. godine naša reprezentacija igrala humanitarnu utakmicu, počela uspješna era jedne nogometne generacije koja je za izmaku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...