Velika pobjeda reprezentacije BiH na Parkenu: Nije bila presudna, ali jeste jedna od najslavnijih

- Advertisement -

Drugog aprila sada već davne 2003. godine, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je jednu od najslavnijih utakmica u svojoj historiji.

Nije to bila presudna pobjeda za odlazak na veliko takmičenje, padale su protiv BiH i prije i poslije te utakmice i veće reprezentacije od Danske, ali baš ovaj meč na stadionu Parken u Kopenhagenu označava jednu od prekretnica u reprezentativnom nogometu u Bosni i Hercegovini.

Iza bh. nogometnog tima bila su tri loša kvalifikaciona ciklusa za velika takmičenja. Vrlo rano smo se opraštali od šansi za plasman na Mundijal 1998. i 2002. te EURO 2000. godine.

Najvažniji „skalp“ kojeg je reprezentacija skinula u ta tri kvalifikaciona ciklusa bio je upravo protiv Danske na Koševu 1997. godine kada su Hibić, Konjić, Kodro i ekipa, pod palicom Fuada Muzurovića, slavili sa 3:0 golovima Elvira Bolića (2) i Edina Mujčina.

Bilo je to ogromno iznenađenje, uzevši u obzir da je BiH igrala svoje prve kvalifikacije, a Danska bila velesila predvođena Brianom Laudrupom i Peterom Schmeichelom.

Gotovo pet godina kasnije, pred utakmicu na Parkenu, ekipi koju je s klupe predvodio Blaž Slišković prognozeri su davali još manje šanse nego onoj Muzurovićevoj na Koševu.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Kladionice su nudile astronomske koeficijente na pobjedu gostiju koji su izgledali jako blijedo na otvaranju kvalifkacija.

Legendarni Baka je u borbu za plasman na EURO 2004. krenuo porazima kod kuće protiv Rumunije (0:3) i u gostima protiv Norveške (0:2), te se činilo da će to biti još jedne kvalifikacije za zaborav. Uslijedila je pobjeda u Zenici protiv Luksemburga (2:0) prije puta u Kopenhagen na noge prvom favoritu jako nezgodne grupe.

Okosnicu napadački izuzetno potentne domaće ekipe su činili Jon Dahl Tomasson, Thomas Gravesen, Dennis Romedahl, Martin Jorgensen i Ebbe Sand. Sliškoviću su nedostajali povrijeđeni Hasan Salihamidžić i Elvir Bolić, ali tu su bili iskusni Mirsad Hibić, Muhamed Konjić, Sergej Barbarez, Elvir Baljić i Vedin Musić.

Zajedno s njima Baka je na teren poslao Zlatana Bajramovića iz Freiburga i Mirsada Bešliju iz Genka, te čak četvoricu igrača iz domaće lige: Kenana Hasagića i Bulenda Bišćevića iz Željezničara, Džemala Berberovića iz FK Sarajevo, te Mirka Hrgovića iz ekipe Širokog Brijega. U nastavku su ušli još Siniša Mulina iz trebinjskog Leotara i Vladan Grujić iz banjalučkog Borca, te mladi Dragan Blatnjak iz Zadra.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Dance je u 23. minuti prvo šokirao Sergej Barbarez nakon sjajne Baljićeve asistencije, a šest minuta kasnije je Elvir Baljić završio jednu od najljepših akcija bh. reprezentacije u historiji za velikih 2:0 nakon pola sata igre.

Ta pobjeda je vratila BiH u igru za plasman na EURO u Portugalu. Do kraja kvalifikacija Bakini momci su doživjeli poraz u Rumuniji, te slavili minimalne pobjede protiv Norveške i Luksemburga, da bi u posljednjoj utakmici dočekali opet Dance na Koševu.

Pobjeda u tom susretu je značila plasman na Europsko prvenstvo, a svaki drugi rezultat nije vodio ni u baražu. Krcate tribine Koševa i gol Elvira Bolića nisu bili dovoljni. Završilo je remijem koji je Dance odveo direktno u Portugal, a Norvežane u dodatne kvalifikacije.

Ipak, bile su to prve kvalifikacije u kojima je reprezentacija BiH do samog kraja imala realne šanse za plasman na veliko takmičenje i prva prava nogometna euforija u zemlji nakon završetka rata, a sve je počelo senzacionalnim trijumfom na Parken stadionu u Kopenhagenu 2. aprila 2003. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...