Sport

Prošlo je 26 godina: U Genku se 9. marta 1993. godine počeo stvarati bh. nacionalni nogometni tim

0
Blaž Slišković, arhivska fotografija - privatni album life.ba
Blaž Slišković, arhivska fotografija - privatni album life.ba

Prije 26 godina igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Tako je 9. mart izuzetno važan datum u historiji bh. nogometa.

Piše: Edin Isanović

Na današnji dan u belgijskom Genku odigrana je humanitarna utakmica između Genka i Humanih zvijezda BiH.

Trinaest dana kasnije u Koblenzu su bh. reprezentativci odmjerili snage sa Kaiserslauternom.

Organizator utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH. Dakako, FIFA je dala saglasnost za nastupe.

U Genku je tada naš državni tim slavio pobjedu rezultatom 4:2. Istim rezultatom je bh. tim, na istom stadionu pobijedio je 28.marta 2009. godine odabranu selekciju Belgije kada je Ćiro Blažević počeo drugu revoluciju bh. nogometa.

Boje BiH u ratnim utakmicama branili su:

Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić. Kapiten ovog respektabilnog tima bio je Blaž Slišković.

LIFE:  Rukometaši BiH protiv Finske nastavljaju kvalifikacije za EP

Igrači rasuti po Starom kontinentu i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu.

Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije. Ostalo je historija.

Facebook komentari

UEFA: U BiH imate anarhiju na tribinama

Prethodni članak

Allegri: Ispadanje Juventusa iz Lige šampiona neće biti neuspjeh

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sport