PSG ne zaboravlja legende: Mural Safeta Sušića

- Advertisement -

Ovih dana pojavila se fotografija ispred stadiona Park Prinčeva u Parizu na kojoj je mural Safeta Sušića. Nogometni čarobnjak i dobar trener, mogla bi se u jednoj rečenici oslikati karijera legendarnog Papeta.

Sušić je mjesto među 11 najboljih igrača u historiji ovog kluba i mural dobio ispred stadiona zajedno sa Doglianijem, Dahlebom, Pilorgetom, Lamom, Ginolom, Weahom, Raijem, Ronaldinhom, Pauletom i Ibrahimovićem.

Piše:Edin Isanović

Sušić je proglašen najboljim igračem PSG-a svih vremena, bio je najbolji je stranac francuske lige, a svojevremeno je promovisan i u najboljeg igrača jugoslovenske lige dok je nosio bordo dres. Ovim titulama treba dodati i to da je najuspješniji bh. selektor, jer je jedini bh. tim odveo na veliko takmičenje – Mundijal u Brazil 2014. godine kada je suvereno promarširao grupom G.

Dok je igrao nogomet mnogi su Sušića doživljavali kao čovjeka sa izuzetnim ljudskim osobinama, naglašavali su kako je on sinteza najljepšeg što jedan igrač može imati. Osvajao je karizmom i šarmom. Bio je izvanredan graditelj igre, vrstan izvođaš slobodnih udaraca i neupitni vođa svih klubova gdje je igrao.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Neosporna klasa

Od malih nogu zavolio je nogomet i počeo je graditi karijeru u Krivaji. Kasnije je  preselio na Koševo. U bordo dresu postao je najbolji igrač jugoslovenske lige i reprezentativac bivše države. Kasnije je za Sarajevo odigrao mnogo utakmica. Pokazao je neospornu klasu. Vrhunska kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme. Oduševljavao je motorikom, brzinom, te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Sjajno je igrao sa obje noge i jednim potezom mogao je riješiti utakmicu.

U “gradu svjetlosti” ostavio veliki trag

Kasnije Safet prelazi u Paris Saint Germain gdje se zadržao devet godina. Najviše od svih stranaca u historiji kluba. I u “gradu svjetlosti” Sušić ostavlja veliki trag. Titulu najboljeg stranog igrača u Francuskoj ponio je 1983.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Iste godine sa Parižanima osvaja kup. Tri godine poslije sa PSG-om dotakao je vrh i u prvenstvu. Za Svece je odigrao 287 utakmica, a postigao je 67 golova. Koliko ga cijene pokazuje potez od prije nekoliko dana kada se pojavio mural sa njogovim likom ispred kultnog stadiona.

Osim toga, na istagramu PSG-a nedavno je promovisan novi historijski dres koji vraća sjećanje generacija, a pojavili su se Di Maria i Safet Sušić. Kada god se ukaže prilika čelnici Paris Saint Germaina spominu i promovišu Safeta Sušića koji je uspješnu nogometnu karijeru okončao u pariškom klubu Red Star 1992. godine. Za čelnike PSG-a je najveći, neponovlji Pape.

No, u BiH ga očigledno ne poštuju onoliko koliko je zaslužio. Takvi smo mi, premalo cijenimo zaslužne, bez obzira što su puno dali…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...