Posljednji meč za titulu Sarajeva: Zvezda je bila 1985., a Zvijezda 09 je 2019.

- Advertisement -

FK Sarajevo igra fantastičnu sezonu. U srijedu su osvojili šesti Kup BiH, a već u subotu imaju priliku da pobijede debitanta u Premijer ligi BiH, ekipu Zvijezda 09 i da osvoje šestu titulu prvaka države (dva puta bili prvaci Jugoslavije 1967., i 1985. i tri puta šampioni BiH 1999., 2007., i 2015).

Ako izabranici Husrefa Musemića dođu do trijumfa, osvojit će duplu krunu, a to će biti po prvi put u historiji.

Stoga je realno očekivati da kapiten Velkoski, Mujakić, Ahmetović, Rahmanović i ostali osvoje kompletan plijen i ispišu klupsku historiju.

Šampionska generacija Sarajeva ’85

Piše: Edin Isanović

Prisjetit ćemo se kako su kroz historiju nogometaši Bordo tima dolazili do naslova prvaku u posljednjem meču na Koševu koji je pobjedom osiguravao naslov prvaka države.

Generaciji koja je Sarajevu donijela prvi titulu u sezoni 1966./67., igrala je i finale Kupa maršala Tita, odmjerila snage sa slavnim Manchester Unitedom u tadašnjoj Ligi šampiona.

“Dva Boška na dva čoška, Musemija u sredini za pobjedu ne brini”, pjevali su navijači Bordo tim inspirisani njihovim igrama. Dres Sarajeva tada su nosili: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović Hase (odigrao pet utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.

Vahidin Musemić je postigao tri gola Čeliku

Razbijanje Velike četvorke

Prvi šef sruke bio je Miroslav Brozović, pomoćnik Franjo Lovrić, dok je Ibro Biogradlić bio tehnički rukovodilac, a igrao je utakmice prve polusezone. U sezoni 1966./67. Sarajevo je imalo 18 pobjeda, 6 remija i 6 poraza. Gol razlika bila je 51:28. Drugo mjesto pripalo je Dinamu, dok je treći bio beogradski Partizan.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

U posljednjem kolu na Koševu su dočekali Čelik koji je već bio ispao u niži rang. Poslije makismirskog remija u pretposlljednjem kolu igrači Bordo tima shvatili su da mogu osvojiti prvo mjesto.

Ipak, Čelik je došao i vjerovatno motivisan od Dinama, igrao je maksimalno. Umalo ih nisu iznenadili. Poveli su 2:1, ali su domaći do kraja preokrenuli i slavili 5:2. Na toj utakmici tri gola je postigao Vahidin Musemić. Osvojili su titulu i bili su neshvatljivo ponosni. Stadion je bio pun, a njihovoj sreći nije bilo kraja. Velika četvorka je razbijena, a tome je doprinijela velika koncentracija kvaliteta u ekipi.

Utakmica protiv Čelika 1967 – foto Tempo

Pašićev centaršut i Musemićev udarac glavom

Drugi naslov na Koševo je stigao u sezoni 1984./85. Sarajevo je imalo 48 bodova.

Upisali su 19 pobjeda, 10 remija i 5 poraza uz gol razliku 51:30. Mnogi pamte Pašićev centaršut, Musemićev udarac glavom.

Generaciju koju su sa klupe predvodili Boško Antić i Mirsad Fazlagić činili su: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Jozić, Janjoš, Hadžibegić, Jakovljević, Meradanović, Musemić, Vukićević, Pašić (kapiten), Milak, Švrakić, Hadžialagić, Raičković, Petrović, Nikolić….bez dvojbe je jedna od najboljih u bogatoj klupskoj historiji kluba iz Titove 38/b. 

U posljednjem kolu trebala je pobjeda, a na Koševu je pred 45 hiljada gledatelja savladana Crvena zvezda 2:1 (pogađali Musemić i Jakovljević) i na taj način je Bordo tim osigurao titulu, ali i veliko slavlje na ulicama grada na Miljacki.

To se pamti, to se ne zaboravlja. Bile su to dvi titule osvojene u moćoj jugoslovenskoj ligi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva
Generacija koja je osvojila prvi naslov

Tri naslova prvaka BiH

Sarajevo je do sada tri puta bilo prvak Bosne i Hercegovine. Prvi naslov su osvojili 1999. godine kada su suvereno marširali ligom. Trebao se igrati play-off, ali je odgođen. Ipak, NSBiH titulu je dodijelio timu sa Koševa. U ovoj sezoni nisu svoju sudbinu odlučivali u posljednjem dvoboju, jer su mnogo ranije osigurali osvajanje trofeja.

Do nove titule navijači su morali čekati osam godina. Generacija u kojoj su igrali Obuća, Turković, Šaranović, Grujić, Alaim, Ihtijarević, Milošević, Hadžić, Kurto, Marciano, Repuh, Muharemović… trebala je pobjedu u posljednjem kolu protiv Radnika na Koševu. Tog 23. maja 2007. godine na koševskim tribinama bilo je preko 20 hiljada navijača. Bordo tim je slavio sa 5:0 i osvojio je dugoočekivani naslov.

Ponovo su svi oni kojima je bordo boja bliska srcu trebali čekati osam godina kako bi ekipa u prvenstvu dotakla vrh. U sezoni 2014/2015 tim sa Koševa vodio je bitku sa Željezničarom za naslov prvaka svoje zemlje.

U posljednjem 30. kolu na najveći bh. stadion stigla je Sloboda, a izabranicima tadašnjeg prvog šefa struke Dženana Uščuplića trebala su tri boda za osvajanje petog naslova.

Motivisana generacija koju su činili Delač, Bandović, Barić, Dupovac, Kovačević, Berberović, Puzigaća, Stojčev, Cimirot, Amer Bekić, Velkoski, Radovac, Benko, Bilbija…slavila je na kraju sa 3:1 i podigla pehar.

I sada u subotu 18. maja Sarajevu treba pobjeda. Tako je 1985. godine na Koševu trebao trijumf protiv Crvene zvezde, a 2019. protiv Zvijezde 09.

Vezani sadržaj: 

Pogledajte video: FK Sarajevo – nakon slavlja, slavlje!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...