Prosinečki: Nije nam filozofija da se branimo u Beču

- Advertisement -

Austrija ima jako dobru reprezentaciju. Svi manje, više igraju u Bundesligi, te imaju dvojicu koji rade razliku, Arnautovića i Alabu. Moraju nas pobijediti i vjerovatno će nas odmah i napasti, rekao je Robert Prosinečki, selektor fudbalske ”A” reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nastojat ćemo da ne odstupimo od svoje igre, ali vidjet ćemo se kako će se odvijati stvari na terenu. Nije nam filozofija da se branimo u Beču. Uglavnom, ako budemo dali sve od sebe imamo dovoljno kvalitete za dobar rezultat protiv Austrije i da osvojimo prvo mjesto u grupi”, istakao je Prosinečki, naglasivši:

”Ne, Austrija nije favoriti protiv nas, ali Španija jeste. Imamo neko naše razmišljanje i idemo tamo po povoljan rezultat i nećemo razmišljati o tome kako će oni igrati tri dana poslije protiv Sjeverne Irske. Kažem opet, vjerujem da ćemo u Beču odigrati dobru utakmicu, a Austrija mora u obje pobijediti, i nas i Irce”.

Na pitanje zašto opet na spisku nema Izeta Hajrovića, fudbalera Dinama, Prosinečki je odgovorio ”nije igrao u kontinuitetu posljednje tri godine, ali na njega računam u narednom periodu”.

Izrazio je nadanje i da će za utakmicu u Beču biti spreman povrijeđeni Elvis Sarić, koji je proteklih sedmica imao problema sa povredom zbog čega nije igrao za klub u Južnoj Koreji, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Za pozivanje Amera Gojaka i Ermedina Demirovića naglasio je da su bili najbolji u mladoj reprezentaciji BiH u minulim kvalifikacijama za EP i da su zaslužili poziv, kao i:

”Oni su budućnost naše reprezentacije i u narednom periodu morat će preuzeti igru kroz neminovnu smjenu generacija”, naveo je Prosinečki, poručivši da će ekipa u Beču odraditi dva treninga do utakmice sa Austrijom.

Kazao je i da prati igre Elvira Koljića u Rumuniji, te da bi se i on uskoro mogao naći na spisku ”A” reprezentativaca BiH.

Reprezentativci BiH okupit će se 12. novembra u Beču, gdje će tri dana kasnije odigrati meč petog kola grupe ”3” UEFA Lige nacija ”B” protiv Austrije (20.45 sati). U susretu na stadionu ”Ernst Happel” izabranicima selektora Prosinečkog dovoljan je bod, pa i poraz sa golom razlike uz postignuti pogodak da bi, bez obzira na ishod duela Sjeverna Irska-Austrija (18. novembra), izborili plasman u baraž za EURO 2020 i elitnu UEFA Ligu nacija ”A”.

Tri dana poslije duela sa Austrijancima reprezentativci BiH odigrat će u Las Palmasu prijateljsku utakmicu protiv Španije.

”Bit će to dobra utakmica za BiH sa jednom od najboljih reprezentacija svijeta i nadam se da ćemo i u Las Palmasu biti dobri”, istakao je Prosinečki.

– Spisak –

Na spisku Prosinečkog za utakmice sa Austrijom i Španijom su: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Asmir Begović (Bournemouth), Vedran Kjosevski (Željezničar) – golmani; Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Ćivić (Sparta Prag), Bojan Nastić (Genk), Muhamed Bešić (Middlesbrough), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konyaspor), Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Rijad Bajić (Basaksehir) i Ermedin Demirović (Sochaux).

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

– Minuta šutnje za Alena Mujkanovića –

Konferencija za medije na kojoj je Prosinečki danas objavio spisak igrača počela je minitom šutnje u znak sjećanja na Alena Mujkovića, novinara FENA-e koji je preminuo jučer u Sarajevu u 34. godini žitova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...