Predstavljena olimpijska reprezentacija BiH za EYOF u Bakuu

- Advertisement -

Mlada olimpijska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će od 21. do 27. jula predstavljati našu zemlju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Bakuu, predstavljena je danas u Sarajevu.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 17 sportista koji će se nadmetati u atletici, judou, biciklizmu, tenisu i plivanju. Njih će predvoditi sedam trenera, a olimpijski tim BiH upotpunit će šefica misije Samra Jurišić i mlada ambasadorica Emina Pašukan, dok će Said Fazlagić otputovati u svojstvu člana Koordinacione komisije za EYOF koju rukovodi Evropski olimpijski komitet.

– Naši mladi sportisti su se vrijedno pripremali sa svojim trenerima i očekujemo da u Bakuu imaju dobre nastupe i predstave BiH na najbolji mogući način. OK BiH je radio maksimalno na pripremi našeg tima za EYOF. Uspjeli smo obezbijediti 28.000 KM za pripreme naših sportista – rekao je Predsjednik OK BiH Izet Rađo.

BiH će u Bakuu predstavljati:
– atletičari Arman Curo (400m), Almina Rašić (100 i 200m), Dunja Ginzburg (skok u dalj), Luka Ivičić (desetoboj), Jovan Rosić (800m) i Nikola Brdar (100 i 200m). Njih će predvoditi treneri Duško Ivičić i Vahida Kozić.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

– biciklista Kenan Mehmedović će se takmičiti u disciplinama drum i hronometar, a predvodit će ga trener Hajrudin Trle.

– judisti Hana Piralić (+70kg), Branko Tadić (+90kg), Mustafa Hebib (-73kg), Merio Jozeljić (-66kg), Danilo Stanišić (-90kg), a njih će predvoditi treneri Jasenko Delić i Husein Ramić.

– teniseri Andrej nedić i Suana Tucaković će nastupiti pod trenerskom palicom Harisa Bašalića.

– plivači David Vučić (50 i 100m slobodno, 200m mješovito), Jovan Lekić (100 i 200 delfin), Arman Livadić (50, 100 i 200m slobodno), uz trenera Evelina Avdića.

Skakačica u dalj Dunja Ginzburg ističe da svi sportisti BiH očekuju mnogo od EYOF-a.

– Dugo smo se pripremali za ovo takmičenje i sigurna sam da ćemo svi dati sve od sebe. Kada ste na terenu adrenalin i osjećaj da dolazite ispred jedne nacije kao tim vas obuzme. nadam se da ćemo ispuniti vaša, naša i očekivanja trenera i roditelja – izjavila je Ginzburg.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Zastavu BiH na otvaranju EYOF-a nosit će judista Branko Tadić, koji od svih sportista u reprezentaciji BiH u ovoj sezoni ima najbolje rezultate.

– Nadam se da ćemo kao tim i jedna cjelina dati sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate za reprezentaciju – rekao je Tadić.

EYOF je prvi vrhunski evropski multi-sportski događaj namijenjen mladim sportistima od 14 do 18 godina, a održava se pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i ponos je evropskih olimpijskih komiteta sa 25 godina tradicije.

Na EYOF-u u Bakuu očekuje se 3.600 takmičara iz 50 evropskih zemalja. Na programu će biti deset sportova – atletika, sportska gimnastika, judo, hrvanje, biciklizam, košarka, tenis, odbojka, rukomet, plivanje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Nakon posljednjih, predfinalnih utrka u Kvitfjellu početkom marta, u...

Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Profesionalni bokser Kenan Penjić iz Zenice nastavlja nizati uspjehe...

Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Samira Hurem više nije selektorka ženske reprezentacije BiH, odluka...

Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa

Završnica Audi FIS Ski World Cupa, koja okuplja najbolje...

Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Pretprodaja ulaznica za duel protiv Izraela ili Islanda na...