Proljetne utakmice na valu pesimizma: FK Sarajevo bez postignutog pogotka u nastavku prvenstva i 1 od mogućih 9 bodova

- Advertisement -

Akteulni prvak BiH u nogometu, ekipa Sarajeva, u proljetni dio sezone ušla je kao apsolutni favorit za osvajanje prvog mjesta. Imali su devet bodova više od, tada prvog pratioca, Željezničara. Nakon tri kola završen je dvokružni sistem, a tim sa Koševa u nastavku prvenstva muku muči sa postizanjem pogotka.

Piše:Edin Isanović

Statistika ne laže – nula golova u prvenstvu čak i sa igračem više

Nakon poraza na Pecari u nedjelju Široki Brijeg  je istopio prednost Bordo tima na dostižnih pet bodova, a i ostali konkurenti sada ”pušu za vratom” i čekaju novi kiks.

U tri proljetna prvenstvena okršaja (Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg) izabranici Vinka Marinovića nisu postigli niti jedan pogodak, a da li se to desilo nekada ranije teško će se sjetiti i najstariji navijači koševskog tima. Još ako se tome doda da su protiv Zrinjskog na Koševu imali 25 minuta igrača više, a na Pecari 30 minuta igrača više, onda je jasno kako nešto ne štima u bordo svlačionici. Odlazak Rahmanovića i Tatara, te izostanak Ahmetovića zbog povrede, pretežak je hendikep za Sarajevo. Pomenuti trojac kreirao je ili postigao više od polovine golova tima u jesenjem dijelu sezone.

Prinove koje su stigle na Koševo nisu na nivou Rahmanovića i Tatara

Prinove koje su stigle na najveći bh. stadion su, kako sada stvari stoje, nedorasle da zamijene odlazak najboljih igrača lige. Jasmin Mešanović je stigao iz Maribora, ali još nije na tragu nekadašnjih partija. Boris Cmiljanić, Crnogorac koji je stigao u redove aktuelnog prvaka, još uvijek nije dobio priliku da zaigra zbog administrativnih problema.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Stoga je javnost uskraćena da vidi njegov kvalitet. Talentirani Dal Varešanović nije dobio priliku sa klupe. Također, zna se dogoditi da ponekad zablista i napadač Haris Handžić (postigao gol u Kupu BiH), ali mu treba mnogo prilika da zatrese mrežu. No, u igri Sarajeva ”u oko upada’ kako nedostaje ”desetka”, igrač koji bi pripremio šansu ili sam poentirao u trenucima kada se nađe u prilici.

To je ranije radio Rahmanović, a Sušić i Mustedanagić nisu taj nivo. Ako uz to dodamo velika očekivanja od njih i pritisak ‘moranja’, onda je jasno da nedostaje pravi playmaker. Tu leži jedan od ključnih uzroka neefikasnosti ekipe u proljetnom dijelu sezone.

Loša igra bekova je nešto što je bilo uočljivo svakome ko je pogledao utakmicu Bordo tima. Stručni štab je tu eksperimentisao, ali bez uspjeha. Stoga će u naredednom periodu imati pune ruke posla kako bi našli rješenje.

Agresivnost – osnovna postavka nogometa

Bolji poznavaoci prilika naglašavaju kako u igri aktuelni prvaka manjka agresivnost, odnosno nedostatak iste. Dakako, da bi se došlo do pobjede neophodna je agresivnost u igri. Forsirao se napredak u pass igri i kontranapadu, a zanemarila se osnovna postavka nogometa. To su primijetili i navijači koji su naglašavali kako je igra postavljena na osvajanje boda u prethodne tri utakmice. To se vratilo kao bumerang i s dva poraza ekipa je došla iz komotne u situaciju da igra pod pritiskom. Svaki naredni dvoboj bit će pod ogromnim teretom za igrače. Ipak, tim sa Koševa ima širok roster, a itekako su u igri na oba fronta.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Srbiji: Mladić se zabio u vozilo kolega iz razreda, poginuli na mjestu

Riješti enigmu – kako postići pogodak?

Sarajevo ima najviše bodova, sa prvog mjesta ulazi u treći krug. Temeljem toga imaju , još uvijek, najrealnije šanse za osvajanje trećeg naslova u nizu. Dakako, ljudi koji vode klub trebaju uraditi korekcije, ali ne i rezove. Bez dvojbe, proljetne utakmice donijele su val pesimizma, ali puno je još bodova u igri da bi se stvari popravile. Temeljem viđenog ,ne treba bježati od realnosti da je vezni red u prethodna tri meča – podbacio. Ako vezni igrači ne nametnu posjed lopte i tako svojim najvećim oružjem  (tehnikom) ne umaraju protivnika, dogodi se da se troše u trčanju za njima. Ipak, stiče se utisak kako stručni štab i dalje vjeruje da će kvalitet u daljim nastupima izaći na vidjelo. Naredni protivnik je Krupa i sve osim pobjede dovelo bi do velikih potresa na Koševu gdje bi se najviše na udaru našli Sabrina Buljubašić i Emir Hadžić. Onda na najveći bh. stadion stiže Široki Brijeg i ta utakmica se nameće kao jedan od presudnih, ali će se o njoj razmišljati tek nakon Krupe. Raspored u trećem krugu je dobar. Bordo tim će igrat sigurno 7, a možda i 8 (zavisno od Željezničara) utakmica u grau na Miljacki. Još samo da riješe enigmu – kako postići pogodak ?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...