Počinje nova sezona Premijer lige BiH: Sarajevo brani naslov, Željo želi za jubilarni rođendan – titulu

- Advertisement -

Nova sezona Premijer lige  ,19. po redu, počinje danas kada će biti odigrane prve utakmice 1. kola. Novi sponzor elitnog razreda bh. nogometa je m:tel, pa je stoga promijenjen i grb lige. Nekada je bio narandžaste (kada je sponzor bio BH Telecom), a sada crvene boje. Poslije 145 dana pauze (posljednje kolo odigrano 8. marta) igrat će se zvanične utakmice bez prisustva gledatelja i uz sve propise protokola COVID 19.

Jasno je kako su tri kluba favoriti za naslov prvaka. Tu je prije svega FK Sarajevo koji prema ocjenama relevantnih nogometnih stručnjaka ima i najbolji tim. Težit će izabranici Vinka Marinovića da osvoje treću titulu u nizu. A ako ova generacija uspije u tom pothvatu, ponovo će oboriti jedan rekord jer nikada tim sa Koševa nije u tri godine osvojio tri naslova. No, da ova generacija ima ”ono nešto” potvrdili su prethodne dvije sezone kada su osvojili duplu krunu, a onda i odbrnili naslov prvaka što se ranije generacije ne mogu pohvaliti.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Željezničar 2021. godine slavi jubilarni stoti rođendan. Ne treba previše naglašavati kako će pokušati dotaći vrh i obradovati navijači koji već osmu sezonu čekaju na titulu. Najjača karika tima sa Grbavice je strateg Amar Osim. Bez dvojbe, igraći će dati sve od sebe kako bi ispunili ciljeve.

Mostarski Zrinjski ima velike ambicije u novoj sezoni. Plemići su 2016., 17. i 18. osvajali titule, ali je njihov niz prkinuo tim sa Koševa. Ipak, Mostarci će pokušati vratiti pehar u grad na Neretvi. U bitku za vrh pokušat će se umiješati i banjalučki Borac. Također, izlazak u Evropu cilj je ekipa Šrokog Brijega, Tuzle Cityja i Veleža. No, da li za to imaju kvalitet pokazat će teren.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Radnik iz Bijeljine je godinama stanovnik sredine tabele, a vjerovatno će i u novoj sezoni biti tako. U borbi za opstanak mogli bi se naći Mladost Doboj Kakanj, te novi premijerligaši Krupa i Olimpik. Tuzlanska Sloboda nema ekipu za vrh tabele, ali navijači vjeruju kako će bez problema osigurati opstanak.

Svi osvajači Premijer lige BiH (od 2002. godine iga se Zajednička liga):

Zrinjski – 6

Sarajevo – 4

Željezničar – 3

Široki Brijeg – 2

Leotar – 1

Modriča – 1

Borac -1

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...