Prošlogodišnji pobjednik: Neymarov turnir je nezaboravno iskustvo

- Advertisement -

Aktuelna zvijezda francuskog PSG-a i brazilske reprezentacije, te nekadašnji nogometaš slavne Barcelone, Neymar, pokrenuo je prije nekoliko godina vlastiti globalni malonogometni turnir – Neymar Jr’s Five.

Ekipe iz više od 30 zemalja širom svijeta – među njima i BiH – traže svoje mjesto u završnici.

Ove godine po treći put takmičenje će se održati u četiri bh. grada – Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Žepču. Predviđeno je da se finale održi 12. maja u gradu podno Trebevića, u kultnoj sarajevskoj Zetri.

Bez dvojbe, Neymar Jr’s Five je postao globalni fenomen. Samo prošle godine na takmičenje se prijavilo više od 100.000 igrača sa šest kontinenata.

Linex brani naslov

Najbolji dosadašnji rezultat na Svjetskom finalu u Brazilu napravili su prošlogodišnji državni pobjednici, tim Linex iz Sarajeva, plasiravši se u osam najboljih. Ekipa Linexa je u maju 2017. godine osvojila prvo mjesto u velikom bh. finalu Neymar Jr’s Five turnira i izborila plasman u završnicu gdje je predstavljala BiH.

Na putu ka polufinalu zaustavila ih je ekipa iz Angole. Za Linex su tada nastupali Emir Omerhodžić (kapiten), Emir Kustura, Bekir Kustura, Miloš Đukić, Kerim Iriškić, Renato Čilić i Sead Kapetanović.

Emir Omerhodžić je prošle godine igrao izvanredno, kako u kvalifikacijama tako i u finalnim dvobojima. Posebno je briljirao u Brazilu, gdje je sa sedam pogodaka predvodio Linex na putu u osam najboljih na planetarnom takmičenju.

„Gledajući s ove distance, to je jedno nezaboravno iskustvo. Kada smo se vratili iz Brazila rekao sam da mi je to bilo sedam najboljih dana u životu. I danas tako mislim. Neymarov turnir pruža nezaboravno iskustvo i svima onima koji se dvoume poručujem: prijavite se, nemate šta izgubiti, a možete puno dobiti“, podvukao je Omerhodžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Omerhodžić: „Specifičan i neizvjestan turnir koji ima poseban gušt“

On je istakao kako će Linex ove godine voditi veliku borbu da odbrani naslov prvaka države.

„Bez dvojbe, mi dolazimo na turnir i spremni smo. Želimo ponoviti uspjeh iz prošle godine, želimo ponovo osjetiti čari Brazila. Svjesni smo da će biti teško, ali mi smo šampioni i svi moraju imati respekt prema nama. Također, znam da će ove godine konkurencija biti veća i kvalitetnija, i da nas čeka težak posao. Mi ćemo imati samo jednu promjenu u ekipi. Miloš Đukić je otišao da radi u inostranstvo, ali našli smo adekvatnu zamjenu. Optimista sam, a preduslov za uspjeh je da svi igramo do krajnjih granica svojih mogućnosti“, naglasio je kapiten Linexa.

Omerhodžić je otkrio kako je njegov tim 2017. godine dotakao vrh.

„Prije svega bih podvukao da smo mi ekipa koja se dugo poznaje. Igramo zajedno na terminima i sve je to bilo presudno u nekim utakmicama kada se lomio rezultat. Ipak, moram biti iskren i reći da je 50 posto do kvaliteta, a 50 posto je do sreće. Ovo je specifičan i neizvjestan turnir i jedna jedina lopta može biti ključna. Dakako, to sve daje dodatni gušt turniru, a gledateljima nudi mogućnost da uživaju u majstorskim potezima“, zaključio je Omerhodžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

Podsjećamo, na ovom turniru se igraju utakmice malog nogometa na male golove, snage se odmjeravaju 5-na-5, a pravo učešća imaju ekipe sa igračima (i igračicama) između 16 i 25 godina starosti.

Također, ekipe mogu prijaviti dvije osobe starije od 25 godina. Dvoboji traju po 10 minuta, a posebna draž ovog zanimljivog nadmetanja jeste u tome što ekipe svakim postignutim pogotkom istovremeno izbacuju jednog protivničkog igrača iz nastavka utakmice.

U tim trenucima, ekipa koja ima vodstvo ima i brojčanu prednost na terenu. Stoga treba puno trčanja i tehnike kako bi se ekipa koja je u minusu rezultatski vratila u igru.

No, znalo se dešavati da tim koji ima vodstvo i igrača više na kraju izgubi. Sve sugerira da nas i ove godine očekuju zanimljivi dvoboji u četiri bh. grada. Prošle godine naslov planetarnog prvaka pripao je ekipi iz Rumunije, a ovogodišnje Svjetsko finale će se igrati 21. jula u Brazilu.

Datumi kvalifikacija:

28.04.2018. – Sarajevo (Sportski teren Metalac)

29.04.2018. – Mostar

05.05.2018. – Tuzla

06.05.2018. – Žepče (igralište Osnovne skole „Žepče“)

Državno finale:

12.05.2018. – Sarajevo (Zetra)

Prijaviti se možete na www.neymarjrsfive.com ili putem telefona: +387 61 247 486.

Pravila i više informacija možete naći na www.neymarjrsfive.com/en.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...