Prije 64 godine rođen je najbolji igrač BiH svih vremena Safet Pape Sušić: Ne sam Safete…

- Advertisement -

U proljeće 1955. godine, tačnije 13. aprila u porodici Rame Sušića u Zavidovićima rodio se drugi sin, a dobio je ime Safet.

Danas bivši selektor bh. nogometnog tima Safet Sušić slavi 64. rođendan.

Piše: Edin Isanović

Nova zvijezda na Koševu

Safet je od malih nogu pokazao strast za nogometom, pa je sa bratom Seadom dane provodio uz druženju sa loptom.

U mlađim kategorijama trenirao je u Krivaji, a sudbina je htjela da preseli na Koševo. U bordo dresu postao je najbolji igrač jugoslovenske lige i reprezentativac bivše države.

Prvi treneri u omladinskoj školi FK Sarajevo bili su mu Srboljub Markušević i Marko Bilić. Pomenute trenere oduševio je na turniru u Njemačkoj 1973. godine.

Tada je bio najbolji nogometaš cijelog takmičenja. Od jedanaest golova bordo tima, on je postigao sedam. Već na  povratku ka glavnom gradu BiH, u avionu, čelni ljudi koševskog kluba odlučili su da ga prekomanduju u prvi tim. Iste godine ostvario mu se san.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Na turniru pod nazivom Liga šampiona na kojem su učestvovali timovi koji su do tada osvajali titule jugoslovenske lige (Sarajevo, Željezničar, Partizan, Crvena zvezda, Hajduk, Dinamo i Vojvodina) Bordo tim je odmjerio snage sa beogradskim crveno-belima. Na najvećem bh. stadionu promovisana je nova zvijezda – Safet Sušić. Debi mu nije ostao u lijepom sjećanju, jer je njegov tim poražen rezultatom 3:0.

Safet Sušić u Brazilu, arhivska fotografija

Najbolji igrač bh. svih vremena odveo Zmajeve u Brazil

Kasnije je za Sarajevo odigrao mnogo utakmica. Pokazao je neospornu klasu! Vrhunska kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme.

Kasnije Safet prelazi u Paris Saint Germain gdje se zadržao devet godina. Najviše od svih stranaca u historiji kluba. I u “gradu svjetlosti” Sušić ostavlja veliki trag.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Titulu najboljeg stranog igrača u Francuskoj ponio je 1983. Iste godine sa Parižanima osvaja kup.

Tri godine poslije sa PSG-om dotakao je vrh i u prvenstvu. Safet Sušić je u 51 utakmici (u dresu bivše Jugoslavije) poentirao 21 put. To se desilo u periodu između 1977. i 1990. godine. I danas se pamti čuvena utakmica u Splitu protiv Bugarske i riječi legendarnog Mladena Delića: ”Ne sam Safete…”.

 Za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije proglašen je 1979. godine. Dvije godine poslije dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Fudbalsku karijeru je okončao u 37. godina života igrajuću za francuski Red Star.

Proglašen je za najboljeg igrača BiH svih vremena, a jedini do sada je uspio odvesti naš nacionalni nogometni tim na jedno veliko takmičenje- Mundijal u Brazilu 2014. godine. Još čekamo onoga ko će ponoviti njegov uspjeh.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...