Počinje Svjetsko prvenstvo – najbolji piloti svijeta ponovo u akciji

- Advertisement -

Prijestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata je već tradicionalno, 12. godinu uzastopno, domaćin prvog takmičenja najboljih svjetskih pilota.

Abu Dhabi će predstojećeg vikenda na otvaranju sezone ugostiti 14 vrhunskih pilota koji će se u zračnim dvobojima na osam stanica diljem planete boriti za prestižnu titulu osvajača Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2019.

U kalendaru prvenstva ove godine, pored Abu Dhabija, našlo se nekoliko klasičnih lokacija, kao što su Kazanj (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Chiba (Japan) i Indianapolis (SAD). Biće tu još po jedna stanica u Evropi i Aziji, koje će biti određene naknadno, a završno takmičenje je zakazano za početak novembra u Saudijskoj Arabiji.

Branitelj titule je češki pilot Martin Šonka, koji je u uzbudljivoj sezoni 2018 prvi put postao prvak.

Pored njega, među favorite – kako u utrci ovog vikenda, tako i u čitavom prvenstvu – svakako treba ubrojati Matta Halla (Australija) i Michaela Gouliana (SAD), koji su prošlu sezonu završili odmah iza Šonke; potom prvaka iz 2017, Yoshihide Muroyu (Japan); a tu su i Mika Brageot (Francuska) i Ben Murphy (Velika Britanija), najnoviji piloti u prvenstvu koji već ozbiljno prijete onima na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Od dosadašnjih pobjednika na ovoj stazi, u letačkoj postavi ovog vikenda biće njih četvorica: Michael Goulian (pobijedio 2018), Martin Šonka (2017), Francuz Nicolas Ivanoff (2016) i još jedan Amerikanac, Kirby Chambliss (2006).

U petak 8. februara na rasporedu su kvalifikacijski letovi, a glavna utrka je zakazana dan kasnije, u subotu 9. februara.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo je ustanovljeno 2003. godine, uz akreditaciju Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI). Do sada je održano više od 90 utrka na pet kontinenata. Pored glavne, Master klase, od 2014. godine je uveden i Challenger Cup, u kojem novi piloti bruse vještine neophodne za ulazak u društvo najboljih.

Dok lete nisko iznad vode ili tla, stazom obilježenom zračnim pilonima, piloti dostižu brzinu do 370 km/h, a njihova tijela trpe pritisak i do 12 G sila.

Zbog velikih brzina, niske visine leta i neophodnih manevarskih sposobnosti, ovaj sport je rezervisan samo za najizuzetnije pilote, koji koriste najbrže i najokretnije trkaće avione.

Kalendar Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2019

8-9. februar: Abu Dhabi, UAE

Evropa (datum i lokacija biće potvrđeni naknadno)

15-16. jun: Kazanj, Rusija

13-14. jul: Budimpešta, Mađarska

7-8. septembar: Chiba, Japan

Azija (datum i lokacija biće potvrđeni naknadno)

19-20. oktobar: Indianapolis, SAD

8-9. novembar: Saudijska Arabija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...