Pogledajte video: Najbolji trenuci utrke Red Bull 400 na Igmanu

- Advertisement -

Na igmanskom Malom polju juče je održano prvo izdanje utrke Red Bull 400 u našoj zemlji, koje je donijelo uzbudljivo takmičenje i cjelodnevno druženje ljubitelja trčanja i sportova na otvorenom. Najbolji trenuci jučerašnjeg događaja zabilježeni su u videu.

Okupljanje takmičara počelo je u jutarnjim satima u podnožju velike skakaonice. Kako je vrijeme odmicalo, pridruživalo im se sve više gledalaca koji su došli da ih podrže u savladavanju „najtežih 400 metara u životu“, kako ovu utrku često nazivaju.

Red Bull 400, kako se iz naziva da zaključiti, je utrka na 400 metara. No, „kvaka“ je u tome da se trči uz skijašku skakaonicu, što je ultimativni test izdržljivosti i snage volje čak i za vrhunske sportiste.

Jučerašnjim takmičenjem BiH se pridružila odabranom društvu zemalja koje su ugostile utrku svjetskog Red Bull 400 prvenstva, u 10. sezoni od nastanka utrke.

Žestoko od samog početka

Do podne je završena registracija takmičara, kojih se prijavilo 120. Raspoređeni su u šest kvalifikacionih grupa (četiri muškaraca i dvije žena), i u 13 sati je startala prva utrka. Muškarci i žene su se takmičili u odvojenim kategorijama, ali su pravila i format bili isti za sve.

Krenulo je žestoko od samog početka. Pobjednik prve kvalifikacione utrke bio je Aleksa Vuković sa vremenom 4 minute i 37 sekundi. Najbrže vrijeme kvalifikacija (04:35) ipak je u grupi D postavio Džemal Jašarević, u široj javnosti popularni Džemo.

Kod žena je najbrža u kvalifikacijama bila Adela Čomor sa vremenom 05:45. Valja istaći i učešće bh. atletske reprezentativke i trostruke olimpijke Lucie Kimani, koja je takođe bila najbolja u svojoj grupi.

Poslije velikih vrućina proteklih dana, na Igmanu su juče vladali idealni vremenski uslovi za utrku: temperatura od 20° C, povjetarac i mjestimični oblaci koji su priječili pretjeran prodor sunčevih zraka.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon presude za zločine u Višegradu: Zločinac Spasojević nije pronađen na adresi

Nakon svih šest kvalifikacionih utrka, pored pobjednika grupa dalje su prošli takmičari sa najboljim ostvarenim vremenima, tako da se u finalima našlo 17 muškaraca i 13 žena.

Finale iznad očekivanja

Iako izmoreni kvalifikacionim utrkama, takmičari su u finalu smogli snage za još jedan herojski juriš do vrha skakaonice.

U finalu muškaraca pobjedu je odnio Aleksa Vuković iz Pala, koji je ubacio u „petu brzinu“ i sa vremenom 04:22:29 popravio rezultat iz kvalifikacija za čak 13 sekundi. Drugi je bio miljenik publike, Sarajlija Džemal Jašarević (04:35:60), treći Austrijanac Dieter Bemmerl (04:58:69), a četvrti Uroš Lalović iz Pala (05:16:47).

„Ne znam šta da kažem, sjajan osjećaj. Trka je vrlo zahtjevna, za nju sam se pripremao na Durmitoru. Nadam se da će se i dalje organizovati, i rado ću učestvovati, jer treba nam više ovakvih događaja u Bosni i Hercegovini“, izjavio je 18-godišnji pobjednik, reprezentativac naše zemlje u biatlonu.

U konkurenciji žena, najbolja iz kvalifikacija, 27-godišnja Sarajka Adela Čomor, potvrdila je odličnu formu i sa vremenom 05:28:84 uvjerljivo trijumfovala. Reprezentativka BiH u disciplini 3000 metara sa preprekama je rezultat iz prve serije popravila za sjajnih 17 sekundi, ostavivši drugoplasiranu Kimani iz Prijedora (06:32:79) čak 56 sekundi iza sebe. Treća je bila Nermina Pločo (06:38:34), a četvrta Snježana Samardžić (06:49:47), obje iz Sarajeva.

„Osjećam se nevjerovatno, zaista. Bilo je i suza radosnica. Uspon je bio jako naporan, naročito prvi – glava vam puca, pluća se razdiru. Ali u finalu sam bila još brža, valjda sam u kvalifikacijama ‘prelomila’. Voljela bih ponovo učestvovati u ovoj utrci, definitivno“, rekla je pobjednica.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon pucnjave na Baščaršiji, oglasila se sarajevska policija

Vidimo se naredne godine

Direktor utrke, Senad Bečković, podvukao je činjenicu da su učešće u utrci uzeli takmičari iz devet zemalja (Austrija, BiH, Hrvatska, Kuvajt, Slovačka, Srbija, Švedska, Poljska i Ukrajina).

„Moram reći da se ovdje okupila krema bh. trkačke zajednice. Jako sam sretan što je organizovano jedno ovakvo takmičenje, naročito nakon svih dešavanja u svijetu u proteklom periodu. Vidimo se i naredne godine na utrci Red Bull 400“, poručio je na kraju naš poznati outdoor sportista.

Dobru atmosferu tokom cijelog eventa svojim je humorom održavao voditelj programa, Čika Gagara iz popularnih Helem Nejse, dok je za muziku zadužen bio DJ Audio InFunktion, koji je odabranim numerama davao dodatnu energiju i ritam takmičarima.

Najbrži u obje konkurencije osvojili su vrijedne nagrade: 1. mjesto – 1.000 KM, 2. mjesto – let žirokopterom, 3. mjesto – tandem let paragliderom, 4. mjesto – vožnja quadom.

Staza utrke bila je duga 400 metara, najvećim dijelom se trčalo uzbrdo, a posljednja etapa bila je sama skakaonica. Velika skakaonica na Igmanu duga je 112 metara, s nagibom od 35°, a sličnih karakteristika je i sletni dio staze. Lokaciju za održavanje takmičenja ustupio je ZOI’84.

Na ovoj istoj skakaonici je legendarni ‘Leteći Finac’, Matti Nykänen, 1984. godine doletio do svog prvog olimpijskog zlata. Učesnici subotnje utrke kretali su se u suprotnom smjeru, no svi koji su stigli do vrha sigurno su se osjećali šampionski. Stoga ona medalja koju su svi takmičari dobili u startnom paketu nije tek simbolična – jer svi su oni pobijedili i pomjerili granice vlastitih mogućnosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...