[profil] – Lionel Messi: Rekorder sa neutoljivom žeđi za novim podvizima

- Advertisement -

Svjetski fudbalski as Lionel Messi odigrao je 768 utakmica u dresu Bacelone i postao rekorder tog katalonskog kluba, a samo još šest nastupa mu je potrebno da postane i igrač sa najviše odigranih utakmica za nacionalni tim Argentine, javlja Anadolu Agency (AA).

Barcelona je u nedjelju u gostima deklasirala tim Real Sociedada, a bio je to 768 meč u kojem je 33-godišnji Messi igrao u dresu Barcelone i pretekao katalonskog veterana Xavija Hernandeza, koji je tokom 17 sezona za Barcu odigrao 767 utakmica.

Po broju odigranih utakmica za Barcelonu, na trećem mjestu je Andres Iniesta (674), a slijede Sergio Busquets (618), Carles Puyol (593) i Gerard Pique (558).

Messi već devet godina nosi i titulu najboljeg strijelca Barcelone u historiji. On je u 768 utakmica postigao 663 gola, a titulu najboljeg strijelca tima sa “nou Campa“ je preuzeo još 2012. godine kada je pretekao bivšu legendu kluba Cesara Rodrigueza koji je u dresu Barcelone postigao 232 gola.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

Te 2012. godine Messi je postigao 91 gol i pretekao slavnog njemačkog golgetera Gerda Mullera koji je 1972. godine postigao 85 golova. Messi je te godine postigao 79 golova u dresu Barcelone i 12 golova u dresu argentinske reprezentacije.

Messi je u seniorski tim Barcelone došao nakon što je prošao sve mlađe selekcije u tom katalonskom klubu, a tokom seniorske karijere je sa tim timom osvojio 34 trofeja. Među tim trofejima je deset titula La Lige, četiri titule Lige prvaka, osam pehara Superkupa Španije, šest pehara Kupa kralja, tri titule Svjetskog klupskog prvenstva. Sa Argentinom je Messi osvojio turnir na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

U vitrinama Messi ima i ukupno šest prestižnih nagrada Zlatne lopte (Ballon d’Or), a posljednju je osvojio 2019. godine.

Pored titule uvjerljivo najboljeg strijelca Barcelone, Messi je već pet godina i najbolji golgeter Argentine, jer je u dresu nacionalnog tima te zemlje postigao 71 gol.

Messi je 2016. godine u polufinalu Copa Amerike protiv SAD-a postigao het trik i na listi najboljih golgetera Argentine pretekao slavnog Gabriela Batistutu koji je u dresu “Gauchosa“ postigao 54 gola.

Ukupno je Messi sakupio 142 odigrane utakmice u dresu Argentine i još mu fali šest mečeva da bi postao i igrač sa najviše nastupa u toj reprezentaciji.

Taj rekord je trenutno u vlasništvu Mascherana, koji je zabilježio 147 nastupa za Argentinu, a slijede Javier Zanerri sa 143 i Messi sa jednim mečom manje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...